Brioşe din cereale integrale cu nuci şi seminţe



Ştiu, am mai postat reţete de brioşe din amestec de făinuri integrale :). Doar că ingredientele sunt un pic diferite şi m-am gândit să împărtăşesc şi aceasta reţetă cu voi să vedeţi cum puteţi adapta reţetele în funcţie de  ce aveţi în casă. Click aici pentru brioşe multi-cereale ayurvedice, fără ouă. Click aici pentru brioşe multi-cereale cu dovleac şi migdale.

Mi-a plăcut foarte mult aceasta combinaţie de făinuri pe care o folosesc la mai multe reţete (biscuiţi, pâinici, blat de pizza etc). Briosele au iesit neutre, uşor dulci, aromate şi foarte consistente.

-ingrediente solide-


 - 1 cană (200ml) făină integrală de grâu ecologica, de preferat Spelta (alac)
- 1 cană făină integrală de ovăz
- 2/3 cană făină integrală de orez
- 1/2 cană fulgi de ovăz presaţi mecanic
- 1/3 cană orice zahăr nerafinat (brut, melasa, rapadura, jaggery). Puneţi 1/2 cană dacă vă place dulce.
- câte 1/3 linguriţă scorţişoară şi nucşoară sau adăugaţi alte condimente care vă plac (merge şi ghimbir, cardamom)
- 1/2 cană nuci mărunţite (eu am folosit nuci româneşti şi migdale)

opţional se poate adăuga bicarbonat sau praf de copt dacă doriţi să fie mai fragede, să crească mai mult

-ingrediente lichide-


- 3 ouă de ţară
- 1/3 pachet unt de casă
- câteva linguri lapte crud

- opţional pentru a presăra deasupra: amestec seminţe (in, susan, dovleac), nuci

Metoda de preparare:


  1. Topim untul, batem oale cu zahar. Adăugăm la ouă puţin lapte şi unt topit (răcit). Amestecăm bine cu un tel.
  2. Amestecăm ingredientele solide.
  3. Adăugăm ingredientele lichide la cele solide şi amestecăm uşor până la încorporare. Evitaţi să amestecaţi prea mult. Consistenţa trebuie să fie una de cremă/smântână grasă. Daca aluatul este prea lichid, mai adăugaţi nişte fulgi de ovaz. 
  4. Punem câte o lingură plină de aluat în fiecare formă de briose unsă cu un pic de unt în prealabil (sau puteţi folosi hârtiuţe speciale pentru brioşe)
  5. Presărăm deasupra seminţe, nuci şi introducem formele în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. 
  6. Coacem în jur de 30 min. Sunt gata atunci când scobitoarea iese curata şi sunt uşor aurii deasupra. Lăsăm să se răcească un pic şi apoi le scoatem din formă pe un grătar să se răcească bine.
Serviţi alături de un ceai negru cu ghimbir. Poftă bună!

Comentarii

Postări populare