Varză călită-din bucătăria ayurvedică


Întotdeauna mi-a plăcut varza călită, dar aceasta reţetă parcă a întrecut toate aşteptările mele de la o mâncare atât de simplă şi banală. Cât de mult contează lucrurile mici: cum gătim, cât gătim, ce condimente adăugăm...! A venit toamna şi simţim nevoia deja de mâncărurile calde şi reconfortante. Aceasta este una dintre ele. Este ok pentru Vata şi Kapha în cantităţi moderate, iar Pitta ar putea ajusta cantitatea de condimente, astfel încât să obţineţi şi savoarea specifică, dar nici să nu dezechilibraţi elementul Pitta prin exces de condimente.

Ingrediente 2 persoane:
  1. o varză mică
  2. cîţiva cartofi
  3. cîteva roşii
  4. 1-2 Lg ghee (puteţi înlocui cu ulei)
  5. 0,5-1 chili (un vf. de cuţit măcinat), opţional
  6. 1 lg ghimbir proaspăt, ras sau uscat
  7. cîteva cuişoare
  8. 1 lg curry
  9. 1 lg sare
  10. vf de cuţit cardamom
  11. vf  de cuţit scorţişoară
  12. o cană  apă de izvor
  • Varza se taie fîşii medii. Se macină condimentele dacă le aveţi intregi (cuişoare, scorţisoara, cardamom).
  • Încălziţi ghee  într-o tigaie inaltă cu fund gros. Faceţi focul mic.
  • Adăugaţi cartofii tăiaţi cubuleţe şi căliţi câteva minute amestecând uşor. Aveţi grijă sa nu se ardă. Mutaţi cartofii într-un alt vas.
  • În tigaia în care s-au făcut cartofii adăugaţi ghimbir, ardei iute măcinat, curry. Căliţi la foc mic amestecînd cîteva secunde.
  • Adăugaţi varza tăiată şi căliţi-o 5 min. amestecînd. 
  • Adăugaţi roşiile tăiate felii sau în 4, cartofii, sare şi apa.
  • Acoperiţi cu capac şi înnăbuşiţi la foc mic până legumele sunt moi (cam 15-20 min).
  • Spre sfârşit adăugaţi condimentele ,,dulci'': cuisoare, scortisoară, cardamom. Presăraţi puţine condimente şi la servire, pentru aspect.
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare