Mîncare de legume sau Ragu

Mîncare de legume la ruşi se numeşte ,,ragu'' şi se face din tot felul de legume: ceapa, morcovi, cartofi, dovlecei, mazăre, roşii etc. De obicei legumele se călesc şi apoi se acoperă cu apă şi se fierb. În reţeta aceasta, eu de fapt voiam să fac varză călită după reţeta ayurvedică, dar m-am răzgîndit şi am adăugat la varza şi cartofi dovlecei şi mazăre. Nu am mai adaugat condimente dulci la sfîrşit.

Ingrediente:
  1. o varză mică
  2. 1-2 cepe
  3. 2 cartofi
  4. 1 dovlecel mic
  5. o mînă de mazăre ingheţată
  6. condimente: boabe de coriandru, boabe de muştar, 1 chili, cîteva frunze dafin, o lg curry, sare
  7. 1-2 Lg unt, ghee sau ulei*
  • Se topeşte untul încetişor, la foc mic. În bucăterie ayurvedică nimic nu trebuie să fie ars, nici untul, nici legumele. Se adaugă condimente sub formă de boabe, se călesc cîteva secunde, se amestecă, se adaugă condimente sub formă de pudră, frunzele de dafin, se călesc 1 min. Se adaugă ceapa, se căleşte căteva min, apoi varza, iar se căleşte pînă se înmoaie.
  • Se adaugă un pic de apă şi se lasa varza să se mai călească.
  • Cartofii le puteţi adăuga direct in varza sau căli în unt un pic. Cînd varza e moale, adăugăm cartofii, dovlecelul, mazărea şi un pic de sare. Fierbem pînă capătă gustul cum vă place. Eu nu fierb mult, mai ales dovlecelul şi mazărea.

* Toate reţetele din bucătăria ayurvedică utilizează ghee-produs tradiţional indian obţinut prin topirea untului şi purificarea acestiua. Se spune că acesta este foarte sănotos. Dacă sunteţi vegani puteţi inlocui cu ulei presat la rece rezistent la temperatura, pentru că uleiurile încălzite mai sus de 100 de grade devin toxice. Puneţi puţin ulei şi mai adăugaţi apa cîte puţin dacă e nevoie. Dacă sunteţi pe un regim strict legumele se pot căli şi în apă, iar uleiul se adăugă după ce mîncarea e gata. Condimentele în acest caz se vor adăuga direct la legumele care fierb.

Comentarii

Postări populare