ceai pentru seara-relaxare şi tratament

Astăzi vă prezint un ceai foarte util pentru cei care sunt agitaţi în timpul zilei, stresaţi, sunt într-o perioadă de depresie sau tristeţe, oboseală, surmenaj, care au insomnii, palpitaţii sau chiar atacuri de panică. Este relaxant, are efect benefic nu doar supra sistemului nervos şi cardio-vascular, dar şi oferă o stare de bine la nivelul stomacului în cazul în care aţi mîncat ceva greu şi vă protejează împotriva răcelii pe timp de iarnă. Este alcătuit din flori de păducel, flori de tei şi roiniţă, dar puteţi folosi oricare din aceste plante separat creînd ceaiul vostru preferat. Cumpăraţi plantele de la plafar sau recoltaţi-le singuri: teiul creşte peste tot, roiniţa la fel (seamănă la aspect şi miros cu menta), iar păducelul se găseşte la marginile pădurilor. Se iau cantităţi egale de plante, se amestecă şi se face ceai în fiecare seara: cam 2 linguriţe la o cană de apă fierbinte. Lăsaţi să se infuzeze 15 min şi beţi ceaiul cald, îndulcit cu un pic de miere. Dacă dorţi să folosiţi amestecul acesta chiar ca un tratament, mai bine mărunţiţi plantele într-o rîşniţă de cafea şi luaţi in fiecare seara cîte o linguriţă de plante cu apă caldă. Iată care sunt efectele fiecarei plante:
  • Păducel- are o compoziţie extrem de bogată în principii active şi acţionează benefic mai ales asupra sistemul cardiovascular si sistemului nervos central: scade tensiunea arterială, uniformizează ritmul cardiac (ajută în cazul palpitaţiilor, aritmiei, tahicardiei), ajută la o mai bună oxigenare a inimii, are efect vasodilatator, efect sedativ asupra sistemul nervos, are efecte foarte bune în orice afecţiune a inimii, nevroze, angina pectorală, astm etc. frunzele şi florile sunt preţioase mai ales pentru tulburările cardiace, iar fructele se utilizează pentru efectul lor calmant.
  • Tei- florile de tei au datorită mucilagiilor şi uleiurilor volatile efecte sedative asupra sistemului nervos, efect antispastic, calmant, uşor analgezic, ferbifug, sudorific, reduc inflamaţiile şi au efect expectorant la nivelul căilor respiratorii, se utlizează în afecţiuni cardiace, hepato-biliare, nevroze, depresii, insomnii, răceală, dureri de cap.
  • Roiniţă-are efecte benefice mai ales asupra sistemului nervos, digestiv şi endocrin: efect calamant asupra sistemului nervos, antidepresiv, efect coleretic, carminativ şi antispasmotic la nivelul tractului digestiv, efect antiinflamator, antiviral şi antifungic, efecte benefice asupra sistemului endocrin, inhibă TSH, reglează ciclul menstrual, are efecte antioxidante şi antitumorale, efecte benefice asupra sistemului cardiovascular etc.



surse: prospecte.net, dirobenelu.com pentru poza, selene.ro

Comentarii

Postări populare