Q&A: Oua- bune sau rele?

Dragi prieteni, sunt intrebată des dacă ouale sunt sau nu un aliment sănatos. Întrebarea mea este ca pentru orice alt aliment: ,,bun pentru cine?''. În funcţie de constituţie şi afecţiunile/predispoziţie către anumite afecţiuni putem mânca mai multe sau mai puţine ouă. Sau deloc.

Însa oua, la fel ca şi alte produse de origine animală nu trebuie in nici un caz demonizate.

Am vazut de curand un articol pe Viata Verde Viu în  care se spune ca progresia cancerului de prostată a fost corelată cu consumul de oua. Chiar daca studiul ar fi adevarat si complet (sunt foarte multe semne de intrebare aici), faptul că la anumite persoane cu predispozitie pentru astfel de cancer colina are acest efect nu inseama in nici un caz ca ouale nu sunt un aliment sanatos. Faptul ca soia conţine fitoestrogeni şi antinutrienţi care potenteaza dezvoltarea unor afectiuni nu inseamna ca soia este ,,rea''. La fel şi in cazul multor alte plante. exista plante toxice, exista plante care potenţează formarea pietrelor, există plante care consumate necorespunzator contribuie la acumularea toxinelor si asa mai departe.

Oua sunt un SUPERALIMENT, adica un aliment foarte concentrat mai ales in principii active ESENŢIALE pt organismul uman: aminoacizi esentiali, vitamina D (nu se gaseste in vegetale), calciu (slab asimilabil din surse vegetale), vitamina B12 (nu se gaseste in vegetale), vitamina A (nu se gaseste in vegetale, trebuie transformata in organism din betacaroten), colina, lecitină, iod, seleniu si alti nutrienţi. Coaja de ou reprezintă unul dintre cele mai bune suplimente de calciu biodisponibil. Ouale au fost consumate şi considerate un aliment preţios din cele mai vechi timpuri, iar dovada înţelepciunii societăţilor tradiţionale constă chiar in existenţa noastră. Dacă tot ce consumau predecesorii nostri (lactate, carne, oua, peste, cereale etc) era rau si, de fapt, suntem construiţi să mâncăm numai vegetale, nu am fi supravieţuit ca specie. Nu există nici o societate tradiţională vegană (in afara de perioade de post care sunt prezente la foarte multe popoare) şi prin urmare nu avem cum sa ştim ce repercursiuni ar avea o astfel de alimentaţie asupra generaţiilor viitoare. E un experiment. Daca cineva simte ca asa e bine pt el, e super. Daca asa simte, sunt şanse mari ca de fapt chiar aşa e. Însa de aici pana la recomandarea categorica a specialiştilor de a exclude toate produsele de origine animală este cale lunga. Aceasta recomandare pe care văd că o adoptă multi nutriţionisti luati de valul ,,raw vegan'' este foarte periculoasă mai ales in cazul copiilor. Produse de origine animală contin nutrientii esentiali pentru DEZVOLTAREA COPILULUI. Inclusiv colesterol, atat de important pentru dezvoltarea creierului!

Cine trebuie sa consume oua, cine mai putin, cum trebuie preparate ouale, ce fel de oua sa consumam...acestea sunt intrebari colaterale.

Ayurveda nu recomanda oua pentru ca nu sunt ,,sattvice'' si pt ca poate conţine o potenţială viaţă. Acestea sunt argumente de ordin spiritual. Se spune ca ouă, deşi bogate în substante benefice pt corp, nu ne transmit o hrana benefica la nivelul energetic.

Parerea mea este ca pentru cineva care nu urmeaza o dieta strict sattvica ca in cazul unui yogi, pot consuma cantitati rezonabile de oua provenite de la gaini crescute la ţară. Rezonabil pt mine este 1 ou pe zi sau mai multe oua de cateva ori pe saptamana. Asta asa, aproximativ. Eu personal nu tin cont cate oua mananc. Mănînc câte vreau. Avand alimentaţia diversificata, imi este practic imposibil să consum prea multe ouă. Asa ca nu ma stresez deloc in privinta asta. Din contra, incerc să mănânc de fiecare data când am ocazia ouă de ţară.

Din punct de vedere azurvedic persoanale Kapha ar trebui sa consume doar ocazional (pot sa nu consume deloc), Pitta moderat şi pt. un Vata consumul regulat de ouă va fi în general benefic. Dacă există anumite afecţiuni (în mod special diverse formaţiuni, tumori, chisturi etc, in general afectiuni de tip Kapha), vă recomand să consultaţi un fitoterapeut dacă în cazul dvs. ouă sunt recomandate sau nu.

Mai multe despre ouă şi controverse legate de acestea:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=92
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/09/02/why-does-this-commonly-vilified-food-actually-prevent-heart-disease-and-cancer.aspx
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160211083044.htm

Comentarii

Postări populare