Sărăţele super Nutritive fără Gluten



Aceste sărăţele le-am preparat pentru atelierul de bucatărie ayurvedică pe care îl ţin în Călăraşi. Sunt perfecte pentru anotimpul Kapha (primăvara) sau pentru dieta permanentă anti-Kapha. Am combinat mai multe tipuri de cereale şi pseudocereale pentru a le face cât mai nutritive. În mod special amarantul este cel care le face super nutritive şi potrivite pentru post pentru că este bogat în proteine, inclusiv aminoacizi esenţiali. Pe de altă parte am exclus cereale ,,grele''' care conţin gluten pentru a le face cât mai uşoare ca energie pe care ne transferă şi mai uşoare pt. digestie. De asemenea, majoritatea pseudocerealelor sunt uşor astringente şi încălzitoare (hrişca, mei, amarant). Năutul face parte din leguminoase şi are de asemenea un efect usucător. Aşadar, avem toate calităţile necesare pentru a contrabalansa Kapha în exces: uscat, uşor, fierbinte. 

Sărăţelele pot fi folosite ca o gustare mai sănătoasă între mese, alternativă la biscuiţi, covrigei, chips-uri şi alte nebunii din comerţ. În general nu recomand gustări între mese, însă ştiu că mulţi oricum fac asta şi atunci măcar să fie ceva sănătos. În plus, sărăţelele sunt consistente şi chiar ţin de foame. De asemenea, o idee bună este să înlocuiţi cu genul acesta de sărăţele pâinea care ar trebui evitată în aceasta perioada a anului. 

Sunt excelente oricând pentru copii!

Pentru constituţia Vata aş recomanda să fie consumate neapărat cu ceva lichid şi, eventual, ghee.

Ingrediente


  • făina de amarant (amarant râşnit în râşniţa de cafea)
  • făina de mei (se găseşte la plafare)
  • făina de năut (se găseşte la plafare)
  • făina integrală de orez (se găseşte la plafare)
eu am pus la ochi, aproximativ câte 1/3 cană din fiecare
  • ulei virgin de măsline, aprox. 2 linguri (puteţi folosi şi ulei de cocos, ghee)
  • apa plată, aprox. 1/2 cana
  • sare neiodată după gust 
  • chimen sau chimion râşnit (opţional, dar de perferat pt. o digestie mai uşoară)
  • seminţe pt. presărat deasupra: dovleac, mac, susan etc. (opţional)

Metoda de preparare

  1. Amestecaţi făinurile cu sarea şi chimenul.
  2. Adăugaţi puţin ulei de măsline şi începeţi să frământaţi aluatul cu vârfurile degetelor. Mai adaugaţi ulei dacă e nevoie. Trebuie să obţineţi un alaut sfărămicios ca pentru orice alt fel de biscuiţi.
  3. Adăugaţi câte puţină apă până obţineţi un aluat uşor lipicios cu care se poate lucra. Nu va fi elastic ca un aluat din faina de grau, ci sfaramicios oricum. 
  4. Formaţi 1 sau 2 bilute din el. Întindeţi aluatul uşor cu sucitorul până la grosimea de 0.5 cm. Eu fac asta de obicei între 2 foi de copt sau hârtie cerată, că-i mai simplu. Daca se rup marginile, lipiti-le pur şi simplu cu degete la loc :).
  5. Presăraţi deasupra seminţe, mai treceţi o dată cu sucitorul să intre bine în aluat. 
  6. Tăiaţi în bucăţi aproximativ egale şi transferaţi foaia de copt pe o tavă. Introduceţi în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Coaceţi în jur de 20 de minute. 
Noi le-am servit cu un sos de conopidă. Reţeta pentru acesta în curând :)

Comentarii

Postări populare