Supă de mazăre şi ciuperci



Astăzi nu am avut timp sa fac piaţa şi a trebuit să gătesc din ingrediente ,,de iarnă''. Şi e într-adevăr o supă perfectă pentru timpul rece, îţi oferă căldură şi acel confort pe care cu toţii îl dorim atunci cînd e frig. Dar şi acum, primăvara a mers de minune, căci este atît de cremoasă şi uşoară, în plus am înfrumuseţat-o cu nişte floricele galbene, ca nişte sori. Arăta superb, păcat că am un aparat prost şi nu am reuşit să vă arăt ce culoare are. Cînd am gustat-o nu mi-a venit să cred cît de delicioasă poate fi o supă atît de simplă. Aroma, gustul, culoarea- toate sunt în armonie, nu cred ca ar fi un om căruia nu i-ar plăcea aceasta supa al cărei miros te afce să leşini. Mă gîndesc că dacă aveam nişte ciuperci portocalii culoarea ar fi şi mai frumoasă, poate că voi face rost într-o zi. Poate că aveţi voi ciuperci sălbatice şi ne împărtăşiţi cum a ieşit...?

Ingrediente:
  1. Mazăre uscată galbenă- 1 cană
  2. Ciuperci- 2 căni
  3. Ceapa galbenă- 2 mici
  4. Usturoi- 1 capaţînă
  5. Morcovi- 2 mici (plus 1 pentru ornare)
  6. Păstîrnac- jumătate (opţional)
  7. Ghee (ulei de cocos, de măsline sau alt ulei cu punct de ardere înalt- dar cu ghee va ieşi delicios, încercaţi!)- 1-2 Lg
  8. Ghimbir- 2-3 cm (sau 1 lg uscat)
  9. Cimbru, oregano, busuioc- cîte jum. de lg, 2-3 frunze de dafin, jum. de chili sau sau piper proaspăt rîşnit, sare de mare, alte condimente şi plante aromatice care vi se par potrivite (curry merge aici, şofran, coriandru etc)
  10. Curcuma- 1-2 lg (dă o culoare galbenă frumoasă)
  • Pare că sunt multe, dar de fapt ingredientele de bază sunt : mazăre, ceapa, morcovi, ciuperci, plante aromatice si unt. Cu aceste ingrediente supa va iesi super, restul adaugati folosindu-vă de imaginaţie.
  • Mazărea este bine să fie înmuiată peste noapte, dar nu e obligatoriu. Se spală bine în cîteva ape şi se pune la fiert în cantitate triplă de apă. Adunaţi spuma cînd apare şi reduceţi focul cînd începe să fiarbă. Peste 30 min adăugaţi morcovi şi păstîrnacul, nişte frunze de dafin, cam 1 lg de sare de mare, o crengută de cimbru. Fierbeţi pînă totul devine moale. (în total 30-40 minute dacă mazărea a fost înmuiată, mai mult de 1 oră dc nu)
  • Legumele se vor tăia mediu şi aleatoriu dacă faceţi supă-cremă, mic şi frumos dacă o lăsaţi aşa. La gust supa crema e mai buna :) Doar ciupercile le puteţi tăia mare sau chiar lăsa întregi dc sunt mici, veţi păstra cîteva pentru ornare, sunt delicioase aşa întregi în supă cremă.
  • Topiţi ghee, adăugaţi ceapa şi o căliţi la foc mic pînă se înmoaie bine (atenţie, nu o prăjiţi, adăugaţi mai mult ghee sau puţină apă dc se arde). Apoi adăugaţi ciupercile. Folosiţi şi picioruşele ciupercilor, acestea se mănîncă! Căliţi ciupercile amestecînd din cînd în cînd pînă acestea se înmoaie şi se micşorează. Adăugaţi între timp şi ghimbir şi usturoi, apoi chili, plante aromatice.
  • Lăsaţi-i de-o parte nişte ciuperci pentru ornare, dacă doriţi. Restul adăgaţi la supa de mazăre, gustaţi, mai adăugaţi condimente dc e nevoie şi mai fiebeţi împreună cîteva minute. Lăsaţi supa să se răcească un pic.
  • Între timp curăţaţi un morcov. Faceţi o tăietură nu prea adîuncă de-a lungul morcovului, ţinînd cuţitul un pic înclinat într-o parte. Şi încă una alături astfel încît acestea 2 să se întîlneasca şi să formeze o crestătură triunghiulară Ah ce complicat e să explici! Cred ca vă daţi seama şi singuri cum se face dacă vă uitaţi atent la imaginea cu morcovi:). Apoi tăiaţi rondele subţiri.
  • Procesaţi supa în robot pînă la omogenizare, adăugaţi cîteva ciupercuţe întregi şi ornaţi cu floricelele din morcov. Poftă bună!

Comentarii

Postări populare