Scoarţa de Arborele Furnicilor- Pau d'Arco


Pau d'Arco sau Arborele Furnicilor (Tabebuia avellanedae, Tabebuia impediginosa etc) este un arbore din America de Sud şi Centrală din al cărui scoarţă se obţine unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Arborele creşte foarte înalt şi arată foarte bine, mai ales cînd înfloreşte. Una dintre specii de Pau D'Arco are nişte flori mov extraodinar de frumoase, de aceea a fost denumită şi Pink Lapacho şi este utilizată ca arbore decorativ în spaţiu urban. Denumirea de ,,arborele furnicilor'' provine de la faptul că în cavităţile ramurilor acestui copac trăiesc furnici. Iar denumirea Pau d'Arco vine de la intrebuintarea lemnului de lapacho în confecţionarea arcurilor de către indieni.
Scoarţa arborelui este utilizată în scopuri medicinale de mii de ani, proprietăţile plantei fiind cunoscute foarte bine de incaşi. Aceştia utilizau scoarţa pentru calitatile sale antibiotice (malarie, diverse infecţii, boli respiratorii, pentru tratamentul rănilor etc), dar şi ca un puternic imunistimulator, asemănător echinaceii în Asia.
Principala substanţa activă din scoarţa arborelui- lapachol, a fost descoperită încă la sfîrşitul sec. al XIX-lea. De atunci, compoziţia plantei a fost studiată de către oamenii de ştiinţă şi, în prezent, sunt cunsocute multe principii active ale scoartei de Pau d'Arco care au aratat rezultate promitatoare.
Din pacate, planta nu este atat de intens studiata si inca nu este larg folosita. Prezentand toxicitate, se iau masuri de precautie in ceea ce priveste doza si administrarea in cazul copiilor. 

Proprietăţi:
  1. Acţiune antibacteriană- datorită lapacholului, împiedica multiplicarea bacteriilor (stafilococ, streptococ, brucella etc)
  2. Acţiune antivirală (herpes, virus gripal, viroze respiratorii etc)
  3. Acţiune antimicotică- datorotă substanţei numite xilodina, care împreună cu lapachol împiedică dezvoltarea ciupercilor (candida, tricofiton etc)
  4. Acţiune antiparazitară- creează un mediu nefavorabil pentru paraziţi şi împiedică înmulţirea acestora 
  5. Proprietăţi imunomodulatoare- măreşte rezistenţa nespecifică a organismului, poate avea rezultate în cazul alergiilor şi afecţiunilor autoimune
  6. Acţiune antiiflamatoare
  7. Acţiune uşor analgezică
  8. Acţiune antitumorală 
  9. Subţiază sîngele
  10. Acţiune antireumatică
  11. Diminuază secreţiile glandelor sebacee
Afecţiuni in care Pau D'arco poate fi utila:

Nota. Orice supliment, dar mai ales plantele cu actiune puternica cum este pau d'arco, se iau numai la indrumarea terapeutului. In mod special daca luati planta in cazul afectiunilor grave sau daca doriti sa faceti in tratament pe termen lung. Planta are un grad de toxicitate, poate interfera cu unele medicamente si poate sa nu fie potrivita pentru constitutia sau dosha care este in exces (Ayurveda). De exemplu, plantele detoxifiante, reducatoare, actioneaza anti Kapha si cresc Vata. Daca aveti Vata in exces, luand plantele din aceasta categorie pe termen lung, puteti crea un dezechilibru. Nu exista remedii minune si remedii bune pentru toata lumea. Consultati-va cu un specialist!
  • Cancer, tumori 
  • Alergii şi boli autoimune
  • Afecţiuni respiratorii: gripă, răceală, viroze, treheită, bronşită, pneumonie, astm bronşic, otită, sinuzită;
  • Afecţiuni micotice, inclusiv ciuperci vaginale: candida
  • Afecţiuni cauzate de bacterii: invazie de streptococi, stafilococi, dezinterie, tuberculoza;
  • Invazie de paraziţi: are acţiune foarte bună mai ales dacă e folosit împreună cu frunze de nuc negru, usturoi, pelin sau remedii antiparazitare (va avea spectru mai larg de acţiune);
  • Mătreaţa 
  • Afecţiuni ale pielii: acnee, furunculoză, leziuni purulente, exeme, psoriazis, dermatite
  • Procese inflamatorii;
  • Afecţiuni ale aparatului urinar: pielonefrită, uritrită, cistită etc
  • Afecţiuni ale aparatului genital: tot felul de infecţii bacteriale, micotice, virale (herpes)
  • Afecţiuni ale sistemului digestiv: gastrită, ulcer gastric şi duodenal;
  • Diabet zaharat
  • Unele afecţiuni cardio-vasculare, precum ateroscleroza
  • Probleme cu dantura (infectii sau daca se lucreaza la dantura si nu vreti sa luati antibiotic, se poat administra cantitati mari de pau d'arco)
Se întîlneşte sub formă de ceai, capsule sau tinctură. În general, ca tratament, nu se recomandă ceaiul de lapacho pentru că nu se extrag substanţele active cum trebuie şi pentru că este mai greu de estimat doza. Iar în cazul tratamentelor lungi, cum ar fi impotriva cancerului, tuberculozei, doza este foarte importantă. Totuşi, dacă aveţi deja ceai de Lapacho trebuie să faceţi decoct: fierbeţi în jur de 10 munite. Este utilizat atît intern, cît şi extern: în cazul afecţiunilor micotice şi altor afecţiuni se pot face comprese cu ceai de Pau d'Arco.
În cazul răcelilor este recomadat un tratament intensiv, dar scurt. De obicei se ia doză dublă faţă de cea recomandată, iar capsulele sunt fie băute cu apă şi apoi se bea ceai fierbinte, fie se deschide capsula şi se varsă conţinutul într-o cană cu apa fierbinte sau un ceai din alte plante medicinale. Astfel de ceai se bea de mai multe ori pe zi, cîteva zile la rînd.
În cantităţi mari este toxică, dar nu sunt cunoscute efecte secunodare serioase. Este posibil ca în timpul unui tratament lung să cauzeze ulcer, de aceea trebuie protejat stomacul cu alimente şi suplimente corespunzătoare. Încă un lucru foarte important: trebuie să avem grijă la calitatea produsului şi conţinutul de Lapacho efectiv. Pentru că scoarţa nu poate fi patentată, există multe remedii din alte plante care conţin şi scoarţa de Lapacho sau conţin doar substanţe sintetice asemănătoare substantelor active din Pau d'Arco. Citiţi bine ce conţine şi cumpăraţi de la o companie de încredere.
Personal folosesc aceasta scoarţa sub formă de capsule, care conţin numai scoarţa de Pau d'arco şi fac o cura cam o dată pe an. De asemenea, este o idee excelentă să le avem mereu în casă şi să folosim dacă simţim că ne-a prins răceala, dacă avem inflamaţii sau dureri de orice fel, răni, infecţie, afecţiuni mircotice, paraziţi etc. Alături de argint coloidal Pau D'arco este un produs care trebuie să facă parte din trusa de prim ajutor în orice casă.

Sursa imagine: feralfoods.org
Informatii si referinte utile: Wikipedia
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/pau-darco

Comentarii

  1. Tania, am văzut că ești destul de informată cu privire la Pau d Arco, inclusiv din comentariile de pe facebook. Așa că vin cu două întrebări al căror răspuns m-ar ajuta foarte mult:
    1. Cum se utilizează pentru stafilococ auriu și acnee?
    2. De unde îl achiziționezi?

    Merci și felicitări un blog foarte bine ”accesorizat” :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit, Inspiratie! :) Multumesc pentru apreciere!
    Sunt asa bine informata pentru că il folosesc de 3 ani. Pentru acnee nu e de ajuns doar Pau Darco, trebuie sa stii mai multe detalii ca sa te pot sfatui. Poti sa citesti si aici http://blossomofanewlife.blogspot.com/2011/11/alimentatia-si-sanatatea-pielii.html
    Poti sa-mi dai un mail cu mai multe detalii daca crezi ca te pot ajuta (ce alimentatie ai, ce alte afectiuni, dc sunt probleme cu ficatul, cum e digestia, dc e pe fond hormonal etc)
    Dar este bine pt orice afectiune a pielii sa treci si un program antiparazitar. Pau darco se ia alturi de Black Walnut Leaves, usturoi si inca cateva remedii in functie de situatie (laxativ dc e nevoie, probiotice). Pau darco mai e bun si pentru ca are efect antiiflamator si inhibator al glandelor sebacee. Tu vrei sa stii doza sau ce anume? Eu iau sub forma de capusle, producator e Coral Club, am luat doar de la ei, nu as putea recomanda o alta firma. Dar trebuie sa fie la plafar la multe firme probabil,sa te uiti la ingrediente trebuie sa fie doar scoarta de pau darco. Se ia 1 capsula de 4 ori pe zi. Pt stafilococ recomand neaparat cu argint coloidal,ca e tare greu sa-l elimini. Faci un curs, verifici dc il mai ai, mai faci pana nu scapi. Alimentatia contează foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Tania,eu am ceai pau darco si nu stiu cum sa il prepar pentru sotul meu care sufera de cancet daca ma poti ajuta ca pe internet am gasit n variante, iti multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Eva! Imi pare rau sa aud asta... :( Nu prea sunt in pozitia sa dau sfaturi in asa chestiuni importante, dar cred ca in cancer cel mai important lucru este alcalinizarea cu remedii foarte puternice (poti sa citesti despre sucuri verzi, m. ales de iarba de grau, bicarbonat de sodiu, urina de vaca etc). Acum despre Pau darco. Probabil ca ai planta rasnita impachetata in pachetele de ceai, nu? Din pacate nu iti pot spune cantitatile exacte, eu nu am avut niciodata ceai, eu as face asa: decoct concentrat, cateva pliculete la o cana de apa. Scoate planta din pachetel, varsa in ibric si fierbe vreo 10-15 min, strecoara si da-i sa bea de cateva ori pe zi. Nu pe stomac gol. Trebuie sa fie concentrat (amar), insa nu atat de puternic ca sa apara semne de toxicitate (greaţă etc).
    Cu cele mai bune ganduri pentru voi,
    Tania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Tania ! Am ceai vrac adus din Canada si este chiar coaja de copac sunt ca si niste aschii, am sa incerc cu un decoct
      Iti multumesc mult,
      Eva

      Ștergere
    2. Da, decoct neaparat, ca la orice scoarta principiile active se extrag greu. Uite si aici zice ca dozajul obisnuit e de 1 lingurita pentru fiecare cana de apa: http://www.ucdenver.edu/academics/colleges/pharmacy/Resources/OnCampusPharmDStudents/ExperientialProgram/Documents/nutr_monographs/Monograph-pau_darco.pdf
      O idee buna este sa faci din o parte de scoarta si niste tincutura (cu vodca).

      Ștergere
  5. Buna . Vreau sa intreb pentru candida , stii vreun rezultat pozitiv?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna . Vreau sa intreb pentru candida , stii vreun rezultat pozitiv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Da, pau d'arco are rezultate foarte bune in candida. In functie de situatie, se poate folosi singura sau intr-o schema complexa, dar rezultate sigur are. Pt candida se gaseste si intr-un preparat formulat special pt. candida, Formula Candida: http://veda-store.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=76&product_id=518&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29

      Ștergere
  7. Buna Tania, fetitei mele am inceput sa ii dau Pau d'Arco de doua zile cate 3 capsule/ zi impreuna cu Coral Mine( 1 plic pus in 1.5 l apa), H500, Griffonia si Omega 3. Ma tot gandesc oare 3 capsule/ zi timp de o luna la 7 ani nu or fi prea mult? Am citit ca in cantitati mari devine toxic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valeria, intr-adevar Pau D'arco nu se foloste pe termen lung. Iti recomand sa foloseste genul acesta de suplimente cu prudenta si sa te consulti cu un medic specialist care are competente in fitoterapie.
      Din experienta mea: un tratament prelungit cu Pau D'arco poate crea probleme in sistemul digestiv, scaun diareic exact ca un antibiotic sintetic.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare