Cătină

Cătina este un ,,superfood'' autohton, o plantă cu proprietăţi vitaminizante, imunostimulatoare, antioxidante, antitumorale şi multe altele. Conţine nutrienţi indispensabili pentru organism: acizi graşi şi aminoacizi esenţiali, o gamă larga de vitamine şi minerale, pigmenţi care ne protejează împotriva dezvoltării celulelor canceroase.  Fiecare parte a plantei are indicaţii terapeutice: rădăcina este un astringent, diuretic, sudorific bun, coaja ramurilor are proprietăţi astringente şi hemostatice, frunzele şi ramurile curăţă vasele de sînge şi stimulează sistemul nervos, iar fructele conţin o gamă atît de largă de principii active, încît am putea spune că sunt pentru orice :)


Valoare nutritivă fructe de cătină:

  • Acizi graşi nesaturaţi Omega 3, Omega 6, Omega 7, Omega 9 şi alţi acizi esenţiali pentru buna  funcţionare a organismului. Consumul constant al alimentelor care conţin acizi graşi esenţiali previne hipertensiunea, diverse afecţiuni ale inimii, artrita, afecţiuni ale pielii.
  • Vitamina A, un antioxidant şi o vitamină esenţială pentru vedere şi o stare bună a pielii. Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea prematură, apariţia diverselor boli şi mai ales a cancerului.
  • Vitamina C, o cantitate foarte mare, cătina intră în topul alimentelor cu un conţinut mare de vit. C din toată lumea (conţine mai multă vit. C decât aşa fructe ca: portocale, kiwi, capsuni etc).
  • Vitamina E, antioxidant, important mai ales pentru funcţiile sistemului reproducător şi sănătatea pielii. 
  • Carotenoizi, printre care: beta-caroten, licopen, zeaxantină), pigmenţi cu acţiune puternic antioxidantă şi cu valoare mare mai ales pentru vedere.
  • Pectine, substanţe care leagă toxinele şi le elimină din organism
  • Acid folic, necesar pentru formarea sângelui
  • Minerale: K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, Cr, Se
  • Flavonoide, compuşi polifenolici cu proprietăţi antiinflamatoare, antimicrobiale, anti-cancer şi anti-îmbătrânire

Proprietăţi:

  • vitaminizantă şi mineralizantă
  • imunostimulatoare
  • antioxidantă
  • anticancerigenă
  • protectoare împotriva radiaţiilor (un tratament de cătină este recomandat persoanelor care trec chimioterapie)
  • tonifiantă
  • antibiotică
  • astringentă
  • antivirală etc
 Pentru vitaminizare şi stimularea imunităţii, un curs de cătină se poate face toamna, când apare cătina, dar o putem şi conserva pentru iarna. Se consumă exclusiv în stare crudă, ca atare, sub formă de suc (folosiţi un storcator cu ax melcat), sirop (suc amestecat cu miere), dulceaţă făcută cu miere. Nu recomand dulceaţă făcută cu zahăr, mierea este un conservant natural excelent. Pur şi simplu amestecăm fructele cu miere în raport minim 2:1. Gustul este extraodinar! Încercaţi şi amestecul de cătină, ghimbir şi miere. Aceasta dulceaţă poate fi adăugată la orice suc, limonadă, apă plată, ceai (după ce s-a răcit), terciuri pentru micul dejun etc.







Comentarii

Postări populare