Dieta pentru Pitta

Persoanele cu o constituţie de tip Pitta în general au o digestie foarte bună. De aceea, spre deosebire de constituţiile Vata şi Kapha, acestea pot consuma cam orice, chiar şi combinaţii greşite şi să nu aibă nici o problema cu asta. Am un prieten Pitta ,,pur'' care mă lasă mereu cu gura căscată când mâncăm împreună. Mă uit la ce combină el acolo şi nu îmi vine să cred! Carne cu dulce, lapte cu fructe si legume crude....eu as exploda după aşa o masă :)). Acum, chiar dacă Pitta poate digera cam orice, aceasta nu înseamnă că mâncarea pe care o consumi nu te afectează. De fapt, este poate mai uşor pentru o persoana care ştie exact ce alimente îi fac bine şi ce nu, decât unei persoane care nu simte acest lucru într-un mod direct. Avantajul constitutiei Pitta este că intr-adevăr au un foc digestiv bun şi pot digera si alimentele care pot fi problematice pentru celelalte dosha, lactatele şi leguminoasele spre exemplu. Ideea este că nu trebuie să consume alimentele cu natura fierbinte, asemănătoare lor. Dacă ţin cont de acest fapt şi păstrează o dietă echilibrată, nu vor avea nici o problemă.

Principiile generale:

  1. Mâncărurile şi băuturile reci, răcoritoare, alimentele crude.
  2. Mâncărurile destul de consistente, dar nu foarte grele. 
  3. Se evită mâncarea gătită la foc mult timp şi mâncarea gătită cu ulei, mai ales prăjită. 
  4. Se evită mâncarea foarte condimentată.
  5. Se evită alimentele care provoacă reflux acru (lactatele fermentate, băuturile gazoase).
  6. Mâncarea sau băuturi cu gust dulce, amar şi astringent. Se evită tot ce are gust sărat, picant şi acru.
  7. Sunt recomadate 3 mese pe zi, cina nu trebuie să fie luată foarte târziu. 
  8. Masa se serveşte într-o dispoziţie bună. Se evită luarea mesei în stare de nelinişte, agresivitate etc. şi critica mâncării (a ieşit bună sau nu prea). Din potrivă, mâncarea trebuie savurată şi trebuie cultivat sentimentul de mulţumire. 

Alimentele recomandate (scad Pitta):

1. Fructele: în starea naturală sau sub formă de sucuri.Chiar şi fructele acre de sezon sunt bune pentru Pitta.

2. Legumele: în starea crudă sau gătite, de preferat fără ulei (poţi prepara legumele la aburi).
Legumele mai puţin recomadate sunt: ceapa (şi crudă, şi gătită), ridiche, ridiche neagră, ardei iute, vinete., roşiile etc.

3. Cerealele. Dacă nu constituie partea principală din dietă, echilibrează Pitta. Chiar şi pâinea, pastele sunt recomadate în cantităţi moderate.

4. Leguminoasele: în cantităţi moderate, gătite cu diverse condimente şi fără ulei.

5. Lactatele: în afara de cele fermentate (iaurt, sana, lapte bătut, smântâna), brânza foarte sărată. Laptele şi caşul se digeră foarte bine.

6. Dulciurile: mierea (neapărat proaspătă), zahăr nerafinat, sirop de arţar etc. Dulcele echilibrează Pitta mai ales din punct de vedere psihic.

7. Lichidele: apa rece de izvor, ceai verde sau negru, ceaiuri din plante (frunze de zmeur, lucerna, hibiscus, tătăneasa etc), lapte, sucuri din fructe, legume şi frunze verzi.


Alimentele care trebuie evitate (cresc Pitta):

1. Grăsimile (au natură fierbinte), mai ales: grăsime de origine animală. Grăsimile care pot fi folosite: ghee (unt clarificat), unt proaspăt, uleiuri  de floarea-soarelui, de soia, de cocos. De asemenea acizii graşi se găsesc în alge, seminţe de in, de cânepă şi unele plante, cum este iarba grasă.

2. Nucile şi seminţele (au natură fierbinte, ca şi uleiul). Însă, consumul lor este inevitabil pentru aportul proteic. Este mult mai bine pentru Pitta să consume nuci, decât carnea. Cel mai bine este ca nucile să fie înmuiate peste noapte sau uşor coapte în cuptor. De evitat nucile prăjite şi sărate. Seminţele de floarea-soarelui şi nuca de cocos sunt cele mai potrivite pentru Pitta.

3. Carnea: creşte Pitta, potenţează agresivitatea şi furia specifice constituţiei psihologice de tip Pitta. Problema e că persoanele de acest tip iubesc carnea, aşa cum iubesc şi mâncarea foarte condimentată. Spre deosebire de Vata, Pitta pot trăi şi fără carne. Dacă totusi nu doreşti să renunţi la ea, îţi recomand carnea slabă (pui, curcan), peşte negras (păstrăv, hering spre exemplu). Carnea roşie e de evitat.

4. Ouă.

5. Băuturile ca: alcool (mai ales berea), băuturi acidulate, cafea.

6. Condimentele. Mâncarea prea condimentată dezechilibrează Pitta, pe de altă parte, persoanelor de tip Pitta le place să consume picant. Trebuie evitate toate condimentele care încălzesc: scorţişoara, nucşoara, ghimbir, cuişoare, busuioc, ardei iute, piper negru, muştar, hrean, usturoi. De asemenea, mâncarea prea sărată nu este recomadată. Condimentele care pot fi utilizate sunt: curcuma, cardamom, cumin, fenicul, coriandru, şofran, ghimbir în cantităţi moderate.

Comentarii

Postări populare