Anotimpul Pitta

 
În luna mai energia de tip Kapha îşi atinge apogeul şi brusc descreşte. Principiul Pitta guvernează acum natura: totul este verde, se coc fructele şi legumele, Soarele luminează puternic şi este cea mai călduroasă perioadă a anului. Pitta este un pricipiu focului, al acţiunii, al transformării şi al împlinirii. Pitta are următoarele calităţi: fierbinte, tăios, uleios, uşor şi mobil. În corp aceasta răspunde de digestie şi asimilare, echilibrul termic, inteligenţa. Vara Pitta creşte şi cu toate că persoanele de tip Vata şi Kapha se simt bine în sensul că dispar anumite probleme legate de aceasta dosha în exces (membre reci, răceli, se ameliorează digestia, pt.Kapha e mai uşor să slăbească etc), cu toţii simţim acţiunea lui Pitta la fel cum iarna şi persoanele Pitta simt acţiunea lui Vata şi nu se plimba în costum de baie de cald ce le este, nu-i aşa? :) Cititoarele mele dragi, majoritatea Vata, mi-au împărtăşit că a apărut deja senzaţia neplăcută de supraîncălzire, senzaţie de leşin sau ameţeală, unele au şi reacţii alergice pe piele. Vreau să vorbim despre toate, toate aceste lucruri în detaliu. Începem prin a indentifica care sunt semnele lui Pitta în exces care pot apărea acum chiar şi la persoanele care nu au tipologia Pitta, dar mai ales la cei cu o constituţie Pitta sau constituţie dublă (V-P sau K-P):

Semnele lui Pitta în exces:
  •  reacţii alergice pe piele, inflamaţii, acnee, tot felul de pete roşii, iritaţii
  • lumina prea puternică provoacă disconfort 
  • o digestie prea rapidă care poate genera malabsorbţie
  • scaun predispus la diaree, posibil senzaţie de arsură la eliminare
  • hiperaciditate, reflux gastric
  • transpiraţie abundentă cu miros puternic, acidic
  • epuizare fizică şi psihică
  • supraîncălzire, senzaţia de confuzie şi ameţeală din această cauză 
  • emoţii negative de tip fierbinte: irascibilitate, lipsă de răbdare, gelozie, chiar accese de furie
Vă recunoaşteţi în câteva? Eu am constituţie dublă Vata-Pitta şi de când a început căldură peste 10-15 grade deja simt disconfort. Nu am reacţii alergice la soare, însă am o senzaţie neplăcută în general de la căldură şi lumină puternică. Pentru mine e mai bine să fie frig, după ce am învăţat să-mi echilibrez Vata dosha nu mă mai deranjează frigul. Însă numai am reuşit să mă împac cu Vata, acum simt cum îmi creşte Pitta în exces :)). Pe la amiază şi până apune Soarele mintea mea e slooooow :)). La persoanele de tip Pitta mintea este ca un motor care merge şi merge non stop, tot gândeşte şi analizează... Însă vara e ,,motorul'' se supraîncălzeşte şi nu mai vrea să meargă dacă n-avem grija de el. Cu toate că ţin o dietă cât de cât neutră, acum când s-a început vara simt foarte clar care mergeau super bine în anotimpul rece sunt alimentele care trebuie eliminate acum (ceapa verde, usturoi gătit sau verde, rucola, condimente uşor picante) şi simt că trebuie să beau mai multă apă. 

Iată principiile generale care trebuie urmate în dietă şi regim:
  1. O dietă moderat uşoară, vegetariană: cât mai multe fructe dulci şi zemoase, salate din frunze amare, mese regulate şi cantităţi mai mici (Pitta tinde să mănânce mult), terciuri din cereale, legume gătite, lapte la temperatura camerei, ghee. Mâncarea trebuie să fie armoniosă ca gust, cu gusturile dulce, amar şi astringent preponderent, la temperatura camerei sau caldă.
  2. Multă apă plată de izvor la temperatura camerei. Apa şi băuturile reci nu sunt recomandate. Acestea necesită să fie încălzite când ajung în stomac, fapt care creşte Pitta. 
  3. Un somn bun, mai ales între orele Pitta (10 seara-2 noaptea). Odihna şi pauze, concediu sunt esenţiale pentru persoanele Pitta.
  4. Petrecerea timpului liber în natură. Vegetaţia şi mai ales apa calmează Pitta. Culoarea verde şi ceva cu apă în casă (acvariu, vaze transparente cu flori etc) sunt o opţiune bună dacă nu aveţi cum să ajungeţi în parc. De asemenea se poate face cada cu apa răcoroasă.
  5. Exerciţii moderate de tip yoga clasică, exerciţii de respiraţie, înot, mersul cu bicicletă, plimbări seara.
De evitat:
  • Să staţi la soare prelungit, mai ales la amiază (inclusiv la plajă)
  • Mâncare foarte picantă, sărată şi acidă: carne,  condimente puternice (chili, ardei iute, piper negru, ghimbir uscat, hrean, muştar), oţet, citrice, alimente fermentate (caşcaval maturat), legume care încălzesc (usturoi, ceapa, ridichi, roşii), alimente care irită (familia solonaceae: roşii, vinete, ardei, mai ales crude)
  • Mâncare grasă, prăjită, preparată la grătar: brânzeturi (mai ales cele maturate), uleiuri grase, nuci, seminţe, carne, peşte, ouă. Carnea este şi acidă, şi grasă şi creşte direct Pitta. Dacă sunteţi carnivor, încercaţi să consumaţi mai puţină carne şi înclouiţi cu carne de găină şi peşte puţin gras.
  • Băuturi de la congelator, băuturi gazoase, acide, alcool, mai ales tării şi vin roşu, ceai negru, cafea, ciocolată. Da, din păcate limonada şi alte băuturi din citrice nu fac bine lui Pitta. Voi posta băuturi care răcoresc cu adevărat, dar cea mai importantă este desigur apa.
Cam atât deocamdată, cum vi se par aceste principii? Nu-i aşa că sunt logice şi de bun simţ dacă stăm să ne gândim? Mie aşa mi se pare :). Urmează să fac o listă cu alimente şi tipuri de mâncare, băuturi şi remedii.

Comentarii

Postări populare