Prajitura Sanatoasa cu Mere si Visine


Aceasta prajitura este super gustoasa, nutritiva si mult mai sanatoasa fata de prajiturele clasice. Ce o face diferita?

  1. Faina rafinata vs faina integrala
  2. Zahar rafinat vs zahar nerafinat
  3. Cereale lasate la inmuiat vs cereale neinmuiate/fermentate. Cititi AICI (click) ce beneficii pentru sanatate aduce inmuierea cerealelor. 
  4. Grasimi nesanatoase aka margarina/ulei vegetal rafinat vs grasimi sanatoase aka ghee/unt. Cititi AICI despre ghee. 
  5. Faptul ca in aceasta reteta nu am folost faina de grau poate face prajitura mai usor digerabila pentru persoanele cu o digestie slaba sau cele care nu tolereaza glutenul.
Imi cer scuze pt. poza, dar chiar nu am timp in perioada asta sa fac poze decat cu telefonul, rapid, inainte sa devoram mancarea respectiva :)). Vor veni si vremuri mai bune :).

Ingrediente:


- 1 si un pic cana faina integrala de ovaz
- 2/3 cana faina integrala de orez
- 2 linguri iaurt de casa
- 2 oua de casa
- 3 lingurite ghee (sau folositi unt lasat la temperatura camerei daca nu aveti ghee)
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu pur
- 2 linguri zahar brut/rapadura/jaggery (ajustati dupa gustul vostru)
- cate 1 vf. de lingurita scortisoara, nucsoara, ghimbir
- aprox. 1/2 cana apa plata (puteti pune si lapte)

- 1 cana fructe proaspete sau dezghetate. Eu am pus mere proaspete si niste visine inghetate

Nota. Faina de orez, dar mai ales ovaz, trebuie sa fie neaparat proaspata si de calitate. Altfel blatul va iesi amar.

Mod de preparare

Simplu de tot!

1. Amestecam faina de ovaz si orez, adaugam cate putina apa la temperatura camerei pana obtinem o pasta omogena. Adaugam si putin iaurt si lasam aluatul pentru cateva ore, de preferat 12.

2. Cand faina este inmuiata si suntem gata sa preparam prajitura, adaugam in amestecul de faina bicarbonat de sodiu.

3.  Batem ouale cu zahar brut. Taiem merele feliute subtiri. Tapetam cu hartie sau ungem cu ghee forma pentru copt. Incalzim cuptorul la aprox. 180 grade C.

4. Adaugam in aluatul nostru  oua cu zahar, condimentele si ghee. Amestecam bine.

5. Asezam fructele intr-un strat in forma si turnam aluatul deasupra. Introducem in cuptorul preincalzit pentru aprox. 50 minute. Este gata atunci cand scobitoarea iese curata.

6. Optional, prajitura poate fi presarata cu pudra de zahar brut (rasniti zahar brut in blender sau rasnita de cafea).

Pofta buna!

Comentarii

Postări populare