Unt de Cocos- proprietăţi şi utilizare
sursa imagine: theguardian.com |
Am tot promovat ghee aici pe blog pentru că este una dintre cele mai sănătoase grăsimi, e potrivit pentru gătit, poate fi folosit extern etc. Însă recent mi-am dat seama că nu pentru oricine este la îndemână să-l procure. Foarte puţini au o sursă sigură de unt de casă, foarte puţini au timp să facă ghee, iar de vânzare încă nu am găsit in România ghee adevărat, ayurvedic. Aşa că, m-am gândit să vă prezint încă una dintre preferatele mele grăsimi, unt de cocos. Sunt pentru produse autohtone, însă trebuie să ne şi adaptăm la diverse situaţii. Untul de cocos este o grăsime sănătoasă, necesară, versatilă în ceea ce priveşte utilizare atât intern, cât şi extern. Eu zic că merită atenţie.
Unt de cocos este obţinut din miezul nucilor de cocos şi este solid la temperatura camerei, având aspect de unt. Prin încălzire uşoară acesta se lichifiază şi se transformă în ulei de cocos. Unt de cocos adevărat, presat la rece şi netratat în nici un fel va fi întotdeauna solid la temperatura camerei. De aceea, uleiul de cocos lichid care se vinde în unele magazine nu este ok.
UPDATE Ulei de cocos organic şi presat la rece acum se găseşte şi în magazinul meu online veda-store.ro
http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=175&category_id=49
Valoarea nutritivă şi terapeutică
- Untul de cocos este 90% grăsimi saturate BUNE. Conţine acizi graşi cu lanţ mediu, printre care acid lauric, acrilic şi capric.
- Aceşti acizi graşi sunt foarte importanţi penru cei cu sindromul de malabsorbţie, intoleranţă la diverse alimente (lactoză), sindromul colonului iritabil.
- Mamele care consuma ulei de cocos vor avea lapte mai bogat in acizi grasi cu lanţ mediu ceea ce va face copii mai sănătoşi.
- Aceste grăsimi cu lanţ mediu sunt mai uşor asimilabile de către organismul uman decât cele cu lanţ lung şi nu suprasolicită bila şi pancreasul. Este perfect pentru cei cu dischinezie biliară, pancreatită etc.
- Reduce grăsimi rele din sânge (LDL)
- Contribuie la profilaxia tensiunii arteriale şi a multor boli ale inimii
- Nu are proprietatea de a se depune ca grăsime de rezervă şi chiar poate contribui la slăbit.
- Folosit intern şi extern ajută la regenerarea părului şi în caz de mătreaţă, îmbunătăţeşte aspectul pielii, are efect antiacneic
- Există presupuneri că are proprietăţi imunomodulatoare favorizând rezistenţa organismului la viruşi, bacterii, fungi şi paraziţi. Aceste date au nevoie de cercetari.
Utilizare
- Poate fi folosit pentru gătit la rece, mai ales pentru dulciuri vegetariene, de exemplu tot felul de bombonele sănătoase din nuci, seminţe, fructe uscate, fulgide cocos, ciocolată de casă etc.Este foarte util şi pentru că e foarte gustos, şi pentru că ajută la păstrarea formei dulciurilor datorită solidificării la temperatura camerei.
- Poate fi folosit ca atare. Eu când nu am unt de vacă, ung unt de cocos pe paine, biscuiţi. De asemenea, dacă am gătit fără ulei, îmi place să adaug puţin unt de cocos în mâncare la servire.
- Nu are punct de ardere foarte inalt (undeva la 180 grade C), însă e destul de ok pt.un ulei nerafinat (in comparatie cu ulei nerafinat de floarea-soarelui de ex.). Personal prefer ghee atunci când gătesc la tigaie, iar uleiul de cocos il folosesc foarte des pentru dulciuri preparate la cuptor(de ex. aceasta tarta).
- În scopuri cosmetice are o multitudine de utilizări: balsam pentru păr, mască pentru păr, masajul scalpului, masajul corpului, balsam de buze, de corp, ingredient în creme şi alte cosmetice, pastă de dinţi homemade, clătirea cavităţii bucale pentru detoxifiere (oil pulling), cicatrizant şi regenerant al pielii etc.
Unt de cocos bio presat la rece am gasit la magazinul de produse bio si naturale din Galati Biocarmen. www.biocarmen.ro
RăspundețiȘtergereMultumesc pt. sfat, Luminita, sper sa fie util pt. cei de Galati!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere