Cresterea Masei Musculare: Regim Alimentar şi Suplimente


Sursa imagine: https://www.facebook.com/y0gabeyond

Mai întâi câteva cuvinte despre necesitatea creşterii masei musculare. În Ayurveda aceasta se practica în cazul persoanelor cu o musculatura subdezvoltată (de obicei persoane de tip Vata), atrofie musculară şi la trecerea la regim vegetarian. Preocuparea pentru o musculatură super dezvoltată care a apărut în ultimele decenii nu este indicată, alimentatia si suplimentatia bogata in proteine (mai ales de origine animala) fiind pusa in legatura cu majoritatea tipurilor de cancer. Musculatura normală pentru fiecare tip constitutional se va dezvolta de la sine avand un regim alimentar echilibrat si exercitiu fizic constant.

Aşadar sfaturile de mai jos sunt pentru cei care doresc un regim alimentar care sa potenţeze dezvoltarea naturală şi armonioasă a musculaturii, indiferent dacă practică un anumit tip de sport sau nu. Sunt potrivite pentru constituţiile Vata şi Pitta, însă trebuie avut grijă la tipologia Kapha sau afecţiuni de tip Kapha (predispoziţie la exces de greutate, la diverse formaţiuni în corp, fibrom, noduli, tumori etc) pentru că alimentele şi suplimentele care contribuie la creşterea masei musculare sunt cele cresc Kapha.

Regim alimentar


Dieta este una care pe de o parte creşte Kapha, pe de altă parte echilibrează focul digestiv (agni). Alimentele de bază sunt:

  • Toate cereale şi pseudocereale integrale: ovăz, grâu spelta, quinoa, hrişca, amarant, orez, orz etc. Aş evidenţia aici ovazul.
  • Leguminoasele: fasolea Mung, fasolea Azuki, toate felurile de linte. Ok în cantităţi moderate şi: năut, alte tipuri de fasole. 
Nota. Soia este prezentă în toate tipurile de pulberi pentru slăbit şi creşterea masei musculare, însă eu nu o recomand. Soia poate să afecteze echilibrul hormonal, este în mod natural toxică şi de obicei felul în care este preparată nu neutralizează aceste toxine (spre deosebire de mijloacele tradiţionale de a o prepara în ţările asiatice). În pulberi pt. shake este hiperprocesată, de obicei este extrasă prin metode chimice proteina (la fel şi proteina izolată din lapte) transformându-se într-un produs şi mai toxic. În schimb lintea, Azuki şi Mung sunt foarte nutritive şi uşoare pentru digestie.

  • Nuci şi seminţe. Aici aş evidenţia seminţele de susan care în Ayurveda se folosesc foarte mult pentru sistemul muscular şi osos.
  • Lactate produse din lapte crud de la ţară: iaurt proapăt, zer, brânza proaspătă (din lapte prins sau paneer) sau pur si simplu lapte dulce nepasteurizat consumat uşor încălzit, cu condimente şi plante tonice. Proteina izolatădin lapte sau zer nu recomand din aceleaşi motive ca şi proteina de soia- este un produs hiperprocesat si deloc sanatos.
  • Ghee: de preferat să fie folosit la prepararea tuturor meselor sau adaugat la mâncare. Este hrănitor şi în plus lubrifiază, face corpul mai flexibil.
  • Rădăcini de legume. Legumele în general se consumă pentru un plus de nutrienţi şi bineînţeles diversificarea meniului, însă ele în sine nu ajută la creşterea masei musculare având calitatea de ,,uşor''. Rădăcinile în schimb au o energie mai grea şi ajută la creşterea elementului ,,pământ''. 
  • Ciuperci
Nota. Nu am trecut şi carne, peşte ouă pentru că Ayurveda în general nu recomandă consumul lor. Pentru cei care nu vor să ţină neapărat o dietă sattvică, recomand în general ouă de la ţară, peşte proaspăt sălbatic, icre de peşte sălbatic şi supă preparată din mai multe părţi ale animalui crescut la curte (oase, piele, organe) şi mai puţină carne macră. Carnea într-adevăr este cea mai penetrantă şi mai capabilă să stimuleze formarea ţesuturilor, însă în acelaşi timp are multe dezavantaje despre care voi vorbi cu altă ocazie.

Se preferă mâncarea gătită, caldă, proaspătă, uşoară pentru digestie. Aceasta se va prepara de preferat cu ghee (sau unt de cocos dacă nu aveţi acces la ghee organic) şi mirodenii pentru a contribui la digestie şi asimilare.
Focul digestiv trebuie să fie neaparat echilibrat, căci dacă este prea slab asmilarea va fi una proastă, iar dacă e prea puternic, acesta va ,,arde'' propriile ţesuturi. Mai multe despre focul digestiv cititi aici şi aici

Suplimente


În Ayurveda pentru creşterea masei musculare sunt recomandate toate plantele tonice şi vitalizante, toate plantele care aplifica Kapha.
  • Ashwagandha (Withania Somnifera), numită şi ,,ginseng indian'' este considerată în Ayurveda cea mai bună plantă pentru întărirea sistemului mascular. Este un tonic şi vitalizant puternic, de asemenea afrodisiac şi reintineritor.
  • Armurariu
  • Seminţe de urzică
  • Ginseng
  • Schinduf, seminţe şi frunze (seminţele se folosesc ca condiment, iar frunzele ca orice altă verdeaţă în mâncare)
De asemenea plantele bogate fito-testosteron. Aceste plante pot fi luate şi de către femei.
  • Brânca Ursului
  • Năpraznic
  • Gokshura (tribulus terrestris) sau Colţul Babei în română 
Nota. Am vazut că tribulus terrestris este promovat ca un supliment miraculos în ceea ce priveşte creşterea masei musculare pe unele site-uri cu suplimente pt. body building, însă acest nu lucru nu este chiar adevărat. Studiile efectuate pe tribulus terrestris nu au aratat rezultate semnificative, iar Ayurveda de asemenea recomandă aceasta plantă în primul rând ca un tonic pt. sistem uro-genital masculin şi nu ca un tonic puternic cum este Ashwagandha de exemplu. Gokshura este bună pentru creşterea masei musculare, însă pentru rezultate semnificative trebuie combinată şi cu alte recomandări din acest articol. 

Toate aceste plante se vor lua îmreună cu lapte. Puteţi face fie decoct în lapte, fie pur şi simplu să amestecaţi pulberea din planta respectivă cu lapte crud încălzit.

Masaj zilnic


Masajul zilnic al corpului cu ulei de susan hrăneşte şi întăreşte ţesuturile. Puteţi folosi ulei de susan presat la rece uşor încălzit sau ulei de muştar (pentru constituţia Kapha mai ales). În Ayurveda în acest scop uleiul de susan este procesat cu plante medicinale tonice (nalba, ashwagandha, colţul babei, lemn dulce etc). Mai multe despre masaj ayurvedic puteţi citi aici.

Latura psiho-mintală


Există o legătură strânsă între felul în care arătăm şi starea noastră interioară. Tratamentul strict psihoterapeutic pentru supra- sau subponderalitate se practică din ce în ce mai mult în Occident. În ceea ce priveşte un corp slab cu o masă musculară subdezvoltată, această condiţie fizică este pusă în legătură cu frica, îngrijorare, atitudine de victimă, stare permanentă de nemulţumire, obiceiul de a se plânge, lipsa motivaţiei. În aceeaşi ordine de idei, atitudinea exact opusă va promova creşterea în greutate şi întărirea sistemului muscular:
  • curaj
  • forţă
  • încredere în sine
  • mulţumire 
  • bucurie
  • asumarea responsabilităţii pentru absolut tot ce ni se întâmplă
Să fiţi cât mai sănătoşi, vitali şi frumoşi! Vă îmbrăţişez cu drag!

Comentarii

Postări populare