Q&A de miercuri: Ce fac dacă îmi cade părul?



Această întrebare vine de la Valeria din Chişinău care spune că demult se confruntă cu această problemă, iar remediile propuse de dermatolog nu au dat nici un rezultat. Mai mult decât atât, i-a fost rău de la acele pastile.
Îţi multumesc pentru întrebare Valeria, acest subiect este actual şi foarte important pentru multe dintre cititoarele acestui blog.
Din păcate eu nu am avut niciodată probleme cu o cadere excesivă a părului, de aceea recomandările nu sunt probate de mine. Însă am ales toate informaţiile pe care le consider  corecte, iar eficienţa remediilor oricum trebuie testată în cazul fiecărei persoane în parte. Vă recomand să încercaţi cât mai multe soluţii posibile şi să faceţi tratamente non-stop alternându-le până obţineţi rezultate.



Cauzele  căderii părului: 
  • Părul, ca şi unghiile şi pielea, reflectă starea organismului nostru. În general căderea părului semnifică lipsa în organism a anumitor substanţe nutritive: în primul rând a aminoacizilor esenţiali, apoi a vitaminelor, mineralelor şi acizilor graşi. Factorul genetic poate juca un rol important aici, dar dacă aportul de aceste subtanţe (sub forma suor asimilabilă) este suficient, părul îşi va păstra un aspect sănătos. În ceea ce priveşte dieta în general: cea promovată de blog plus carne slabă dacă sunteţi carnivor.
  • De asemenea căderea părului poate fi cauzată de o invazie fungică. Trebuie făcute analizele şi acţionat în consecinţa, atât din interior cât şi din exterior.  Despre aceasta tema voi vorbi intr-un alt articol. 
  • Căderea părului pe fond de detoxifiere este mult mai rară, dar există. Aveţi răbdare, aşteptaţi ca organismul să facă transformările necesare şi luaţi suplimente alimentare recomandate mai jos.
  • Căderea părului din cauza stresului este posibilă, mai ales pentru persoanele cu o constituţie Pitta. Trebuie câştigat echilibrul psihic, plus vitmine & minerale.
  • Alte boli care pot cauza căderea părului: anemia, afectiuni ale tiroidei, diabet, probleme hormonale. Probleme hormonale sunt mai degrabă evidente la bărbaţi, dar şi la femei de multe ori modificarile minore care nici nu se considera anormale pot genera astfel de reacţii.

Ce trebuie să mâncăm:
1. Trebuie să creştem aportul de proteine uşor asimilabile. Alimentele trebuie să conţină toţi aminoacizi esenţiali. Dacă nu putem asigura prin alimentatie aportul acestora, trebuie luat un supliment alimentar de aminoacizi. De asemenea un supliment de alge marine este obligatoriu.

2. Trebuie să creştem aportul de vitamine şi minerale. În fiecare zi trebuie consumate fructe şi legume diferite, provenite din cultură ecologică şi nu din sere. Vegetalele crude se vor consuma minim de 2 ori pe zi. Un supliment de vitamine şi minerale este obligatoriu. Foarte importante sunt vitaminele grupei B, calciu, iod, seleniu, zinc. Suplimentul de sulf (MSM, info în curând pe blog) da rezultate bune. 

3. Acizi graşi esenţiali trebuie consumate în fiecare zi. Acestea se găsesc în uleiuri presate la rece, nuci şi seminţe crude, avocado. Opţional, se poate lua supliment de Omega 3. Obligatoriu supliment de Lecitina.

4. E şi o problemă de asimilare, mai ales pentru persoanele cu o constuţie de tip Kapha. Vă recomand să adaptaţi dieta conform tipului de constituţie. Puteţi lua şi un supliment de enzime digestive. 

5. Vă recomand să introduceţi în alimentaţie germeni, mai ales germeni de grâu, măcar 2 linguri în fiecare zi.

6. Drojdia de bere inactivă (de la plafar)- 1 lg/zi

7. Beţi suc de morcov cu: dovleac, pastarnac, sau sfecla în fiecare zi. Adăugaţi suc de lămîie sau de mere pentru un gust mai bun.

8. Dacă există probleme hormonale se vor consuma vegetale care conţin fitoestrogene.


Ce măsuri se mai pot lua?
  • Puteţi să faceţi diverse măşti pentru păr. Vă recomand măştile făcute acasă, cele din comerţ nu fac absolut nimic. Masca contra căderii părului se aplică la rădăcini şi se ţine cel puţin 30 de minute, în funcţie de tipul de mască. Vă recomand uleiuri extravirgine (mai ales ulei de cocos, ulei de ricin, de măsline, ulei de cătină), ghee şi plante medicinale renumite pentru îngrijirea părului: rădăcina de brusture,rădăcina si frunze de urzica, gălbenele, ceapă, flori de tei, hamei, scoarţa de stejar etc. Cred ca merge şi gălbenuşul de ou şi orice reţete găsiţi. O să public şi eu reţete de măşti în curând, le adun încet-încet :). Din comert va recomand aceasta masca de par (click) de la Veda Store, e ceva cu totul unic, v-am mai povestit de aceste produse.
  • Pentru stimularea creşterii părului se face masajul scalpului cu sare  grunjoasă.
  • După spălare părul poate fi clătit cu decoct din diverse plante medicinale: coada soricelului, podbal, galbenele, musetel, brusture, urzica etc. Decoctul se poate lua si intern.
  • Renunţarea la şampon din comerţ este obligatorie. Alegeţi şampon lichid sau solid hand-made sau pudre de plante  indiene care se folosesc pe post de şampon. Şamponul are funcţia de a spăla cât mai delicat, însă nu poate preveni căderea părului, aşa că nu daţi bani în plus pe produse care conţin vitamine şi nu stiu mai ce pentru că în 30 de secunde nu poate să acţioneze nimic (şi de fapt vitaminele se iau din alimetaţie). 
  • Renunţarea la vopsea chimică este de asemenea obligatorie. Preferaţi henna şi alte vopsele naturale.
Suplimente de vitamine si minerale le găsiţi aici. Vă recomand mai ales produsul Hair Stim, nu e scump şi e foarte eficient.


Sper că info au fost de folos, dacă mai sunt întrebări nu ezitaţi să mi le puneţi în comentarii sau pe mail.

Aştept întrebările voastre pentru următorul Q&A! 


Comentarii

Postări populare