Meniu detoxifiere de 1-2 zile
Citiţi articolul despre dieta detoxifiantă aici.
Prefer să nu împart ziua în mese fixe pentru că într-o perioada de detoxifiere atât de scurta practic nu sunt mese. În schimb, pe parcursul întregii zile se beau sucuri şi apă, iar atunci când ne este foame se poate apela la salate uşoare sau la legume simple. Este bine să nu includeţi cereale, leguminoase, nuci în detoxifierea de o zi. Alimentele un pic mai grele se includ în dieta detoxifiantă numai dacă aceasta se ţine o săptămână sau mai mult.
Iată un exemplu de meniu. Orele sunt aproximative, orientaţi-vă conform proriului organism.
Dimineaţa, ora 7
Se bea un păhar de apă de izvor la temperatura camerei. Se poate lua şi un supliment cu acţiune uşor laxativă.
Micul dejun, ora 8
Varianta I. Suc din câţiva castraveţi, o ţelină mare, o bucăţică de ghimbir, frunze şi tulpini de ţelină, pătrunjel dacă aveţi storcător cu ax melcat (nu folosiţi blender). Dacă aveţi storcător normal, stoarceţi suc din ghimbir aşa: răzuiţi-l şi apoi stoarceţi cu mâinile sau prin tifon sucul.
Varianta II. Fruncte acre-amare: o rodie, un grapefruit, o farfurioară de afine, coagăze sau alte pomuşoare. Se poate adăuga puţină miere.
Varianta III. Ceai din condimente: ghimbir, fenicul, chimen, anason, busuioc, mentă/roiniţă, rozmarin, lemn dulce, cardamom, coriandru, piper etc. Nu alegeţi condimente picante dacă sunteţi Pitta. 1-2 lingurite de condimente se fierb în 0,5 l apă până apa se reduce la jumătate.
Orele 9-11
Se bea apă, suc sau ceai. Se pot ronţăi legumele dacă vi se face foarte foame (morcovi, ţelină merg foarte bine).
Exemple de suc:
Suc din vlăstari: de floarea soarelui, de lucernă etc (e nevoie de storcator cu ax melcat)
Suc din verdeaţă: iarba de grâu, spanac, frunze de ţelină, kale, pătrunjel, coriandru, salată, păpădie, urzică, mentă etc (ax melcat)
Suc din rădăcinoase: ţelină, păstrârnac, sfeclă, morcovi etc.
Morcov cu sfeclă fac o combinaţie bună. Se poate adăuga şi puţin suc de mere sau de lămâie.
Suc de legume: roşii, varză, broccoli, conopidă, dovlecel, castraveţi, ardei etc
Suc de grapefruit. Se poate adăuga suc de ghimbir
Suc de rodie
Suc de cătină
Suc de afine de pădure, coacăze, mure sau alte fructe de pădure, pomuşoare acre sau amare.
Orice suc poate fi îmbogăţit cu pudră de orz verde, de alge (Spirulina, Chlorella) sau alte pudre verzi
Pentru un gust mai bun adăugaţi: puţină miere, suc de lămâie, suc de mentă sau mentă pisată, suc de ghimbir. Nu este recomandat să amestecaţi fructe cu legume, în schimb fiecare dintre ele se combină bine cu suc din frunze sau vlăstari.
Prânz, ora 12
Varianta I. Supă crudă din legume (legume pisate sau procesate în blender, cu condimente şi bucăţele de legume întregi): gazpacho (nu folosiţi ceapa, usturoi), miso (asa cum e facuta aici), supă de avocado sau alte supe crude din legume.
Varianta II. Salată de legume, germeni, vlăstari. Încercaţi să nu adăugaţi sare şi ulei. În schimb, se poate adăuga suc de lămîie sau de grapefruit, oţet natural de mere. De asemenea, dacă vă este foarte foame puteţi adăuga seminţe înmuiate.
Varianta III. Supă de legume fiartă. Poate fi orice supă din legume, rădăcini şi verdeaţă. Cea mai bună variantă este să filtraţi supa după ce este gata şi să beţi doar lichidul, fără legume fierte. Încercaţi să nu folosiţi cartofi, morcovi, ceapa.
Varinta IV. Legume gătite la aburi: orice legume vă plac, mai puţin cartofi şi morcovi. Folosiţi legume proaspete de sezon, de preferat ecologice. Puteţi folosi un sos din suc de lămâie şi plante aromatice.
Orele 13- 17
Apă de izvor sau 1-2 sucuri de legume, rădăcini şi verdeaţă Ronţăiţi legume crude dacă vi se face foame fără mâncare solidă.
Cina, ora 17
Varianta I Continuaţi cu sucuri dacă vă simţiţi bine.
Varianta II. Salată de legume, germeni, vlăstari.
Varianta III. Legume gătite la aburi
Seara, orele 17-21.30
- Ceai din plante medicinale (urzica, păpădie, lucernă, anghinare, salvie, lemn dulce, sunătoare, lavandă, mentă, roinăţă, tei etc).
- Apa de izvor la temperatura camerei, merge şi un suc din legume dacă simţiţi nevoia.
- Ronţăiţi legume dacă vi se face foame (ţelina are o acţiune calmantă).
Dacă aţi trecut de prima zi destul de uşor continuaţi şi a doua zi, măcar prima jumătate a zilei. Destul de eficientă mi se pare următoarea formulă: cu o seara înainte de detoxifiere se mănâncă ceva uşor şi se ia un supliment laxativ si detoxifiant. Apoi urmează ziua de detoxifiere. Următoarea zi se începe cu apă sau suc, iar începând cu prânz se introduce deja mâncare mai constistentă: cereale, boabe mung sau adzuki, legume gătite, supe uşaore. Oricine poate să facă o astfel de detoxifiere o dată pe lună sau când simţi că e nevoie, Dată viitoare vorbim despre plantele medicinale cu acţiune detoxifiantă.
Photo: http://www.terawarner.com/blog/2011/07/raw-green-juice-recipe-fen-omenal/
Comentarii
Trimiteți un comentariu