Mere Înăbuşite la Micul Dejun



Este anotimpul merelor! Aceste fructe delicioase pot fi consumnate nu doar crude, ci şi gătite. Prepararea lor termică nu distruge toti nutrienti asa cum credeam inainte, ci poate fi chiar foarte benefica pentru anumite constitutii, spune Ayurveda. 

Merele proaspăt preparate stimulează peristaltismul intestinal şi pofta de mâncare pregătind sistemul digestiv pentru prânzul consistent şi asistând la procesele naturale de eliminare şi detoxifiere care au loc mai ales dimineaţa. Conferă vitalitate şi agerime, stare de saţietate şi confort, fără  senzaţie de greutate. Exact ce trebuie pentru un început excelent al zilei!

Merele crude pot fi problematice pentru constituţiile Vata şi Pitta şi trebuie consumate doar ocazional în acest caz (simptome: balonare, arsuri sau reflux gastric). Dacă nu aveţi nici o problemă cu merele vă recomand să le mâncaţi între mese sau înainte de masă cu aproximativ 20 de minute. Ca micul dejun nu prea merge pentru că senzaţia de foame apare repede. Merele preparate în schimb sunt mai saţioase, mai ales combinate si cu alte ingrediente. 

Vă recomand mere sotate, mere la cuptor, mere umplute la cuptor, piure de mere. Preparaţi mere cu ghee şi  condimente pentru a nu deranja Vata dosha care este predominantă în aceasta perioadă a anului.

Câteva reţete simple potrivite pentru micul dejun sunt deja pe blog:

Mere umplutehttp://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/12/mere-umplute-cu-nuci-stafide-si-cereale.html
Felii de mere la cuptor cu gheee si condimentehttp://blossomofanewlife.blogspot.ro/2012/10/fructe-la-cuptor-cu-ghee-si-mirodenii.html

Iată şi reţeta de astăzi de mere înăbuşite pe care o puteţi adaptă în foarte multe feluri.

Ingrediente

  • 2 mere mari, româneşti
  • 1/3 baton de vanilie (din care am scos seminţele mai demult pentru o prăjitură)
  • 1 vf. de cuţit ghimbir măcinat
  • vreo 5 seminţe de fenicul
  • 1 vf. de cuţit sare de rocă (nerafinată, neiodată)
  • 1 linguriţă de goji deshidratate
  • 2 linguriţe stafide (fără zahăr, fără sulfiţi)
  • 1 linguriţă polen crud
Puteţi folosi şi multe alte condimente: scorţişoara, cardamom, nucşoara. De asemenea puteţi renunţa la fructe deshidtatate şi să folosiţi puţin îndulcitor nerafinat (jaggery, zahăr brut de cocos sau de trestie, agave, arţar etc). De asemenea, dacă sunteţi Vata sau Pitta adăugaţi ghee sau măcar unt de cocos. Eu nu am avut de data asta.

Cum preparăm
  1. Am tăiat merele felii subţiri (cu tot cu coaja!) şi le-am pus la înăbuşit cu puţină apă, seminte de fenicul şi batonul de vanilie. Cam în 10 minute sunt moi şi aromate.
  2. Am adaugat stafide, goji, cate un strop de ghimbir şi sare şi am amestecat bine lăsând fructele deshidratate să se infuzeze 1 minut.
  3. Chiar la servire, când merele sunt uşor călduţe, am adăugat polen pentru un aport mai bogat de nutrienţi.
Asta-i tot! Se face extrem de simplu şi repede. Potrivit pentru copii şi adulţi, pentru toate constituţiile.


Comentarii

Postări populare