Dieta pentru anotimpul Pitta (vara)

În anotimpul Pitta dieta trebuie să fie adoptată la constituţie individuală, însă în acelaşi timp să nu deranjeze Pitta dosha. De exemplu, persoanele cu o constuţie Kapha trebuie să consume multe alimente picante, însă pe timpul verii nu este recomandat să exagerăm cu alimente foarte picante, de preferat sunt condimente care îmbunătăţesc agni, însă nu agravează Pitta (coriandru, fenicul, chimen, busuioc etc). Pe de altă parte, dacă în anotimpul rece eu nu recomand celor cu o constituţie Vata şi Kapha salatele, o cantitate prea mare de crudităţi sau sucuri, vara acestea sunt binevenite, căci şi focul digestiv este mai puternic şi natura rece a unor astfel de alimente nu afectează foarte mult Vata şi Kapha dosha. Cam asta astfel trebuie să ne adaptăm dieta la anotimp.
În general mâncarea trebuie să fie relativ uşoară, împrospătantă, cu un gust armonios. Este bine să nu fie fierbinte, ci la temeratura camerei sau uşor caldă, ceea ce e valabil şi în cazul băuturilor. Preferaţi alimente şi mâncăruri cu gust dulce, amar şi astringent.  Mâncarea poate fi gătită, dar şi crudă în măsura în care sistemul nostru digestiv ne permite. Vara e perioada salatelor, de abia aşteptăm să apară legume aromate din grăsină, nu-i aşa? Pentru că am multe cititoare cu afecţiuni ale sistemului digestiv şi dereglări de agni (focul digestiv), vă reamintesc că salatele nu sunt recomandate de Ayurveda decât ocazional şi mai ales că este greşită combinarea mesei principale cu salată.

 Cele mai indicate mâncăruri pentru anotimmpul Pitta:

  • Ciorbe şi supe de legume servite uşor calde
  • Terciuri, budinci din cereale
  • Cereale integrale
  • Legume gătite la aburi, fierte sau înăbuşite
  • Salate, mai ales din frunze uşor amare
  • Mâncăruri din orez (pilaf cu legume, risotto preparat cu panir, kichari, orez cu lapte etc)
  • Mâncăruri din leguminoase (supă de linte, fasole bătută, humus, tocăniţă de fasole sau năut etc)
  • Sarmale vegetariene, legume umplute cu orez sau alte tipuri de umplutură vegetariană
  • Paste şi alte preparate din aluat (ravioli, colţunaşi etc)
  • Pâine, lipii, brioşe, biscuiţi etc. de casă
  • Fructe crude, servite ca masa separată
  • Lapte simplu, cu cereale sau uşor condimentat (şofran, nucşoara, cardamom). Foarte bun este şi laptele de cocos dacă aveţi posibilitatea de a-l prepara acasă
  • lassi (băutură indiană obţină din iaurt de casă diluat cu apă la care se adaugă verdeaţă, condimente)
  • Sucuri din legume sau fructe servite separat sau cu 20 min. înainte de masă
 Sunt de evitat mâncărurile foarte picante, sărate şi acre, prăjite, preparate la grătar, preparate cu mult ulei, mâncare fierbinte.

Cele mai bune alimente pentru anotimpul Pitta:

  • Legume: dovlecei, dovleac, castraveţi, morcovi, mazăre verde, fasole verde, ţelina, sfecla, cartofi dulci, ciuperci, varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, bame, rădăcină de fenicul, porumb proaspăt, iarba grasă, legume frunzoase ca salată, kale, bok choy, valeriana, frunze de coriandru, pătrunjel, ierburi sălbatice amare. De evitat sunt legumele şi verdeaţa prea picante (ceapa, usturoi, ridichi, rucola, ceapa verde, ardei iute etc).  Anticipez intrebarea ,,Şi roşii?!?'' :)). Da, da, ştiu, şi eu sunt înnebunită după roşii de grădină şi mereu am asociat vara cu roşii şi nu cu o multitudine de fructe...însă roşiile nu sunt chiar bune pentru Pitta. Roşiile sunt prea acide, au proprietatea de a încălzi şi de a irita (sunt din familia solonaceae ca şi vinete) ceea ce poate deranja Pitta. Cei care nu au deloc afecţiuni legate de dezechilibru de Pitta sau Vata pot să nu-şi facă griji, însă roşiile, ca şi alte legume din această familie (ardei, vinete, cartofi), trebuie consumate cu moderaţie şi neapărat gătite.
  • Fructe: struguri, pepene verde, pepene galben, prune dulci, pere, afine, cocos, smochine, fructe uscate (curmale, stafide) şi alte fructe dulci. De evitat sunt fructele acide, mai ales citrice. Piersicicile cresc uşor Pitta, de preferat să nu fie consumate când stăm la soare. Fructele dulci şi zemoase au proprietatea deosebită de a scadea Pitta şi sunt excelente şi ca o gustare, dar şi să înlocuim o masă cu ele atunci când nu simţm pofta de mâncare din cauza căldurii. ,,Şi căpşuni, şi cireşe...?'' o să mă întrebaţi. Nope, din păcate acestea cresc uşor Pitta, însă în cantităţi moderate sunt in regula.
  • Cereale: orez alb (mai ales basmati), grâu, alac, orz, ovăz, amarant, quinoa, kamut, mei. Şi alte cerealea sunt ok, însă acestea au proprietatea de a echilibra Pitta. 
  • Toate leguminoasele în afara produselor fermentate din soia. Aici trebuie neapărat la constituţie, persoanele cu o constituţie Vata mai mult ca sigur nu pot digera leguminoasele cu bob mare nici măcar vara.
  • Lactate: lapte proaspăt de la ţară, panir, unt. Produsele fermentate nu sunt recomandate, însă nişte lapte bătut sau smântână de casă proaspăt făcute sunt ok. De evitat: iaurt acid şi gras, brânză sărată, brânză cu mucegai, caşcaval, lactate din comerţ. Laptele proaspăt fiert servit la temperatura camerei sau uşor răcit echilibrează excelent Pitta (însă nu este recomandat pers. cu o constituţie Kapha decât ocazional).
  • Ghee şi ulei de cocos. Grăsimile sunt în general de evitat în anotimpul Pitta, însă ghee şi ulei de cocos au proprietatea de a echilibra Pitta dosha şi de aceea sunt recomandate. Ulei de măsline sau de floarea-soarelui presate la rece sunt de asemenea ok în cantităţi moderate.
  • Condimente: coriandru, fenicul, chimen, şofran, curcuma, frunze de coriandru, pătrunjel, mentă, busuioc, mărar, fenicul. De evitat: piper, ardei iute, muştar, sos de soia, usturoi, ghimbir uscat (ghimbir proaspăt în cantităţi moderate e ok).
  • Pentru omnivori: e ok albuş de ou, peştele de apă dulce şi carnea de pui, de curcan, însă carnea de mamifer, carnea roşie, gălbenuş de ou, fructe de mare trebuie evitate.
  • Îndulcitori:diverse tipuri de zahăr nerafinat (de cocos, sucanat, jaggery). Mierea are proprietatea de a încălzi şi de aceea trebuie consumată cu moderaţie
  • Nucile şi seminţele trebuie consumate cu moderaţie. Sunt ok seminţe de floarea-soarelui şi de dovleac, migdale (decojite) precum şi nuca de cocos deja amintită. Nucile şi seminţele foarte grase (susan, macadamia, braziliene etc.) trebuie evitate.
În ceea ce priveşte legumele, fructele şi cerealele care cresc Pitta este ok să le consumăm cu moderaţie sau să le excludem dacă avem un dezechilibru de Pitta, însă acestea nu au capacitatea în sine de a dezechilibra Pitta. Alimentele care sunt cu adevărat de evitat sunt grăsimile, alimente foarte picante, acide, carnea roşie, brânzeturi grase şi fermentate, ciocolata, alcool şi cafea. Toate acestea sunt cu siguranţă bine de evitat oricând, însă anume în anotimpul Pitta acestea pot genera stări acute (infecţii, inflamaţii, alergii, hiperaciditate, gastrită, diaree, arsuri, afecţiuni cardiace etc).

Citiţi şi articolul precedent despre anotimpul Pitta aici

Comentarii

Postări populare