Cum se face iaurt de casă?



Iaurt de casă din lapte crud de la ţară este un superaliment. Este bogat în proteine uşor asimilabile, aminoacizi esenţiali, Fosfor, Calciu, Zinc, Vitamina B12 plus bacterii benefice, esenţiale pentru o digestie şi imunitate bună. Mai multe informaţii despre valoarea nutriţională a iaurtului în articolul precedent.
 Iaurtul se face foarte simplu!

 Iată care sunt condiţiile de care avem nevoie:

1. Iaurt de casă se face din lapte de casă CRUD. Nepasteurizat, nedegresat, nestandardizat. Nu există nici un pericol pentru că în procesul de fermentaţie bacteriile bune vor omorî bacterii rele (asta dacă în lapte proaspat de la ţară există aşa ceva, personal mă îndoiesc). De asmenea laptele crud poate fi adus la punctul de fierbere, ceea ce nu-i va dăuna.

2. Pentru a face iaurt şi nu lapte bătut este nevoie de puţin iaurt care conţine deja bacteriile de care avem noi nevoie. Poate fi orice fel de iaurt simplu, inclusiv din comerţ, cu condiţia ca acesta să conţină bacterii vii. După aceea vom folosi iaurtul nostru pentru a face următoarea tură de iaurt.

3. Este nevoie de o temperatură caldă. Iarna iaurtul poate fi pus lângă aragaz, lângă calorifer sau putem încălzi uşor laptele înainte de a adăuga iaurt apoi să-l  învelim cu un prosop.

Şi cam atât! :)

Metoda de preparare

Luăm să zicem jumătate de litru de lapte crud, turnăm într-un borcan din sticlă sau un vas din lut, adăugăm 1-2 linguri iaurt, amestecăm, acoperim cu ceva şi lăsăm într-un loc cald să fermenteze. Cantitatea de iaurt nu este fixă, puteţi pune mai mult. Durata depinde de temperatura camerei şi de cantitatea de bacterii prezente în iaurt. De obicei eu îl las peste noapte. De dimineaţa am iaurt proaspăt super gustos, dulce-acrişor. Vară se face mai repde, în 3-4 ore şi e mai bine să-l transferăm în frigider pentru că se va acri prea mult. Pt. a şti că e gata ne uităm la consistenţa şi gustăm :).

Consistenţa iaurtului depinde de tipul de bacterii şi grăsimea laptelui. După cum se vede în imagine, mie mi-a ieşit un iaurt destul de lichid, cu bucăţele prin el. Nu este perfect alb, uniform şi tare de stă lingura în el ca cel din comerţ. În schimb are un gust şi aroma nemaipomenite. Dacă îl vreau consistent, separ zerul de partea solidă lăsând-l la scurs obţinând astfel delicioasa ,,crema de iaurt'' .

La ce folosesc iaurt

  • Îl mănânc ca atare, cu puţină miere şi condimente, dar mai rar. Nu combin niciodata iaurtul cu fructe, fulgi de cereale.
  • Îmi place foarte mult să fac lassi
  • Îmi place să-l adaug în supe şi ciorbe la servire. 
  • Gătesc foarte mult cu iaurt. Îl adaug în aluat de clătite, brioşe, prăjituri, pâinici naan, sosuri.
  • Îl folosesc pentru a fermenta cerealele (despre asta în articolul viitor).
  • Extern pentru curăţarea tenului şi măştile faciale.

Comentarii

Postări populare