Turmeric. Proprietăţi & Utilizare

sursa imagine:http://www.mandieskitchen.com/2014/12/08/all-about-turmeric/


Turmeric (curcuma longa) este o plantă folosită din timpurile străvechi în medicină  chineză şi indiană şi în bucătărie, în mod spelial în India, unde se adaugă practic la orice mâncare. Acei dintre voi cu care comunic constant  online sau faţă în faţă, ştiţi cât de mult recomand turmeric. În comunitatea noastră din Călăraşi am primit şi porecla ,,domnişoara turmeric'' :)) Iar ceaiul casei este cel de ghimbir şi turmeric :)
Nu ştiu cum de nu am scris încă nimic pe blog despre această plantă minunată!

Proprietăţi:

- îmbunătăţeşte digestia şi asimilarea, ajută în balonare, crampe, indigestii, reglează tranzitul intestinal.

- proprietăţi antiinflamatoare (se foloseşte în afecţiuni articulare atât intern, cât şi extern)

- proprietăţi adaptogene şi imunomodulatoare (excelentă pentru cei care răcesc des, au alergii, sunt afectaţi de stres, de schimbare a vremii, care au sau sunt expuşi mult viruşi şi alti agenţi patogeni)

- detoxifiant al sângelui şi al ficatului, hepatoregenerator (se foloseşte şi ca adjuvant în cazul anemiei)

- excelent pentru pentru piele (intern şi extern, sub forma de măşti)

- proprietăţi antiseptice

- proprietăţi hemostatice (se poate aplica pe răni pentru oprirea mai rapidă a sângelui şi refacerea ţesuturilor)

- antioxidant şi reintineritor

- din punct de vedere ayurvedic, creşte Pitta (uşor) şi echilibrează focul digestiv (agni), aşadar se foloseşte în deficit de Pitta

Utilizare:

Nu voi vorbi despre utilizarea medicinală pentru că aici depinde pentru ce şi de către cine este folosit turmericul. 

Profilactic, recomand ceai de turmeric preparat din pulberea de turmeric sau radacina proaspata care se găseşte uneori în hipermaketuri. Adăugaţi cam 1/3 linguriţă pulbere la o cană de apa fierbinte. Puteti sa-l adaugati la ceaiul vostru din condimente (digestiv).

Lapte cald cu turmeric este iarăşi o băutură terapeutică, foarte bună în răceli, în stări de slăbiciune, ca reintineritor etc.

Poate fi adăugat şi la limonadă, sucuri proaspăt stoarse.

Are gust foarte uşor picant şi o aroma specifică. Nu se simte foarte mult în mâncare, în schimb îi conferă o culoare galbenă frumoasă şi o face mai uşoară pentru digestie. Face parte din celebrul amestec de condimente curry. Se poate adăuga în orice sos (în afara de cele albe), ciorbă, supe, mâncare de linte, de orez etc. Aveţi aici pe blog multe reţete cu turmeric. Eu personal îl folosesc în cantităţi mici aproape la orice mâncare.

Extern îl recomand sub forma de măşti pentru orice timp de piele. Atenţie la haine, turmericul pătează. De asemenea pielea s-ar putea să nu se spele din prima :)

În cazul problemelor articulare se folosesc cataplasme cu turmeric.

Gargara cu turmeric este foarte bună pentru inflamaţii şi iritaţii ale gâtului, în cazul răcelii. 

Pentru detalii specifice, mă puteţi contacta aici, pe Facebook sau pe mail.

Comentarii

  1. Buna Tania,
    Imi place blogul tau, am gasit informatii care ma intereseaza, si eu fiind pasionata de Ayurveda.
    Ai cumva si site web? Pentru a naviga mai usor printre articole

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare