Tartă de Toamnă cu Dovleac, Mere şi Struguri



Ne-a placut la nebunie aceasta tartă! În afara de fapul că e gustoasă de te lingi pe degete la propriu, mi-a placut că deşi nu conţine ou, umplutura se ţine bine împreună şi se taie frumos. Mândra de mine :D

Crustă

- 2 căni făina albă de grâu*
- aprox. 2/3 cană unt de casă tăiat cubuleţe (rece)
- 1/2 linguriţă sare neiodată
- aprox. 1/2 cana apa rece

* Eu nu am avut altă făina, pentru inlocuirea fainei albe va rog sa vedeţi celaltă reţetă de tartă: Tartă Rustică cu Prune
  1.  Amestecăm făina cu un pic de sare şi zahăr (eu nu am pus zahăr). 
  2. Adăugăm cubuleţe de unt rece şi începem să frământăm uşor cu degete până obţinem un aluat sfărâmicios cu bucăţele de unt prin el de mărimea unui bob de mazăre. 
  3. Adăugăm câte puţină apă rece şi continuăm să frământăm uşor până obţinem un aluat moale. Este foarte important să nu frământăm prea mult, ci să încorporăm toată făina din câteva mişcări.  
  4. Întindem blatul cu ajutorul unui facalet pe o suprafata presarata cu faina. Aşezăm blatul în forma noastră , modelăm uşor cu degetele marginea. Dacă unele părţi sunt prea înalte, le puteţi tăia. 
  5. Punem crusta în frigider şi între timp încălzim cuptorul şi preparăm umplutura.
Iată un video bun unde puteţi vedea cum se lucrează un aluat de tartă: http://www.youtube.com/watch?v=i7eT4dOFxJI&list=PL4T-pL8VY-hhQojxoWp2AoNEomhDPHQ0C&index=1



Umplutura

- 1/2 cană fulgi de ovăz
- 1 bol dovleac tăiat felii subţiri
- 2 mere
- în jur de 10 nuci, mărunţiţi cu mâna
- 1/2 cană struguri deshidrataţi/stafide negre*
- 1/2 cană jaggery (zahăr tradiţional necentrifugat din Asia) sau alt indulcitor natural nerafinat
- 1-2 linguri de unt/ghee
- câte 1/2 linguriţă scorţişoară şi nucşoară


* Eu am avut struguri simpli din grădina noastră  uscaţi în deshidrator. Şi cu struguri întregi va fi tare gustos, dar mă tem să nu fie prea mult lichid.

  1. Dovleacul şi merele se taie felii subţiri. 
  2. Într-un castron mic topim unt cu zahăr, adăugăm condimentele. Nu caramelizăm.
  3. Amestecăm bine siropul obţinut cu nuci şi stafide.
  4. Scoatem tarta din frigider, o înţepăm cu furculiţa în câteva locuri. 
  5. Presărăm într-un strat subţire o parte din fulgi de ovăz.
  6. Aşezăm dovleacul şi merele într-un strat uniform.
  7. Presărăm cu restul fulgilor de ovăz.
  8. Turnăm deasupra amestec de nuci, stafide şi sirop. 
  9. Introducem in cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru aproximativ 45 de minute. 
  10. Tarta este gata atunci când sucul lasat de dovleac şi mere încpee să se închege, nucile sunt caramelizate frumos, iar crusta e uşor aurie. 

Comentarii

  1. Arata super delicios!Intrebarea mea este unde gasesc jaggery si ce marca? Am tot cautat si nu am gasit nimic

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci Alina! Chiar e delicioasa tarta, am mai facut-o de cateva ori :D Jaggery ar trebui sa se gaseasca in magazine asiatice, al meu e marca TRS. Se gaseste mai rar intr-adevar, mai des gasesti sucanat si zahar brut. In aceasta reteta ar mai merge foarte bine si melasa din trestie de zahar sau sirop de artar. Deci ai o multime de optiuni in acest sens :D

    RăspundețiȘtergere
  3. PS. Melasa, zahar brut si sirop de artar se gasesec foarte usor in plafare, pe net si in unele supermarketuri, de exemplu Mega Image

    RăspundețiȘtergere
  4. Ahh mersi mult. Melasa am avut si nu am mai gasit organica, dar am un Mega Image in zona si voi cauta acolo.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare