Vata. Constituţie fizică, psihică şi tipul de piele

Principiul Vata provine din 2 elemente: Spaţiu şi Aer. Persoanele de acest tip de obicei au o constituţie uşoară. Fie că sunt mici de statură, fie mai înalţi, au o osătură uşoară, memebrele lor sunt subţiri şi fine. De obicei sunt persoane slabe, duc lipsă de grăsime în organism. Pielea lor e uscată, membrele sunt reci, sunt sensibile la frig. Pielea este un organ foarte important pentru ei, au un simţ tactil foarte dezvoltat şi sunt  sensibile la orice atingere. Nu le plac atingerile bruşte, masajul obişnuit, nu suportă să le atingă cineva cu mâinile reci sau cu o piele aspră. Sensibilitatea aceasta fizică este şi una psihică. Persoanele de tip Vata sunt extrem de sensibile la tot: la zgomot, la muzică, la dispoziţia celorlalţi, la atitudinea faţă de ei a celorlalţi, la durerea proprie şi a altora etc. Sunt extrem de impresionabile şi tind să exagereze în ceea ce priveşte aspectele negative ale lucrurilor. Îşi fac mereu griji, au diverse frici şi le lipseşte siguranţa (de oameni, de viaţă, de sine însuşi). În schimb, se entuziasmează rapid, sunt capabile să aprecieze lucrurile şi oamenii, să vadă  în ei mai mult decât ceilalţi, să treacă peste fricile proprii pentru a face ceva nou. E drept că pe cât de repede încep un lcuru, pe atât de repede il abandonează. Aceasta pentru că în primul rând sunt  persoane  nestatornice ca vântul, iar în al doilea rând pentru că le lipseşte energia necesară de a duce un lucru până la capăt. De aceea, acest tip de persoane nu sunt de obicei nici lideri buni, nici subalterni. Aparent, sunt persoane superficiale, dar de fapt au pur şi simplu o traiectorie proprie, extrem de fluidă, flexibilă şi schimbătoare, ca vântul. Sunt sensibile la ceea ce se petrece în jur,  în interiorul lor şi în funcţie de aceste ,,curente'' se mişcă prin viaţă. Dacă reuşesc să descopere şi să accepte natura sa interioară, să dea drumul la aceasta sensibilitate şi imaginaţie, pot deveni oameni extrem de interesante, artistice, sociabile, cu o capacitate uimitoare de a se reinventa mereu. Dacă nu reuşesc să treacă de fricile lor, vor fi mai degrabă oameni interiorizaţi, oarecum ,,sălbatici'', fără prieteni, fără să ocupe un loc important în societate, să fie ,,cineva''. 

Un alt avantaj al sensibilităţii lor este capacitatea de a înţelege rapid. Prind din zbor informaţii noi, sunt capabili să îi înţeleagă corect pe ceilalţi sau un fenomen. Dacă îşi depăşesc tendinţa de a abandona lucrul pe jumătate făcut, au şi o rapiditate bună în realizarea sarcinilor şi proiectelor.

Spre deosebire de celelalte 2 tipuri, persoanele de tip Vata nu sunt deloc interesaţe de partea finaciară a lucrurilor. Nu îşi fac planuri de a câştiga mulţi bani şi atunci când îi au, îi cheltuie destul de uşor şi repede.

Resursele lor energetice sunt instabile. Atunci când sunt entuziasmate de ceva nou au multă energie, atunci când îşi pierd interesul, au foarte puţină energie. De asemenea rezistenţa lor fizică şi psihică este sabotată de multe ori de o stare a sănătăţii precară. Au o imunitate slabă, se îmbolnăvesc des, starea fizică este foarte mult afectată de cea psihică. Au probleme atunci când se schimbă anotipmurile, mai ales când vine toamna rece şi ploioasă. De multe ori le dor articulaţiile şi au o stare generală proastă în această perioadă.
Au o digestie proastă, predispoziţie la constipaţie. Este extrem de important pentru ele să mănânce sănătos, gătit, cald şi regulat. Atunci când sar peste mese nu se simt bine. De asemenea nu pot sări peste orele de somn. De multe ori au insomnie, adorm spre dimineaţa, iar a doua zi se simt ca zombie. Practic, un stil de viaţă sănătos pentru persoanele de tip Vata reprezintă cheia stării lor de bine. Paradoxul este că, dintre toate tipurile, Vata este cel mai puţin predispus să respecte un program şi un regim sănătos. Mănâncă şi dorm haotic, le este ,,lene'' să facă mâncare pentru ei, se simt prea excitaţi psihic seara pentru a merge la somn la o oră adecvată şi aşa mai departe. De aceea, mai mult decât pentru celelalte doshe, pentru Vata este foarte important să aibă alături o persoana care să le ajute să creeze acel comfort al spaţiului, să le ofere siguranţă şi căldură.
Cu toate acestea, le place să mănânce, sunt gurmanzi. Le plac gusturile fine şi mănâncă ,,cu cele 5 simţuri''. Mai degrabă nu vor mânca nimic, decât să mănânce ceva care nu este pe gustul lor.

Energia sexuală este de asemenea una slabă. Dorinţă puternică, dar nestatornică. Tind să-l respingă fizic pe celălalt, au puţini copii.


Bolile specifice: slăbiciune a organismului în general, răceli dese, artrită, dureri acute, afecţiuni ale sistemului nervos sau psihice.
Au o memorie bună pe termen scurt. Uită foarte repede atât informaţii, cât şi stări, supărări etc.
Sunt foarte agile, merg şi se mişcă repede. Le place mişcarea, călătoriile, parcuri şi ieşiri în natură, diverse jocuri, dansuri, muzica. De multe ori au o actvitate artistică, iar dacă nu pot să-şi exercite capacităţile creative în ceea ce fac pot să se îmbolnăvească psihic, să intre în depresie.
Sunt vioi şi joviali, caracteristică nu doar a caracterului, ci şi a corpului: trăsăturile feţei le sunt extrem de vii şi expresive, tot corpul  le reflectă starea interioară.

Părul lor este de obicei fin, buclat şi strălucitor. Ochii sunt căprui,mici dar expresivi. Pielea este fină, cu o nuanţă galbenă sau maronie (bronzată), nu au nuanţă roz sau roşie a pielii. Faţa este palidă, fără roşu în obraji. Dacă Vata este în echilibru, părul este moale şi strălucitor, pielea respiră a sănătate. Dacă este dezechilibrată, părul va deveni aspru, uscat, lipsit de vitalitate, iar pielea extrem de uscată, cu crăpături. De asemenea chiar şi atunci când este în echilibru, pielea este foarte sensibilă la frig şi de obicei suferă toamna şi iarnă de o uscăciune excesivă. Sensibilitatea la soare şi la căldură a pielii de tip vata este mică, de asemenea iritările sunt rare. Buzele sunt uscate. Unghiile şi părul  sunt fragile, cresc lent.

Aşa cum v-am spus, constituşia fizică nu este neapărat şi cea psihică. Eu de exemplu sunt de tip Vata fizic, dar am o constituţie mixtă psihic: Vata-Pitta. Depinde foarte mult de educaţie şi autoeducaţie, de anturaj. De cele mai multe ori însă constituţia fizică corespunde cu cea psihică şi mintală. De asemenea, o dosha poate fi în dezechilibru la oricare tip de constituţie. Vom vorbi despre dezechilibrele doshelor după ce terminăm cu tipurile de constituţie pentru că vreau să ajung neapărat la dieta si stilul de viaţă specific pentru fiecare dosha.

Comentarii

  1. hey eu sunt tipul Vata si chiar nu ma regasesc in descrierea de mai sus :)"Pielea lor e uscată, membrele sunt reci, sunt sensibile la frig", nu am pielea uscata ,, din contra am tenul gras pe fata,, si in rest este f. ok, :) nu am membrele reci si nu sunt sensibil la frig :) ,, rezist f. bine si iarna :),, " Ochii sunt căprui,mici dar expresivi." - am ochii mari :)),,,, iar la restul descrierii sunt total pe langa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hey, pai atunci de ce cerzi că eşti Vata? Ai făcut testul? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Oricum, astea sunt cele mai obişnuite caracteristici fizice, dar asta nu inseamna ca toata lumea le are. Si eu am ochi de Pitta btw :))
    Trebuie să vezi ce este predominant.

    RăspundețiȘtergere
  4. da am facut testul si conform constitutiei mele: sunt inalt si am osatura fina , ,, sooo sunt VATA la cap fizic :)

    RăspundețiȘtergere
  5. La corp fizic cred ca vroiai sa spui :)
    Da, si in poze pari mai mult Vata :) Inca o data, nu toate caracteristicele corespund. Eu am aspect general de Vata, dar am foarte multe caracteristici fizice din celelalte dosha. De aia sunt si asa multe intrebari, pentru ca nu poti spune ca dc ai ochi mari specifice constitutiei Kapha esti Kapha neaparat si asa mai departe. Oricum lucrurile sunt foarte complexe aici. Toate elementele se intrepatrund, avem toate cele 3 elemente prezente în acelasi timp.
    Eu numai dupa ce am citit in vreo 5 surse am inteles ce si cum si ce constitutie am :) De constitutie psihica nu mai zic. Eu am generalizat foarte mult aici, pentru ca in principiu testul reflecta dosha predominanta si imi este mai usor sa dau sfaturi generale unui om pe care nu il cunosc personal... Pe parcurs vom discuta si despre particularitati...

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Tania, frumos articol! La partea de 'psiho' ma incadrez la Vata, la partea fizica sunt mai mult din Kapha. Ce fac in cazul asta?

      Ștergere
  7. Buna Laura si bine ai venit! In primul rand, sper ca ai facut testul si nu ai citit descrierea direct :). Spun asta pentru ca unii asa fac si nu stiu de fapt care sunt proportiile dintre cele 3 dosha. In al doilea rand, o dosha poate fi dezechilibrata indiferent ce constitutie ai. De exemplu Kapha e dezechilibrata de obicei la persoane de tip Kapha, dar poate fi şi la Pitta, şi la Vata. Daca ai locuri cu piele grasa e posibil sa fie un dezechilibru de Kapha sau poate ca ai o constituţie dubla Vata-Pitta sau Vata-Kapha. Trebuie analizate mai multe chestii. Oricum, despre acnee am mai scris şi inca urmeaza sa scriu, uite aici un articol general: http://veda-store.ro/articole/25-ingrijirea-tenului/51-acnee
    La Vata problema poate fi o digestie si asimilare proasta. De exemplu la mine asta e problema, de fiecare data cand ma abat de la dieta mea, fata mea se umple cu cosuri. Incearca sa te tii de dieta potrivita pentru constitutia ta, sa faci zile de detoxifiere periodic si sa iei suplimente care ajuta digestia si asimilarea.
    Multumesc mult pentru apreciere, ma bucur tare mult ca informatiile iti sunt de folos. Si ma bucur ca esti o persoana asa activa. Iti doresc sa te apropii cate putin in fiecare zi de stilul de viata care sa te faca sanatoasa si fericita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine te-am gasit! Se pare ca nu sunt singura care e treaza la ora asta :P. Am facut intre timp si testul. Se pare ca sunt de fapt o Vata-Pitta pana la urma. Cum imbin in cazul asta dieta? Cei din Pitta pot consuma orice, or eu sunt ca tine, explodez la combinatii gen fructe-iaurt, spre exemplu.

      Ștergere
  8. Ha, ai sters comentariu pana ti-am raspuns! Cred ca ai facut testul intre timp ;)). Pai daca le ai in proportii egale, ai o constitutie dubla si ai caracteristici din fiecare. Trebuie sa vezi ce ai exaci din fiecare dosha, unde predomina, unde sunt dezechilibre. De exemplu, daca ai o greutate mai mare decat trebuie nu ai de ce sa adopti dieta pt Vata, trebuie sa tii o dieta mai usoara. Daca ai predispozitie la griji, frica sau alte manifestari psiho-mentale de Vata poti sa actionezi fitoterapeutic, nu ai nevoie sa tii o dieta grea si super nutritiva care se recomanda de obicei... Presupun ca daca intrebi ce sa faci sunt lucruri care te deranjeaza in legatura cu sanatatea ta fizica sau psihica. Cand o sa incep sa vorbesc despre dezechilibre so afectiuni o sa vezi mai bine care sunt manifestarile fiecarei dosha si o sa-ti dai seama asupra careia trebuie sa actionzi. Pana atunci, incearca sa impaci in alimentatie cele 2 dosha.

    RăspundețiȘtergere
  9. La primul comentariu am scris cum ca as fi Vata direct si am zis ca prea abordez problema din topor si am sters comentariu. Am crezut ca se 'evaporeaza' cu totul. Se pare ca a lasat urme :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Da, Pitta din mine ma transforma intr-un fanatic al cursurilor de nutritie si stau asa pana dimineata, nu pot sa adorm. Foarte rau pt mine :))
    Pai, acelasi lucru e si in cazul V-P. Gasesti chestii comune pentru cele 2. Dar, fiindca si eu sunt V-P, cred ca o sa fac un meniu in curand pentru anotimp rece si cald separat pentru acest tip de constitutie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare