Q&A: ce cereale folosim pentru terci?


Cred că aţi observat deja că în nutriţia ayurvedică cerealele sunt recomandate pentru toate tipurile de constituţie. Cerealele integrale oferă organismului carbohidraţi  care reprezintă prima sursă de energie. Sunt carbohidraţi ,,sănătoşi'' pentru că sunt complecşi şi sunt asimilate lent de către organism, în consecinţă nivelul zahărului din sânge rămâne constant, senzaţia de foame este una normală, creierul funcţionează echilibrat. Terciul este poate cea mai bună modalitate de a consuma cerealele. Pâinea integrală deşi este bună, nu este recomandată întotdeauna. În schimb terciurile pot intra în orice tip de dietă, unele chiar şi în dieta detoxifiantă.
Atunci când recomand terciuri de cereale, de obicei sunt întrebată ce înseamnă asta, ce cereale pot fi folosite.
Într-adevăr, un mare dezavantaj al bucătăriei româneşti este că terciurile din cereale nu mai fac parte din ea. Credem că mâncarea specific românească sunt sarmalele şi alte lucruri de genul ăsta, preluate de la turci. În realitate, în perioada arhaică alimentaţia era cu totul alta. Excepţiile sunt mămăliga şi grişul care însă fiind modificate genetic, tratate cu tone de chimicale şi văduvite de părtea cea mai importantă a bobului au o valoare nutritivă foarte slabă. De asemenea se consumă orez, dar din păcate doar orezul alb şi de obicei gătit sub formă de pilaf cu carne grasă. A, şi coliva ar mai fi, dar na, nu face parte din dieta zilnică :). În rest, cerealele sunt consumate sub formă de pâine şi fulgi superprocesaţi. Cine mai face în zilele noastre mei sau arpacaş...? Sau cât de mult se cultivă speciile vechi cum este alacul.
La ruşi spre exemplu se consumă si acum foarte multe feluri de terciuri, în mod special hrişca, mei, arpacaş de orz şi de grâu, griş, ovăz.
De asemenea, în Occident de curând au început să fie redescoperite cerealele şi pseudocerealele cultivate de indieni, azteci etc. şi înlocuite de către europeni cu porumbul şi grâul. O importanţă specială nutriţioniştii le acordă unor pesuedocereale ca: amarant, hrişca, quinoa. În plus au început să fie cultivare speciile arhaice de grâu, spelta, alac, kamut etc. la care se pare că nu există intoleranţă cum se întâmplă în cazul grâului.

Specialităţi din cereale cum sunt cous cous sau bulgur deşi nu la fel de bune ca cereale integrale, sunt ok pentru diversificare. De preferat să nu fie prefierte (ceea ce e valabil şi în cazul celorlalte cereale de altfel). Fulgi din cereale dacă sunt procesaţi doar mecanic de asemenea ar fi ok, dar trebuie să le gătim, muesli nu intră în categoria terciurilor.

Vă recomand să folosiţi orice cereale şi pseudocereale care se găsesc la noi şi să le diversificaţi cât mai mult. Eu folosesc: hrişca, mei, orez brun şi, mai rar, orez alb, amarant, quinoa, fulgi puţin procesaţi de  ovăz, grâu, secară (de la plafar), mălai, rar arpacaş.

  • Pentru constituţia Vata sunt recomandate mai ales ovăzul, orezul brun şi basmati, cous cous, bulgur, grâu, arpacaş. Nu trebuie exagerat cu: mălai, hrişca, quinoa, secara. 
  • Pentru Pitta sunt foarte bune: orezul brun cu bob lung şi basmati, mei, ovăz, quinoa, grâu şi specialităţi din grâu, orz. Mălai, hrişca şi secara pot fi folosite mai rar.
  • Pentru Kapha dimpotriva sunt foarte bune cereale sau pseudocereale mai ,,uşoare'' cum sunt mălai, quinoa, amarant, hrişca, orz, mei.  Orez alb, grâu şi specialităţi din grâu, ovăz ar trebui evitate.

Comentarii

Postări populare