Cartofi copţi cu sos de smântână


Iată o retetă simplă pentru cei carora le plac cartofii şi vor sa îi consume într-un mod (mai) sanatos. Cartofii fierţi în mod obişnuit nu au nici o valoare nutritivă şi au un indice glicemic foarte ridicat. Aceasta pentru că coaja în care sunt depozitate toate mineralele e îndepărtată, iar restul vitaminelor şi mineralelor sau sunt distruse de temperatura înaltă, sau trec în apa în care cartofii sunt fierţi şi pe care noi o aruncăm. Cartofii prăjiţi sunt fooarte calorici, au indice glicemic ridicat şi pe deasupra conţin sobstanţe cancerigene care rezultă din procesul de prăjire. Aşadar, cartofii copţi în coajă la temperatura medie este o modalitate destul de bună de a le prepara. Se păstrează destul de multe substanţe nutritive, iar indicele glicemic este mai scăzut dacă le consumăm cu coajă. Pentru mine, cartofii copţi reprezintă şi o frântură din copilărie. Atunci când eram mică, în vacanţă stăteam la ţară unde casa era încălzită cu un cuptor mare. Când nu mai era nevoie de foc, îl lăsam să se stingă puţin şi băgam în cuptor o grămadă de cartofi micuţi. Îmi plăcea la nebunie să mă încălzesc lângă cuptor şi să mânânc aceşti cartofi aromaţi şi să citesc poveşti...ce vremuri :).

Deşi nu este recomandat consumul zilnic de cartofi gătiţi, cartofii ne pot salva din cand în cand, atunci cand nu prea avem multe alimente în casă sau iarna când există o varietate mai mică de legume.
Această reţetă este extrem de simplă, ieftină şi gustoasă. Cartofii copţi e un deliciu, mirosul lor este pur şi simplu irezistibil. Iar combinaţia cu smântână şi usturoi mi se pare perfectă!
 Le-am servit  cu o salata de varza cu care cartofii se combină foarte bine. Cartofii copţi cu sos de smântână sunt recomandate pentru constituţia Vata, însă renunţaţi la salata de varză dacă aveţi balonări.

Cartofi :
Spalam foarte bine câţiva cartofi mai mici. Îi tăiem în jumătate şi îi punem pe o tavă la cuptor la foc mic-mediu. Îi putem scoate cand furculita intra destul de usor, iar casa este plină de mirosul acela dulce. Cam 20 de minute durează.

Sos de smântână:
Amestecam smântâna (musai de casă!) cu usturoi pisat şi verdeaţa tocată mărunt (patrunjel, marar, coriandru, oregano...ce vă place).

Salată de varză:
Taiem varza marunt si o amestecam foarte bine cu putina sare, o ,,masăm'' bine-bine cu mâinile.  O lasam să se înmoaie 5 minute. Puteţi adăuga verdeaţa, diverse condimente, puţin ulei etc.

Comentarii

Postări populare