De ce nu este bine să mâncăm alimente afumate?

Începem să desfiinţăm mituri despre cancer şi nutriţie sănătoasă. Există oameni care cred ca acum ,,cancerul'' e peste tot, că nimic nu mai e natural şi că nu ai ce face. Există şi oameni care rămân şocaţi atunci când află că au o boală pentru că sunt convinşi că mănâncă şi duc un mod de viaţă sănătos. Este adevărat că sunt într-adevăr foarte multi factori care favorizează apariţia cancerului în societatea modernă: poluarea, toxinele din alimente, fum, diverse substanţe chimice etc. Dar, adevărul e că noi avem foarte multe obiceiuri nesănătoase care determină apariţia bolii de care nu ştim şi care pot fi evitate şi înlocuitefoarte usor. Vom începe de la cele mai evidente şi simple cauze, felul în care ne alimentăm.
Există un mit în zona noastră geografică conform căruia carnea preparată la grătar este mai sănătoasă. Acest mit este total fals. Orice produs tratat cu fum rezultat din arderea lemnului, dar şi altor compustibili, conţine o cantitate foarte mare de substanţe cancerigene numite hidrocarburi policiclice aromatice. Dintre acestea, cel mai periculos este compusul numit benzopiren, exact acelasi compus cangerigen pe care il conţine şi fumul de ţigără. 50 de grame de carne afumată este echivalentă cu 1 pachet de ţigări din punct de vedere al conţinutului acestui compus. 3-4 benzpirenul este responsabil pentru diferite mutaţii la nivel celular care se produc în organismul nostru şi generează cancer, în funcţie de predispoziţiile fiecărui organism. Dacă este vorba de o cantitate mică de aceste toxine, organismul are măsuri de protecţie (nu este şi cazul plămânilor atunci când fumăm), dar de reţinut este că alcoolul favorizează absorbţia lor directă. În concluzie, vă recomand să excludeţi din dieta voastră specialităţile din carne afumate, peşte afumat (somon de exemplu), caşcaval afumat, iar grătarul să devină doar ceva ocazional dacă chiar nu puteţi fără el. Carnea poate fi preparată cu succes la tigaie ceramică, cuptor (temperaturi nu foarte înalte, fără ulei), la aburi sau fiartă.
Iată numai 2 exemple de reţete delicioase de peşte preparat la cuptor: 
Ton
Merluciu 
Cititi despre benzpiren pe Wikipedia

Comentarii

  1. In urma cu 12 ani ,eram fan afumaturi,faceam o salata de macrou afumat ,
    o nebunie,fasolea,varza fara o afumatura parca nu era buna si tot ce se poate afumat,dar am aflat ca nu sunt ok si incet am renuntat,iar acum cand se intampla sa gust ceva mancare cu afumatura nu mai imi place.
    Uneori mai imi vine asa un gand sa fac o fasolica,varza cu ciolan afumat ,dar ramane doar in faza de gand.
    Corect cu retetele la cuptor sau pe grill.
    Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da asa e, dupa ce incepi sa mananci sanatos parca nu iti mai place mancarea de dinainte, simti altfel grasimile, prajelile, afumaturile... Si mie cateodata imi vine pofta de ceva asa, dar nu mananc pentru ca stiu ca n-o sa-mi placa, poate chiar sa mi se faca rau.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare