Protecţie solară şi Ayurveda

Continuăm discuţia despre anotimpul Pitta. Astăzi vreau să vă dau câteva recomandări în ceea ce priveşte protecţia pielii vara.
În ultimul timp razele solare au devenit inamicul nr. 1: se spune că radiaţiile solare generează cancer, diverse boli ale pielii, soarele este un ,,iritant'' major, reprezintă cauza apariţiei ridurilor, îmbătrânirii pielii, cacerului de piele etc. Crema cu un spf mai mare decât 30 a devenit un ,,must'' dacă eşti întreg la minte şi îţi dai seama cât rău îţi face soarele, mai ales copiilor. Este adevărat că razele solare pot fi dăunătoare şi este adevărat că în ultimii 10 ani soarele este mai activ decât înainte. Însă, din punct de vedere al Ayurvedei şi medicinii holistice, soarele este absolut îndespensabil vieţii. Razele solare sunt principala sursa de vitamina D. Lipsa expunerii directe la Soare din cauza anotimpului rece prelungit, dar şi  unui mod de viaţă modern (casă-maşină-birou) duce la scăderea imunităţii şi vitalităţii, un agni foarte slab, apatie, stări depresive şi multe afecţiuni. Suplimentele de vit. D nu pot ajuta pentru că în primul rând nu sunt asimilate de obicei şi în al doilea rând pentru că vorbim de energie pe care o primim de la Soare şi pe care o un praf sintetic nu are cum să ne-o ofere. Sunt multe studii şi articole despre importanţa expunerii la soare şi pericolele lipsei de soare, dar vom discuta asta cu o altă ocazie mai în detaliu.

 Însă  în Ayurveda se recomandă expunerea moderată la soare, de dimineaţa sau seara, nicidecum bronzarea până la arsură. Vorbim de plimbari la soare de dimineaţa de exemplu. A sta la plaja toată ziua, chiar şi atunci când soarele este extrem de activ, şi a te da cu o cremă plină de chimicale cancerigene pentru a te proteja de soare mie mi se pare un nonsens total. Daca soarele este prea puternic astfel incat arde pielea  de ce sa stai la soare si sa nu stai cuminte sub o umbreluta cu ceva racoritor de baut? :)
Orice cremă cu protecţie solară nu este ayurvedică pentru că conţine substanţe sintetice şi substanţe periculoase pentru organismul uman. Orice nu poate fi consumat intern nu este ok nici aplicat pe piele, remember? :) Pentru cei curioşi pot face un articol în care să iau pe rând ingredientele unei creme SPF să le analizăm. Cremele naturale pe baza de unturi grase (shea, cacao etc) care cică protejează de soare nu protejează de soare ci din contra.

 Acestea fiind spuse iată care sunt recomandările ayurvedice pentru îngrijirea pielii în anotimpul Pitta:
  1. Expunerea zilnică moderată la soare. Razele solare după răsărit şi înainte de asfinţit sunt foarte blânde şi benefice pentru piele şi întregul organism. Băile solare pot chiar constitui o parte din tratament pentru Vata sau Kapha în exces.
  2. Expunerea directă la soare la amiază, dar mai ales activităţile fizice intense pot duce la dezechilibre de Pitta. La amiază este bine să stăm în interior, la răcoare sau sub umbrelă dacă vrem să rămânem la plajă şi să avem activităţi liniştite. 
  3. Fiecare persoană este individuală şi trebuie să-şi asculte propriul organism şi să simtă dacă expunerea la soare îi face bine sau nu. De obicei persoanele Kapha şi Vata au nevoie de o expunere mai prelungită la soare, iar persoanele cu o constituţie Pitta ar trebui să limiteze expunerea directă la soare. De asemenea, persoanele cu o piele albă trebuie să stea foarte puţin la soare, în timp ce persoanele cu o piele mai inchisă pot sta mai mult. 
  4. Masajul ayurvedic (abhyanga) cu un ulei potrivit pentru constituţia individuală hrăneşte pielea şi o protejează împotrivă tuturor factorilor externi, inlcusiv razele solare prea puternice. După masaj se face duş, uleiul nu trebuie să rămână pe piele. Despre abhyanga puteţi citit aici: http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2013/01/masaj-in-ayurveda.html
  5. Cei care îşi doresc să petreacă mai mult timp la soare şi persoanele Pitta trebuie să folosească uleiuri speciale care au prorietatea de a răcori. Deocamdată eu am găsit 2 astfel de uleiuri pe care le-am testat cu succes: 
  • Ulei ayurvedic pentru Pitta. Ulei pt. Pitta este excelent pentru masajul zilnic şi ajută persoanele Pitta care simt discomfort termic din cauza căldurii. Cu acest ulei se face abhyanga zilnic pe timpul verii. De asmenea, poate fi aplicat pentru a preveni/trata arsuri solare. Îl găsiţi aici: http://veda-store.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=94&category_id=30&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=29
  • Ulei de cocos presat la rece. Uleiul de cocos este recomandat persoanelor Pitta pentru masajul zilnic pentru efectul său calmant şi răcoritor. Vara poate fi folosit pe post de ulei de plajă. Nu este la fel de eficient ca uleiul ayurvedic, însă este ceva mai uşor de folosit. Anul trecut am folosit la plajă uleiul pt. Pitta şi mi s-a părut că protejează mai bine. Însă avantajul uleiului de cocos este că intră foarte repede în piele şi nu este gras si atunci este ceva mai comod să-l laşi pe piele fără să ai o piele uleioasă.  Vă recomand ulei de cocos ecologic, presat la rece destinat consumului alimentar. Şi uleiul cosmetic e bun. însă există o diferenţă de preţ mare şi nu mi se pare că merită. Oricum alături de ghee, uleiul de cocos este cel mai potrivit pentru alimentaţie pe timpul verii, aşa că îl folosiţi şi pentru corp şi pentru mâncare :). Uleiul de cocos îl găsiţi aproape la orice plafar, farmacie şi o mulţime de magazine online.  
Citiţi articolul precedent despre anotimpul Pitta aici: http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2013/05/anotimpul-pitta.html

Comentarii

Postări populare