Batoane Energizante cu Boabe Crude de Cacao



M-am laudat cu aceste batoane pe Facebook in nenumarate randuri: le-am luat in drumeţie la munte, le-am servit la magazin cu clineţii mei, le-am facut de cateva ori la ateliere de bucătărie sănătoasă...
Am incercat sa recreez reţeta batonului raw de la Roobar: http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=71&product_id=271

Reţeta fiind atât de simplă, m-am gândit că nu merită să fie pusă pe blog. Însă iată că o postez totusi la cererea voastră, dragii mei cititori.

Aceste batoane sunt destul de satioase, consistente si chiar dau energie. Pot fi folosite ca gustare intre mese pentru cei care au nevoie, ca o gustare dupa antrenament, pot fi luate în drumeţii, la şcoală, la servici etc. De asemenea, merg şi ca desert dacă faceţi din aluat biluţe şi nu batoane. Arata destul de bine. Eventual se poate presara putina pudra de cacao ca să arate mai draguţ.

Nu recomand consumul în cantitati mari sau frecvent a produselor care contin cacao. Cacao crudă este intr-adevar energizanta, ajuta la concentrare, poate sa binedispuna sau sa ajute la durere de cap, e bogata in antioxidanti bla bla. Dar are si substante care nu ne sunt chiar benefice (poate vorbim cu alta ocazie?) şi în cantitati mari poate suprastimula sistemul nervos. Nu recomand de asemenea aceste batoane pentru copii mici, pentru persoanele care prezintă o stare de agitatie, care au insomnii...

De asemenea, in aceasta compozitie merg adaugate si alte ingrdiente in functie de proprietatile pe care le urmarim. Mie imi place mult sa adaug pulberea de Ashwagandha pentru propietati tonice ale sistemului nervos.
Bombonele energizante preparate la atelier de nutritie la Colegiul National Barbu Stirbei din Calarasi.
Avem bombonele cu goji si stafide, cu seminte de chia si cocos si cu boabe de cacao.


Ingrediente 


(aprox. 5 batoane sau 15 bilute, cantitatile sunt aproximative si proportiile la fel)

1 cană migdale crude
1 cană curmale deshidratate (nesulfurate, fără zahăr, cât mai moi)
1-2 linguriţe pulbere de cacao crudă (sau pulbere obisnuita de cacao, desigur)
2 linguriţe miez de boabe crude de cacao (se vand sub denumirea de cacao nibs sau boabe/miez de cacao)
un vârf de cuţit sare neiodată

Opţional se poate adăuga puţin unt de cocos sau unt de cacao ca batoanele să aiba o consistenta mai bine inchegată şi un gust mai bogat, dar nu neaparat sunt foarte bune şi fara. Eventual o sa aveti nevoie de putina apa plată sau puteţi înmuia curmalele în prealabil dacă nu sunt foarte moi.


Metoda de preparare


1. Râşnim migdalele împreuna cu puţină sare şi pulberea de cacao în robot până se transformă în făina. După preferinţă puteti lăsa si bucăţele mai mari.
2. Adăugăm curmalele şi continuam să procesăm aluatul în robot.
3. Adăugăm boabele de cacao mărunţite şi mai procesăm un picut.
4. Acum e timpul să gustam si să vedem dacă e destul de dulce, dacă mai e nevoie de pulbere sau boabe de cacao. De asemenea, luam in mână putină compoziţie şi verificăm dacă se lipeşte. Dacă e prea sfărâmicioasă, trebuie să mai adăugam puţină apă/curmale/ulei de cocos.
5. După ce am ajustat gustul şi consistenţa mai procesăm până obţinem un aluat lipicios care nu vrea să se mai invârte în robot.
6. Scoatem aluatul intr-un bol si formam din el bilute. Pentru batoane, luam hartie cerată/hartie de copt/folie..ce avem la indemână, punem cam 2 linguri de compoziţie în centru şi împachetăm ca pe o sarmaluţă sau aşa ceva :)

Asta-i tot! Puteti servi imediat sau păstrati in frigider batoanele gata impachetate pana cand aveti nevoie de ele. Se poate păstra o saptamana in frigider fara probleme. Dacă doriti să stea mai mult, nu adaugati apa deloc. Folositi-va de ulei de cocos sau mai multe curmale pentru a lega compoziţia.






Comentarii

Postări populare