Cheesecake Vegan de Căpşuni



Acest tort din bucătăria ,,raw vegan'' seamănă foarte mult la gust cu un cheesecake, deşi nu are nici brânză, nici biscuiţi. E ceva între tort şi îngheţată şi e tare bun mai ales vara. Reţeta de cheesecake raw vegan este deja clasica şi variază doar puţin: blatul se face din diverse nuci (alune de pădure, migdale, pecan, nuci româneşti etc) + curmale sau alte fructe uscate dulci si moi, iar crema se face din nuci caju înmuiate si blend-uite foarte bine cu unt de cocos (sau de cacao) , un îndulcitor, +/-  ingrediente care îi dau specific (lămâie, diverse fructe, păstăi de vanilie etc). Se face foarte, foarte simplu şi rapid şi are marele avantaj că îl poţi face înaintea evenimentului şi să-l păstrezi în congelator. Se folosesc ingrediente naturale, nerafinate, sănătoase. Iată câte motive să încercaţi aceasta reţetă daca înca nu aţi încercat-o deja!

Nota Ayurvedică. Tortul nu este ayurvedic, ceea ce am precizat şi în reţeta precedentă de tort raw (http://blossomofanewlife.blogspot.ro/2013/01/cheesecake-raw-cu-crema-de-vanilie.html)
De aceea, se consumă ocazional, de preferat nu foarte rece şi în cantităţi moderate. Recomand un ceai ayurvedic din condimente înainte/în timpul/ după masă, pentru a ajuta digestia.




Ustensile

- formă de tort cu pereţi detaşabili
- blender şi/sau robot
- congelator

Baza

1/2 cană migdale crude
1/2 cană curmale moi (de preferat bio, fără zahăr. E o diferenţă de gust mare!)
1 vârf de linguriţă sare neiodată (eu folosesc la dulciuri apropate întotdeauna sarea fină de Himalaya)

Crema

1,5 cană nuci caju crude înmuiate peste noapte (minim câteva ore)
2 lămâi (suc)
1 păstaie de vanilie (seminte) sau 2 dacă sunt mici
1/3 cană unt de cocos presat la rece (lichefiat la baie de aburi dacă e in stare solidă)
* Folositi unt de cacao dacă vreţi sa-l ţineţi mai mult timp afară, are punct de topire mai înalt
1/3 cană îndulcitor, eu am folosit sirop de agave şi miere combinate
1 cană căpşuni (sau fragi, afine, zmeură, fructe de pădure combinate etc) + pt decor



Preparare


  1. Râşnim fin migdalele în robot cu un strop de sare. Adăugăm curmalele mărunţite şi mai procesăm un pic până obţinem un aluat lipicios. 
  2. Presăm acest aluat în formă şi punem de o parte.
  3. Adăugăm în blender nucile caju hidratate, seminte de la păstaia de vanilie, îndulcitor, unt de cocos lichid şi suc de lămâie. Procesăm la viteză mare până obţinem o cremă omogenă. În funcţie de puterea blender-ului acest pas va lua mai mult sau mai puţin timp. Aveţi răbdare. De asemenea, s-ar putea să fie nevoie de puţină apă plată. Gustăm şi verificăm consistenţa. Crema trebuie să fie uşor dulce şi de consistenţa unei smântâni de casă.
  4. Turnăm cam 2/3 din cremă peste stratul de migdale.
  5. Adăugăm căpşunile la crema rămasă şi mai blend-uim un pic. Gustăm. Eu am simţit nevoia să mai adaug puţin îndulcitor şi unt de cocos.
  6. Turnăm încetişor crema de căpşuni peste crema simplă. 
  7. Introducem forma în congelator pentru minim câteva ore. Mutăm în frigider cu 30 min înainte de servire. Decorăm după bunul plac.





Reţeta originală şi poze mult mai frumoase ca ale mele aici: http://www.mynewroots.org/site/2011/01/raw-cashew-dreamcake-2/

Sa vă bucuraţi de acest desert delicios, de căpşuni, de vară...!
Cu drag,
Tania



Comentarii

Postări populare