Ce facem în zilele în care nu vrem să facem nimic?

De curând am ajuns un ,,adevăr'' simplu, dar atât de practic. Nu e mare filosofie, dar a trebuit să înţeleg asta prin experienţa proprie, după multe încercări ratate de a face faţa stărilor de lene acută. Sunt zile în care simţi că nu vrei (şi nu poţi) să faci nimic, nu ai chef de nimeni şi nimic, nu ai nici un entuziasm, nu ai energie etc şi ai vrea pur şi simplu să stai toată ziua în pat. Eu numesc aceasta stare ,,sindromul de lene acută'' :)). Iar concluzia la care am ajuns este că în aceste zile nu trebuie să faci nimic!
 Sunt genul acela de persoana care tot timpul face ceva, nu stă locului şi nu are stare, care trebuie să facă o mie de chestii ca să se simtă  fericită la sfârşitul zilei. Şi înainte, atunci când aveam stările astea de lene mereu încercam să-mi continui activitatea, chiar dacă nu aveam nici o motivaţie interioară. Bineînţeles că nu reuşeam să fac mare lucru, mai mult decât atât făceam de multe ori mai rău, stricam ceva sau mă certam cu cineva fiind foarte iritabilă si supărată pe mine de fapt. De curând am înţeles că viaţa nu este liniară şi că totul este variabil, flexibil şi schimbător. Aşa şi noi: când ne merge mai bine, când mai prost, când ne simţim plini de energie, când suntem cu energia la pământ etc. Sunt ciclurile naturale (inclusiv cel hormonal, foarte important pentru femei, apropo) şi legile naturale, nu ai ce să faci. Dacă corpul şi mintea refuza să faca ceva si cere o pauza, cel mai inteligent lucru cu putinta este să îi dăm o pauza. Să acceptăm că suntem într-un moment mai prost (al zilei, al sătămânii, al vieţii) şi că nu putem face mare lucru exact în momentul asta. Să înţelegem că e natural, că toată lumea trece prin stările astea şi că trebuie să lăsăm inteligenţa interioară a corpului nostru să ne spună ce are de spus, să nu fortam lucrurile.
Să  ne înţelegem, nu încurajez persoanele leneşe să rămână în confortul lor, vorbesc despre persoanele care fac chestii de obicei şi au aceste stări din când în când. Tot ceea ce obţinem atunci când încercăm să facem lucrurile în ciuda faptului că nu vrem, este să le facem prost, să ne enervăm pe noi înşine şi pe cei din jur şi să terminăm ziua cu un sentiment teribil de vinovăţie. A doua zi bineînţeles că ne va fi mai bine, dar ne va fi foarte greu să trecem de starea neplăcută  în care am intrat. Iată care sunt lucrurile pe care le recomand să fie făcute în aceste zile:
1. Dacă e o zi de lucru: ne vedem de treaba respectând pur şi simplu rutina, nu încercăm să rezolvăm toate problemele care s-au adunat, nu luăm decizii importante, nu ne criticăm şi nu îi criticăm pe alţii.
2. Dacă suntem acasă: ne vedem de rutina noastră zilnică (spălat, coafat, făcut un pic curat, gătit dacă ne face plăcere etc), căutăm un film sau o emisiune faină, facem baie în cadă, poate un scurt ritual de înfrumuseţare, stăm în pat, ieşim un pic la plimbare, ne luam ceva bun-bun de mâncare, nu încercăm să aflăm sensul vieţii, să rezolvăm toate probleme existente şi inexistente, nu ne certăm cu partenerul de viaţă sau cei din jur. Atunci când îţi vin diverse gânduri negative sau probleme de rezolvat, spune-ţi: ,, mă voi gândi la asta mâine/mai târziu'', ,,voi rezolva acest lucru mâine''.

Sigur că sunt situaţii şi situaţii, nu este o regulă universală, dar în unele situaţii nu avem decât să amânăm anumite acţiuni şi decizii pentru a nu face mai rău. 
Tu ai astfel de stări? Cum le faci faţă? Împăsrtăşeşte-ne câteva trucuri din experienţa ta!

Cu drag,
Tania

Comentarii

Postări populare