Orez sălbatic cu nuci şi portocale.


Iuhu! Astăzi  înaugurăm rubrica ,,Împarte''! Am primit email de la prietena şi cititoarea mea fidela, Inga din Uk. Mă ameninţă de mult cu o reţetă şi poze, dar nu mă asteptam să-mi scrie şi aşa o scrisoare lunga. Mă simt onorată şi mă bucur foarte mult că există persoane pe care i-a ajutat acest blog! Iată ce a scris Inguţa, iar mai jos este o reţetă delcioasă de Orez sălbatic cu nuci şi portocale:



,,As vrea sa impart satisfactia mea cu cei care urmaresc acest blog si care doresc o schimbare in bine in viata lor. De ceva timp am devenit constienta de anumite probleme de sanatate de care nu puteam scapa, cum ar fi: alergie, raceala, stare de oboseala continua. Simteam ca ceva e in neregula si ca organismal imi da semnale de alarma, dar nu puteam sa identific problema. Impartaseam cu Tania toate ‘durerile’ mele si ea incerca de fiecare data sa-mi dea un sfat prietensc si profesional in acelasi timp, dandu-mi exemple din experienta ei sau recomandandu-mi carti, toate servindu-mi o adevarata sursa de inspiratie .
Inainte nu ma gandeam deloc la corpul meu ca la un organism viu, iar alimentatia era doar pentru mine, nu si pentru corpul meu, in sensul ca mancam doar ce imi placea, fara sa-mi dau seama ca organismal meu ‘sufera’ si in consecinta sufeream si eu! Dupa numeroase semnale de alarma si sfaturi acordate am inteles ca acest ‘Organism’ ca sa se simta bine, sa aiba energie si VIATA, trebuie ingrijit si cel mai important lucru TREBUIE HRANIT  ca atare!! De aici a inceput calatoria mea spre cunoastere, care vreau sa va spun ca este una plina de surprize placute.
E adevarat faptul ca ‘Esti ceea ce mananci’, pentru ca odata cu schimbarea modului de a gati, mi-am schimbat si modul de a gandi, implicit si stilul de viata. Si asta este sfatul care l-am inteles  si care il transmit si celorlalti- incearca de astazi sa mananci altfel!!! Sunt sigura ca cu totii ne-am plictisit de mancarea de zi cu zi, dar va spun ca se poate si altfel si nu e neapart sa mergi la un restaurant sau nu stiu care local scump ca sa te bucuri de o reteta neobisnuita si delicioasa. Si cand zic  ‘ALTFEL’ nu vorbesc de un lucru abstract, ci poti sa rasfoiesti putin retetele din acest blog, cum am facut eu de altfel, ca sa iti dai seama ca orice bucatarie sofisticata o poti avea la tine acasaJ
Probabil imi trebuie cateva pagini ca sa descriu entuziasmul si bucuria mea de a trece prin aceasta transformare. O sa punctez doar cateva idei, pasi prin care am trecut:
-          Am inceput sa citesc ingredienetele fiecarui produs care il cumpar (gasiti numeroase surse si sfaturi despre ce e sanatos si ce e periculos pentru organism)
-          Am renuntat la prajeli, nu mai exista ceapa prajita- welcome ceapa calita (si nu in ulei de floarea soarelui, dar  in ulei de masline, unt ghee etc si chiar putina apa )
-          Am descoperit numeroase condimente, care acum au devenit indispensabile in orice fel de mancare care il prepar. (si in nici un caz nu ma refer la Vegeta sau alte prostii in genul asta, ma refer la oregano, busuioc, ghimbir, turmenic etc etc adica adevarate surse de viata….)
-          Am inceput sa manac multe ‘frunze’, ceeea ce am inteles eu este faptul ca orice ‘frunza’ reprezinta hrana vie pentru organism (frunza= salata, spanac, rucola, patrunjel, ceapa verde, leurda etc etc…tot ce gasiti verde nu ezitati sa combinati, va asigur ca vor iesi salate delicioase)
-          Un lucru important este ca am descoperit ‘boabele’J (am incercat niste supe delicioase din linte, mazare uscata, naut etc. le recomand tuturor cu mult drag, nu se compara cu nici o ciorba de pui sau vita.), nucile si semintele.
-          Bineinteles legume si fructe, mancate intr-o stare cat mai vie-cruda.
-          Multa apa si sa nu uit de ceaiuri (fara zahar sau indulcitor bineinteles) ca: ceai de musetel,  urzica, papadie, ghimbir, ceai verde si multe altele.



Mai am foarte multe de invatat, dar stiu ca sunt pe drumul cel bun, ma simt bine, fericita si motivata! Am scris aceste randuri ca sa mai atrag atentia la mesajul care il spune ‘Blossom of a new life’- fiti constienti de faptul ca corpul nostru este viu si are nevoie de apa si hrana vie. Va indemn la o incercare si va asigur ca nu o sa regretati;)


Bineinteles temin aceasta ‘cuvantare’ cu o reteta care inainte nici prin gand nu-mi trecea

Orez salbatic cu nuci si portocale.


Ingredient:

1 cana orez salbatic
2 portocale
1 mana de nuci
2 lg otet balsamic
½ cana de suc proaspat de portocale (o portocala stoarsaJ
3 lg ulei extravirgin de masline (mai puteti folosi orice alt ulei –ulei de susan, de migdale etc)
Vf lg piper


Mod de preparare:

Fierbem orezul in mod obisnuit, cu putina sare.

Incalzim cuptorul la 180 grade si prajim nucile 5 minute.

Luam portocalele- le curatam, apoi curatam bine fiecare felie in parte de pielita.

Sos:
Amestecam otetul, sucul de portocale, uleiul si piperul.

Cand este gata orezul il amestecam cu sos si nuci. Iar feliutele de portocale curatate le folosim pentru ornare*.

Pofta buna!!!!:)


In poza eu am folosit orez basmati cu orez salbatic , pentru ca nu am avut doar orez salbatic, a iesit gustos, insa sunt sigura ca doar cu orez salbatic va avea un gust si mai delicious. Si nu ma prea pricep la ornare, sunt sigura ca voua o sa va iasa mai bine.

Cu aceasta combinatie delicoasa va puteti uimi partenerul/partenera cand se trezeste dimineata sau la o cina romantica!''

* Recomand să serviţi orezul doar cu sos de portocale, nu şi cu fructele întregi pentru a evita fermentaţia şi formarea gazelor.  (semnat Tania he he, trebuie să aduag şi eu ceva)



Inga, îţi multumesc mult pentru cuvintele frumoase şi pentru aceasta reţetă! O voi încerca şi eu cât de curând, pare într-adevăr super gustoasă :D



Chiar dacă afară ploua, puteţi să vă faceţi un weekend luminos şi plin de bucurie şi desfătare petrecând timpul bucătărisind ceva delicios, cu persoanele dragi sau singuri cuprinşi de inspiraţie ...Sigur-sigur îţi ridică dispoziţia atunci când încerci să faci ceva nou, guşti ceva nou, îţi răsfeţi simţurile, creezi....

Vă îmbrăţişez cu drag şi vă doresc un weekend minunat!







Comentarii

  1. o sa incerc si eu reteta aceasta , iubesc orezul !

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei coco, acum am vazut comentariul tau. Ma bucur ca ti-a placut reteta, asteptam retete iam iam si de la tine ;))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare