Jaggery (zahar nerafinat indian)


Sursa imagine: http://www.theoccasionalvegan.com/2012/06/what-is-jaggery/

Jaggery este un tip de zahăr nerafinat şi necentrifugat tradiţional în India, dar şi alte ţări asiatice, Africa. Se obţine din trestie de zahăr, curmale sau palmier prin deshidratarea sucului acestora. În procesul producţiei nu este separată melasă ca în producţia zahărului obişnuit. Este similar cu rapadura şi sucanat. Are un gust complex, nu doar dulce ca zahăr alb. Seamănă simultan cu miere aromată şi caramel.

Conţinut şi Valoarea nutritivă


  • 50% sucroză, 20% zahăr invertit, 20% umiditate (de aceea jaggery este moale) plus masa insolubilă formată din cantităţi variabile de proteine, fibre etc.
  • Bogat în minerale, în mod special Calciu, Cupru, Fier, Fosfor, Magneziu, Mangan, Potasiu

Zahăr rafinat vs Zahăr nerafinat


Cu toate că unii nutriţionişti spun că zahărul e tot zahăr, totuşi diferenţa între un zahăr nerafinat ca jaggery şi zahar rafinat este mare. Zaharul alb este lipsit de valoarea nutritivă, se absoarbe instant generând fluctuaţii de insulină, senzaţie falsa de foame, suprastimulând pancreasul şi de aici o serie de afecţiuni care se dezvoltă în timp. În afara de obezitate, diabet & Co, trebuie să ştiţi că zahărul rafinat afectează sistemul nervos, dă dependenţă şi poate fi cauza stărilor de agitaţie (mai ales la copii) sau depresie. Zahăr nerafinat fiind bogat în diverşi nutrienţi nu are aceste proprietăţi nocive, mai ales dacă este folosit în cantităţi moderate şi alături de alte alimente integrale neprocesate (de ex. dulciuri din făină integrală, nuci, seminţe, fructe etc). De asemenea, rafinarea implică şi o procesare industrială chimică a alimentelor. 
Este adevărat că atunci când vorbim de aşa boli ca diabet, nici un tip de zahăr nu este potrivit. Despre asta însă voi vorbi într-un articol separat. Pentru un om sănătos o cantitate mică de îndulcitor natural nerafinat este ok. 
Sursa imagine plus o reteta faina cu jaggery: http://www.foodpleasureandhealth.com/2013/09/vegan-pumpkin-brownies-with-barley.html

Ayurveda

În Ayurveda jaggery este considerat un aliment sănătos. Acesta se foloseşte atât la prepararea mâncării, cât şi terapeutic în anumite formule fitoterapeutice. Este nutritiv, ajută la refacerea sângelui şi a fluidelor corpului în general. În ceea ce priveşte constituţia, jaggery este recomandat mai ales pentru Vata. Este foarte bun şi pentru Pitta dacă este preparat din palmier, cocos. Nu este recomandat pentru Kapha pentru consum zilnic.

Unde îl găsim şi cum folosim

Se găseşte în magazine cu produse tradiţionale asiatice. Îl am şi eu în magazin. Costa in jur de 25 de Ron in functie de gramaj, calitate etc. Aveti grija sa luati un jaggery adevarat, pentru ca este un produs care e contrafacut des. Îl puteţi înlocui şi cu sucanat/rapadura, zahăr de cocos sau melasă în ultima instanţă. Zahărul brut nu oferă o aromă similară.

Se foloseşte aproape în orice folosim şi zahăr normal. Eu îl apreciez mai ales pentru că oferă o aromă fabuloasă produselor coapte, similar cu mierea, însă faţă de miere acesta poate fi incălzit fără probleme. Prepar cu el biscuiţi, brioşe, tarte, fructe la cuptor etc. Este gustos mâncat şi ca atare :). Atunci când înlocuiesc zahărul alb cu jaggery în diverse reţete, de obicei folosesc un pic mai puţin jaggery decât cantitatea de zahăr necesară. Mi se pare suficient de dulce, dar na, e o chestie de gust. Ideea e că poţi să înlocuieşti zahărul alb fără să-ţi baţi capul cu adaptarea reţetei. Ca să-l incorporez mai bine în compoziţie de multe ori îl încălzesc uşor cu nişte ghee/unt de cocos pănă se lichefiază.

Reţete cu jaggery


Comentarii

Postări populare