Dosha: triada marilor forţe cosmice

Astăzi vreau să vă vorbesc un pic despre un ,,concept'' care stă la baza terapiei ayurvedice şi anume, despre cele trei dosha. Probabil că aţi mai auzit de aceste tipuri, corespondente oarecum cu împărţirea tipologiilor umane după temperament (sangvinic, coleric, flegmatic, coleric). Vom afla ce sunt aceste forţe cosmice şi care este latura practică a cunoaşterii lor.

Dosha sunt 3 principii biologice fundamentale şi universale care sunt prezente peste tot, inclusiv în corpurile noastre sub forma unor elemente, substanţe sau funcţii. 
1. Vata- elementul aerului
Reprezintă energia, prana, voinţa, dinamica vieţii, sensibilitatea. Este principiul care pune în mişcare lucrurile, inclusiv celelalte dosha. În plan fizic, aceasta controlează mişcarea în general, reglează activitatea organelor interne, activitatea sistemului nervos.  În plan psihic, controlează mişcarea sentimentelor şi a minţii, asigură adaptarea psihică şi înţelegerea lucrurilor. Favorizează vioiociunea şi entuziasmul. 
2. Pitta- elementul focului
Reprezintă principiul luminii şi al iluminării, se manifestă ca inteligenţă şi conştiinţă. Pitta este ceea ce ,,digeră'' lucrurile, răspunde de toate procese metabolice şi de reglarea termică în organism. În plan mintal stimulează inteligenţa, controlul emoţiilor, capacitatea de a percepe realitatea şi a înţelege esenţa lucrurilor.
3. Kapha- elementul apei
Reprezintă principiul coeziunii, dragostea. Kapha este ceea ce ,,ţine lucrurile împreună'', creează şi menţine substanţele din care este alcătuit organismul nostru, masa principală a ţesuturilor, modelează corpul.  Este principiul care generează aşa sentimente şi emoţii ca: dragostea, compasiunea, iertarea, răbdarea, timiditatea. Favorizează echilibrul şi stabilitatea.

Toate trei elemente se regăsesc în corpul şi spiritul nostru în proporţii variabile. La fel ca şi în cazul tipologiilor cu care operează psihologia europeană, contează care este elementul predominant. Acela ne va defini nu doar constituţia fizică şi predispoziţia de face anumite boli de exemplu, dar şi predispoziţiile de a acţiona în anumit fel, felul nostru de evolua în spaţiu, de a simţi etc.
Dacă înţelegem ce tip de dosha avem predominant ne putem înţelege mai bine, vom şti ce perdispoziţii are corpul nostru, de ce are nevoie, de ce acţionăm în anumit fel, ce trebuie să mâncăm, ce plante medicinale ni se potrivesc şi aşa mai departe.
Dacă doshele sunt în echilibru, ne simţim în general bine. Dacă avem doshe dezechilibrate, apar diverse boli. O boală poate fi rezultatul unui dezechilibru în general sau al unei dosha anume. De exemplu sunt ,,Vata'', dar am (la un moment dat) Pitta dezehilibrată. În acest caz trebuie să acţionez în privinţa acestui dezechilibru: să scad dosha care cauzează probleme sau să cresc dosha care îmi lipseşte cel mai mult (Kapha). Vă spun acum la modul simplist, desigur.

Iată care sunt caracteristicile generale ale celor 3 constituţii:
1. Vata
Persoanele de tip Vata au de obicei o înălţime mică sau medie, o osătură uşoară, sunt slabe, fragile. Au o piele uscată şi nu suportă frigul şi vântul. Ceea ce le caracterizează foarte mult în plan psihic este hipersensibilitatea lor, începând cu sensibilitatea la atingere şi terminând cu viziune asupra lumii. Au o imaginaţie bogată, o minte vie, o capacitate bună de înţelegere. Se entuziasmează uşor, dar au predispoziţie de a avea stări depresive, îşi fac mereu griji, le este frică. Au o digestie neregulată şi în general mănâncă puţin şi haotic, au deseori senzaţie de foame.

2. Pitta
Persoanele de acest tip au de obicei o statură medie şi o constituţie mai degrabă sportivă. Au aversiune faţă de căldură şi soare, se simt foarte bine noaptea la lumina lunii. Au poftă de mâncare şi o digestie foarte bună. Sunt persoane extrem de ambiţioase, sunt lideri şi oratori buni. Sunt bine organizaţi, au memorie bună. Au curaj, ştiu ce vor şi merg drept la ţintă..

3. Kapha
Persoanele de tip Kapha au un corp mai degrabă solid, o osătură grea. Au o digestie lentă,  pielea lor este de obicei grasă, lucitoare, iar părul des sau cu fir gros. Sunt persoane mai degrabă conservatoare şi abordează lucrurile metodic, fără grabă. Nu le place să călătorească, în schimb au mulţi prieteni şi ţin foarte mult la familie. Au putere şi rezistenţă.

Data viitoare vă voi da mai multe detalii despre cele trei tipuri şi voi pregăti test ca să vă puteţi da seama mai bine ce constituţie aveţi. Cei care îmi citesc regulat blogul vor avea nevoie de aceste informaţii pentru că în continuare mă voi referi deseori la constituţii în ceea ce priveşte dieta şi fitoterapie. Ayurveda oferă o imagine foarte complexă asupra individului, iar cunoaşterea temeinică a sinelui este un imperativ atunci când vorbim de un stil de viaţă sănătos. Sănătos şi echilibrat înseamnă în armonie cu natură: cu natura care ne înconjoară, dar şi cu natura noastră.

Comentarii

  1. da, si eu cred ca este foarte important sa te cunosti pe tine insuti, sa-ti cunosti organismul, sa stii cum se simte, ce-ti cere si sa-i dai ceea ce are nevoie!

    RăspundețiȘtergere
  2. He he, de abia astept sa vedem ce dosha ai :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare