Coacaze. Valoarea Nutritivă şi Proprietăţi Terapeutice



Coacăzul este un arbust originar din Tibet, in secolul XI este deja  cultivat intens în mănăstirile din Rusia, iar începând cu sec. XVII se răspândeşte şi în Europa. În România este adus cam în sec. XIX. Este o plantă care are o istorie bogată în ceea ce priveşte utilizarea ei terapeutica, apare în foarte multe remedii mănăstireşti. În scopuri terapeutice se folosesc practic toate părţi ale plantei: muguri, ramuri, frunze, fructe. Deşi are fructe delicioase, coacazul nu poate fi pus la acelaşi nivel cu alte fructe, cum sunt cireşe, caise etc. Coacazele sunt un aliment foarte concentrat în principii active, este un ,,super aliment'' dacă e să folosim termenul la modă creat pentru a pune în evidenţă valoarea nutriţioanală excepţională a anuor alimente, cum sunt deja vestitele fructe goji de exemplu.

Două specii de coacăz

La noi se găsesc 2 specii  de coacăz: ribes nigrum (coacaz negru) şi ribes rubrum (cu varietăţi coacaz roşu şi coacaz auriu, care este exact acelaşi fruct, dar fără pigment). Proprietăţile terapeutice generale sunt practic la fel. Pretuite insa sunt mai mult coacazele negre, desi nu am gasit informaţii care să vorbească despre diferenţa între cele 2 varietăţi din punct de vedere nutriţional şi terapeutic. Una dintre diferenţe ar fi că fructele negre, spre deosebire de cele roşii sau aurii, conţin o cantitate mare de antocianină, substanţă cu multiple proprietăţi terapeutice: antioxidant puternic, protejează împotriva canecerului, afecţiunilor neurologice, îmbătrânirii premature, proceselor inflamatorii etc. Însă nu sunt sigură că acest lucru afectează radical proprietatile coacăzului.




Valoarea nutriţională, principii active în fructe & frunze

  • Vitamina C- până la 300% din DZR în 100g de fructe. Coacăzele sunt în topul fructelor după conţinut de vit.C, ca să vă dau un exemplu, în 100g de portocale se găseşte doar 90% din DZR. În plus, vit.C din coacăze este foarte stabilă datorită complexului de substanţe care inhibă procesele oxidative. 
  • Alte Vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, E, PP 
  • Minerale: Calciu, Fier, Fosfor, Mangan, Magneziu, Potasiu 
  • Flavoinde: antocianină, zeaxandină, criptoxantină, beta-caroten. Flavoinoidele au proprietăţi antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii, antihestaminice, cresc rezistenţa capilarelor, previn degenerarea neuronală, măresc acuitatea vizuală, au mecanism sinergic cu vit. C etc. Cel mai important compus fenolic este antocianina, pigmentul care conferă plantelor culoarea violet. Este intens studiat şi arată rezultate foarte bune în ceea ce priveşte proprietăţile menţionate. 
  • Pectine --> fibre solubile care formează un gel şi ajută digestia si asimilarea, ajută la scăderea colesterolului şi în profilaxia cancerului de colon precum şi la reglarea nivelului de glucoza în sânge
  • Taninuri --> polifenoli cu efect puternic astringent şi antibacterian
  • Ulei bogat în acid gama-linoleic (în seminţe)
  • Cantităţi moderate de zaharuri şi proteine
  • Rutozizi (frunze)--> îmbunătăţeşte circulaţia, previne tromboza, scade permeabilitatea vaselor, propretăţi antioxidante şi antiinflamatorii. În frunze se găsesc de asemenea vit.C, taninuri, săruri de potasiu, uleiuri esenţiale etc.

Prprietăţi terapeutice ale coacăzului 

  • Antioxidant puternic--> protejează împotriva stresului oxidativ, respectiv al îmbătrânirii premature şi apariţiei diverselor boli legate de acesta
  • Vitaminizant, Mineralizant--> excelent pentru copii, astenie psiho-mintală
  • Imunizant--> util atât pentru răceli, cât şi boli autoimune, alergii 
  • Tonic general--> fortifică organismul, îi dă vigoare, îmbunătăţeşte răspunsul faţă de stres
  • Boli cardiovasculare--> previne insuficienţa cardiacă şi accidentelor vasculare, reduce hipertensiunea, ateroscleroza, arterită, trombangeită, îmbunătăţeşte circulaţia, scade colesterol
  • Boli respiratorii--> are efect expectorant, sudorific, pectoral, antiviral, excelent pentru răceli, gripe, bronşite, rinite alergice, tuse etc.
  • Boli reumatismale--> efectul său antiinflamator acţionează foarte bine pentru artrite reumatoide, gută, reumatism cronic 
  • Afecţiuni ale sistemului digestiv: ulcer duodenal, gastrită, colită, boli hepato-biliare, diaree, îmbunătăţeşte pofta de mâncare, îmbunătăţeşte digestia
  • Tonic al sistemului urinar, efect diuretic blând
  • Tonic al sistemului reproducător feminin--> ajută în tulburari premenstruale sau legate de menopauză

Cum  să consumă

  • Fructele se consumă proaspăt culese. exact acum este sezonul lor în România. Pentru a beneficia de proprietăţile terapeutice, nu recomand să fie combinate cu alt tip de alimente, eventual doar cu alte fructe acre. Însă daca aveţi cantităţi mari de coacaze, nu ezitati să experimentaţi cu diverse deserturi preparate din ele. Gemul de coacăze este excelent!
  • Ca metoda de conservare vă recomand în mod special deshidratarea fructelor (în deshidrator sau pur şi simplu intinse intr-un strat subţire pe masă). Merge şi amestecarea fructelor zdrobite cu zahăr brut sau miere (amestecul se pastreaza la frigider). În acest fel se păstrează majoritatea proprietăţilor, dar şi aroma, gustul. Iarna aceasta ,,dulceaţa'' merge excelent mai ales în cazul răcelilor. Se mănâncă ca atare sau se adaugă în ceai. 
  • În ultima instanţă fructele pot fi congelate, însă proprietăţile terapeutice şi cele gustative sunt mult diminuate 
  • Frunzele de asemenea se usuca şi se folosesc sub forma de ceai. Ramurile care sunt în plus de asemenea pot fi uscate şi folosite la ceai.
  • Dacă nu aţi prins sezonul lor, puteţi beneficia de proprietăţile coaczului cu ajutorul ceaiurilor şi gemoderivatelor de coacăz negru care se găsesc la plafare. Un alt produs care se găseşte la noi este siropul de coacăze, pe care îl recomand mai ales pentru copii, de preferat cel cu miere şi nu zahăr şi neapărat procesat la rece.

Comentarii

Postări populare