Ulei de Oregano. Proprietăţi Terapeutice şi Utilizare


Vreau să vă povestesc despre uleiul de oregano care este unul dintre cele mai puternice remedii naturale si de care  m-am indragostit iremediabil :).  L-am descoperit recent, datorită nevralgiei de trigemen (despre nevralgie mai multe o sa vorbesc într-un articol separat). Am suferit de o durere cumplită cateva zile încercand diverse soluţii naturale, pâna am început tratamentul cu ulei de oregano. În 2 zile de tratament intens s-a terminat si nevralgia si răceala, deşi din experientele anterioare ştiam ca nevralgia va dura pana la o luna.  M-a ajutat colateral şi la dureri menstruale care pur şi simplu n-au mai fost de data asta. Deci îl ador :).

Acum uleiul de oregano face parte din antibioticele mele preferate, remedii naturale musai de avut în casă, alături de Pau D'arco si Argint Coloidal. Avantajul lui faţa de acestea, este faptul ca are un efect foarte rapid si faptul ca are un efct puternic anti- Vata, în timp celelalte două au o energie rece şi nu functioneaza bine pentru acest tip de constitutie/dezechilibru.

Uleiul de oregano are multe indicatii terapeutice şi poate că pare prea ,,miraculos'', însă toate proprietatile pe care le voi menţiona sunt acoperite de studii medicale moderne, mai jos aveti link-uri către rezumatul lor.

Proprietăţile terapeutice ale uleiului de oregano

  • Antiseptice 
  • Antiinfecţioase şi antivirale --> atât intern, în cazul infecţiilor, virozelor, diareii provocate de infecţie etc. cât şi extern în cazul infecţiilor pielii, a scalpului
  • Antifungice --> intern + extern într-un tratament complex impotriva infecţiilor fungice, inclusiv candida.
  • Antiparazitare
  • Vasodilatatoare şi Încălzitoare --> eficient în cazul răcelilor, nevralgiilor, problemelor legate de circulaţie deficitara, alergie la frig
  • De eliminare a toxinelor şi a mucusului--> eficient în cazul afecţiunilor respiratorii, bronşitelor, sinuzitelor, rinitelor, alergiilor de primăvara
  • Antiinflamatoare şi analgezice-->  eficient în cazul nevralgiilor, artritei, reumatismului, durerilor de cap, durerilor menstruale şi altor tipuri de dureri
  • Imunomodulatoare
  • Antidiabetice
  • Hipotensive
  • Anticancerigene--> poate fi folosit ca adjunvant în tratamentul unor tipuri de cancer sau formaţiuni tumorale pentru efectul de îcetinire a dezvoltării celulelor canceroase. Nota. În acest caz, consultarea unui specialist este obligatorie.

Cum funcţioneaza?


    Studiile recente arată că proprietăţile uleiului de oregano se datorează în mare parte principiului activ numit carvacrol care se pare că reuşeşte să distrugă membrana care protejeaza bacteriile de sistemul nostru imunitar. Uleiul de oregano este la fel de eficient ca şi un antibiotic alopat sintetizat şi este din ce în ce mai mult în atenţia medicilor pentru că reprezintă a alternativă viabila pentru medicamente mai ales în cazul agenţilor patogeni care au dobândit rezistenţă la antibiotice. 

    Din punct de vedere ayurvedic, uleiul de oregano creşte Pitta, are proprietatea de a încălzi şi elimina rapid excesul de Vata. Tocmai de aceea este utilizat în dezechilibre de acest tip, cum sunt răceli de tip Vata, nevralgii, simptone în care predomină durerea, probleme generate de o circulaţie deficitară, dificultatea de adaptare la frig etc. În acelaşi timp, oregano scade şi Kapha dosha şi de aceea este  foarte util în răcelile sezoniere, sinuzite, alergii, elimină congestiile şi mucus, imbunatăţeşte digestia. Are un spectru larg de utilizare pentru că arde ama (toxine) care sunt cauza majorităţii bolilor.


Cum se utilizează?


  1. Pentru a beneficia de proprietăţile sale antiseptice, putem adăuga uleiul de oregano în diverse substanţe. De exemplu, o crema antiseptică pentru mâini poate fi preparata din nişte unt de cocos în care se adaugă câteva picaturi de ulei de oregano.
  2. Ca antibiotic pentru diverse infecţii bacteriene sau micotice, uleiul de oregano se ia intern, câteva picături de ulei de câteva ori pe zi. Pentru a fi luat mai uşor, poate fi adăugat în 1 liguriţă de miere.  Nota. În ceea ce priveşte doza exactă şi durata tratamentului, recomand consultarea terapeutului personal.
  3. Pentru stări acute, dureri puternice (prima faza a răcelii, nevralgie, abces etc) se ia câte 2 picături din 2 în 2 ore, tot aşa, cu miere. 
  4. Ca antibiotic pentru tratament extrern se adaugă într-o cremă, loţiune sau ulei potrivit. Spre exemplu, poate fi adaugat în ulei de neem care la rândul lui este un antiseptic bun. În general nu se recomandă aplicarea directă a uleiului esenţial pe piele. 
  5. Pentru decongestionarea căilor respiratorii se foloseşte şi sub forma de inhalaţii sau aromaterapie
  6. Extern, pentru decongestionarea, îmbunătăţirea circulaţiei, efect analgezic, încălzitor şi antiinflamator local poate fi aplicat sub forma de comprese sau prin masaj (adăugat într-o subtanţă de legătură, cum ar fi ghee).
  7. Pentru igiena orală, uleiul de oregano poate fi adăugat în pasta/pudra din plante pentru dinţi sau într-o soluţie de clătire. 
Nota. Nu recomand folosirea uleiului de oregano de către femeile însărcinate şi în cazul unor afecţiuni, cum ar fi gastrita, persoane predispuse la iritaţii. 
In ceea ce priveste administrarea pentru copii, sunt de pararea ca nu trebuie administrat doar copiilor foarte mici, insa numai medicul vostru va poate spune daca e ok sau nu sa-l folositi. O alta chestiune este ca uleiul de oregano este foarte puternic si de aceea greu de administrat intern unor copii mici. O optiune este ulei de oregano sub forma de capsule moi. Iar daca copilul este foarte mic si nici varianta asta nu merge, va recomand sa apelati la alte antibiotice naturale, cum este argint coloidal, pau d'arco, propolis (de verficat daca nu e alergic!) etc. Mai potrivita pentru copii este probabil utilizarea externa a uleiului, de exemplu adaugat intr-un ulei de baza pentru masajul talpilor, pieptului etc. 

Cum alegem şi unde îl găsim?


Vă recomand ulei de oregano 100% natural şi pur, de preferat cu certificare bio. Cel sălbatic presupun că e foarte bun, însă e ceva mai scump. Nu cumpăraţi uleiuri esenţiale care costa pana în 10 lei (cele care se găsesc de obicei la plafare şi în magazine) pentru scopuri terapeutice. Ulei calitativ găsiţi de obicei în magazine cu produse bio fizice si online. Trebuie sa aiba un pret decent.





Va invit să urmăriţi şi emisiunea celebrului dr. Oz despre ulei de oregano: http://www.doctoroz.com/episode/does-belief-angels-have-power-heal?video_id=3067148490001

Surse de informatii:


  1. Force M., Sparks W.S. and Ronzio R.A. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytotherapy Research. 2000
  2. Goun E., Cunningham G., Solodnikov S., Krasnykch O. and Miles H. Antithrombin activity of some constituents from Origanum vulgare. Fitoterapia. 2002
  3. Koparal A.T. and Zeytinoglu M. Effects of Carvacrol on a Human Non- Small Cell Lung Cancer (NSCLC) Cell Line, A549. Cytotechnology. 2003
  4. Osakabe N., Takano H., Sanbongi C., Yasuda A., Yanagisawa R., Inoue K. and Yoshikawa T. Anti-inflammatory and anti-allergic effect of rosmarinic acid (RA); inhibition of seasonal allergic rhinoconjunctivitis (SAR) and its mechanism. BioFactors. 2004
  5. Nostro A., Effects of oregano, carvacrol and thymol on Staphylococcus aureus and Staphylococcus epidermidis biofilms. Journal of Medical Microbiology 56 (2007) 
  6. Astani A., Reichling J. and Schnitzler P. Comparative study on the antiviral activity of selected monoterpenes derived from essential oils. Phytotherapy Research. 2009
  7. Ayurvedic health benefits of oregano oil
  8. http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/Oregano-Oil.htm

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant articol.
    Va rog sa-mi spuneti de care Ulei de Oregano salbatic ati folosit, cel cu 80% Carvacrol (30 ml de la Naturesupplies) sau cel cu minimum 3,5% Carvacrol (Swanson, 29,6 ml).
    E vorba despre paraziti intestinali (Giardia recidivanta) si ma intreb daca e indicat doar Ulei de Oregano cu 80% Carvacrol. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Eu am folosit ulei de Oregano de uz universal, fara indicatii terapeutice, cel de la Mayam (site-ul Elemental) si Steaua Divina. Sunt ieftine si foarte puternice ca actiune. Nu au date in legatura cu procentul de principii active. Puteti folosi ulei de oregano sub orice forma va este la indemana de la un producator de incredere. Nu fac reclama aici la nici un ulei, de aia am sters comentariul de mai sus care facea reclama la ceva ulei dintr-o retea MLM.

      Ștergere
    2. Aceste uleiuri ieftine nu sunt pentru uz intern, ci doar extern, din cate stiu. Pentru uz intern se recomanda ca uleiul de oregano salbatic sa aiba continutul de Carvacrol cat mai mare (80%) si costa si mai scump (cam 70 de lei flaconul de 15 ml). Nu e vorba de reclama la vreun producator ci doar de cat Carvacrol are uleiul de oregano salbatic, pe care nu-l produce oricine. La Plafar se gaseste doar uleiul ieftin (10 lei) pentru uz extern (aromoterapie), nu si uz intern. Multumesc pentru raspuns.

      Ștergere
  3. Si eu am incercat o perioadă să îl iau (intr-o linguriță de miere am pus 1-2 picături de ulei), numai că după o perioadă nu l-am mai suportat si chiar am încheiat prin a-l da afară. De atunci mi-a fost frică să mai iau. L-am luat pentru infecții ale tractului respirator. Am simțit ceva schimbări în bine, dar cum am scris, nu am mai putut continua.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am incercat o perioadă să îl iau (intr-o linguriță de miere am pus 1-2 picături de ulei), numai că după o perioadă nu l-am mai suportat si chiar am încheiat prin a-l da afară. De atunci mi-a fost frică să mai iau. L-am luat pentru infecții ale tractului respirator. Am simțit ceva schimbări în bine, dar cum am scris, nu am mai putut continua.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am intrat pentru exercitiile Nishi si am ajuns aici. Foarte interesante. Pacat ca linkul nu mai merge. Apreciez calitatea informatiei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare