Căpşuni: valoare nutritivă şi proprietăţile terapeutice
Heeei...de când s-a început sezonul căpşunelor şi numai acum am ajuns să scriu despre ele! Sunt o sursă de viaţă, mai puţin nu pot spune. Cura de căpşune e un ,,must'' pentru oricine. Sper că profitaţi de sezonul lor din plin, dacă nu, poate aceste informaţii vă vor îndemna să faceţi acest lucru:
Valoarea nutritivă:
- minerale: calciu, fier, cupru, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu, zinc
- vitamine: vit.C (o cană de căpşuni reprezintă DZR a unui adult!), tiamină, riboflavină, niacină, B6, acid pantoteic, acid folic, vit. A, vit. E
- flavonoide (pigmenţi cu valoare puternic antioxidantă)şi alţi antioxidanţi puternici
Proprietăţi terapeutice:
- previn apariţia şi ajută în tratamentul cancerului
- imunizează organismul, ajută în cazul răcelilor, asteniilor, stărilor de convalescenţă
- ajută în cazul anemiei
- protejează vederea, previn apariţia diverselor afecţiuni oculare
- întineresc corpul, previn degenerarea musculară, ne ajută în lupta cu radicalii liberi
- contribuie la o functionarea bună a creierului şi a sistemului nervos (de asemenea în cazul femeilor gravide ajută la dezvoltarea sănătoasă a sistemului nervos al copilului)
- previn apariţia tartrului
- ajută în cazul constipaţiilor
- ajută în cazul artritei
- au efect diuretic, ajută în cazul pietrelor la rinichi
- sunt indicate în cazul afecţiunilor biliare
- sunt potrivite pentru dieta diabeticilor, spre deosebire de multe alte fructe
- se utilizează în cosmetică sub formă de mască pentru faţă: ajută în cazul acneei, conferă tenului luminozitate şi elasticitate, îndepărtează celulele moarte
Utilizări:
- Fructele se mănâncă crude, în sezon. Se pot face cure pe tot parcursul sezonului, mai ales în cazul afecţiunilor ca anemie, cancer, dar şi pentru efectul lor antioxidant. Prin tratament termic vitaminele sunt distruse în totalitate, iar prin congelare parţial, în fucţie de termenul de păstrare. În orice caz fructele supuse procesării (gătitul, congelarea, uscarea) nu mai sunt considerate ,,vii'' şi mai au proprietăţile curative menţionate mai sus.
- frunzele căpşunelor sau ale fragilor au şi ele valori terapeutice. Acestea conţin: taninuri, fenoli, uleiuri volatile, substanţe minerale. Au proprietăţi imonostimulatoare, astringente, diuretice, ajută în cazul răcelilor, artritelor, bolilor de rinichi, de ficat, hipertensiune etc. Se pot usca şi adăuga în ceaiuri pe tot parcursul anului, mai ales alături de frunze de zmeur şi afin.
Nota 1. În căpşuni există substanţe care la anumite persoane provoacă alergii, de aceea o cură de căpşuni se va începe cu o cantitate mică de fructe, dacă nu sunt reacţii pe piele sau în cavitate bucală, porţia zilnică poate fi mărită până la 0,5 kg pe zi. De asemenea consumul de căpşuni este contraindicat în cazul cistitei.
Nota 2. Căpşunele se strică repede. Nu le păstraţi în frigider mai mult de 2 zile. Pentru a congela căpşunile se procedează în felul următor: căpşunele se spală, se îndepărtează codiţele, se aşează pe o tavă într-un singur strat şi se pun la congelator. După ce acestea au îngheţat, se scot din tavă şi se pun în pungi sau în caserole. În felul acesta căpşunele îşi vor păstra aspectul frumos.
Sursa imagine: Wikipedia
Comentarii
Trimiteți un comentariu