Zmeură

Toată lumea ştie că zmeură este foarte sănătoasă, conţine vitamine...Dar de obicei se mănîncă foarte puţină zmeură, mai mult copiii o consumă şi de cele mai multe ori sub formă de dulceaţă ( fiartă, cu zahăr). Zmeura este într-adevăr un superaliment autohton, bogat in vitamina C, vitaminele B1, B2, B3, vitamina A mangan, fier, magneziu, cupru, calciu, zinc, potasiu, fosfor, acid folic, pigmenţi, antioxidanţi, fibre, fenoli, flafonoizi( impiedică prolifierea celulelor canceroase)ş.a. Mai nou, zmeura este cunoscută pentru conţinutul său bogat în acid elagic, un compus anticancerigen. Are următoarele proprietăţi:
  • Vitaminizant, fortifiant, energizant
  • Antioxidant, anticancerigen
  • Antihistaminic şi imunomodulator
  • Sudorific, ferbifug, antianginos
  • Dezinfectant urinar, acţiune diuretică
  • Antiinflamator şi antiinfecţios
  • Se foloseşte în afecţiunile gastrice, tulburări de tranzit intestinal
  • Scade nivelul colesterolului, ajută în cazul bolilor de inimă
  • Acţiune benefică asupra afecţiunilor pulmonare, oculare, diabet, obezitate etc
Sunt bune atît fructele, cît şi frunzele. Din frunze se face ceai, care are de asemenea efect vitaminzant, dar se bea şi in cazul tulburărilor menstruale ( răceală, infecţie, menstre abundente, dureroase) sau intra în compoziţia ceaiurilor pentru astfel de afecţiuni( impreuna cu calinul, lemnul dulce, cimicifuga...)
Este foarte important să consumăm zmeura proaspătă! Dacă vrem să avem zmeură şi pentru iarna, facem dulceaţă de zmeură sau o congelăm( efectele se diminuează).
Dulceaţa se face amestecînd zmeură proaspătă ( curată, dar nespălată) cu miere în proporţii egale sau chiar mai multă miere. Fructele se pot măcina un pic in blender mai inîi, pentru siguranţă. Dulceaţa se păstrează la rece, un an întreg, fără probleme. Dulceaţă fiartă nu mai conţine vitamine, iar zahărul rafinat este in sine cancerigen, nu ştiu dacă se merită să stricăm acest aliment preţios cu astfel de ingrediente.
După cum aţi văzut, zmeura are efecte anti-răceală: imunostimulator, ferbifug, sudorific. Aşa că este foarte bine să avem o astfel de dulceaţă pentru iarnă. Atunci cînd simţim că am prins o răceală, facem un ceai ( eventual din frunze de zmeur, ceai de tei, de trifoi sau alte ceaiuri cu efect antiseptic, ferbifug, sudorific) şi il bem cu dulceaţă de zmeură. În 5 minute simţim căldură în corp şi transpirăm bine.
În imagine vedeţi dulceaţă de zmeură amestecată cu dulceaţă de afine, delicios împreună! Practic, orice fel de fructe sau pomuşoare se pot amesteca cu miere şi astfel conserva pentru iarnă.

Comentarii

Postări populare