Pepene galben- deliciul verii
Pepene galben este o plantă cu tulbină tărâtoare din familia Cucurbitaceae (din care fac parte dovleacul, pepene verde, castraveţii etc) genul Cucumis (castravete). Intră în categoria legumelor, cu toate că anume fructul lui este consumat şi în general ne raportăm la pepene galben ca la un fruct pentru că e dulce.
Pepenele galben este într-adevăr un deliciu al verii: ce alt fruct mai are o astfel de dulceaţa naturală şi aromă îmbietoare? Câteva feliuţe de pepene galben şi nu ai nevoie de nici un desert sofisticat. În afară de calităţile sale organoleptice, pepene galben aduce şi multe beneficii sănătăţii noastre.
Dacă aveţi oaspeţi şi doriţi un desert delicios şi rapid încercaţi şi următoarea variantă: mărunţiţi pepenele galben şi frunze de mentă proaspătă în blender, opţional se poate adauga şi puţin suc de lămâie. Puneţi pe o tavă în congelator pentru 1 h, apoi amestecaţi bine să devină masă omogenă şi mai lăsaţi la frigider maxim 1 oră. Se aşează frumos cu lingura în farfurioare şi se ornează cu frunze de mentă. De asemenea, această îngheţată poate fi adugată la o salată de fructe. Delicios şi răcoritor!
Pepenele galben este într-adevăr un deliciu al verii: ce alt fruct mai are o astfel de dulceaţa naturală şi aromă îmbietoare? Câteva feliuţe de pepene galben şi nu ai nevoie de nici un desert sofisticat. În afară de calităţile sale organoleptice, pepene galben aduce şi multe beneficii sănătăţii noastre.
Valoarea nutritivă a pepenelui galben:
- Conţine foarte mult beta-caroten (care se transformă în organism în vit.A). O cană de pepene galben (160 de grame) conţine doza întreagă de vit.A de care avem nevoie pe zi. Vitamina A este esenţială pentru vederea noastră, indispensabila pentru sănătatea pielii şi este un antioxidant puternic.
- Conţine o cantitate mare de carotenoizi (beta-caroten, zeaxantină, luteină, licopen), pigmenţi cu acţiune puternic antioxidantă. Cu cât fructul este mai colorat (galben-portocaliu, roşu-portocaliu sau aproape verde), cu atât mai mulţi pigmenţi care corespund cu acea culoare conţine. Pigmenţii neutralizează radicalii liberi care genereaza îmbătrânirea prematură şi diferite boli, au acţiune antitumorală. Zeaxantina (verde) participă direct la protejarea ochilor de acţiunea razelor ultraviolete.
- Este bogat în vitamina C (40-97% din DZR). Vitamina C este de asemenea un antioxidant, previne îmbătrânirea prematură a celulelor, stimulează imunitatea, îmbunătăţeşte aspectul tenului.
- Este o sursă bună de potasiu, necesar mai ales pentru a contrabalansa efectele nocive ale excesului de natriu(sare) în organism (hipertensiune arterială, afecţiuni ale rinichilor, celulită, supraponderalitate). Pepene galben conţine în jur de 12 % potasiu din DZR.
- De asemenea, conţine multe alte vitamine şi minerale: acid folic, B1, B3, B6, vit.K, magneziu.
Pepene galben este un produs dietetic potrivit pentru slăbit?
Pepene galben intră în liste cu produse slab calorice şi este recomandat pentru consum în diete de slăbire. Într-adevăr, conţine foarte puţine calorii (60 într-o cană de pepene tăiat cubuleţe). În schimb, ca şi multe alte fructe, are un indice glicemic foarte înalt (65). Aici este capcană întinsă de acest fruct: există riscul să mâncăm sau foarte mult pepene sau să mâncăm prea mult după aia, căci indice glicemic mare înseamnă poftă mare de mâncare. Situaţia este complicată de faptul că nu consumăm pepene galben ca atare, ci de obicei cu îngheţată sau alte produse grase, o combinaţie nefericită pentru cei care işi doresc să slăbească. Toată grăsimea consumată se va depozita direct pe diferite părti ale corpului.Cum se consumă pepene galben?
Pepene galben se consumă separat, cu minim 30 de minute înainte de masă. Cel mai bine e să fie consumat ca atare, proaspăt. Atunci îşi păstrează toate vitaminele pentru care îl preţuim. Tăiaţi un pepene galben rece-rece cubuleţe şi serviţi imediat. Va avea un efect hidratant şi răcoritor.Dacă aveţi oaspeţi şi doriţi un desert delicios şi rapid încercaţi şi următoarea variantă: mărunţiţi pepenele galben şi frunze de mentă proaspătă în blender, opţional se poate adauga şi puţin suc de lămâie. Puneţi pe o tavă în congelator pentru 1 h, apoi amestecaţi bine să devină masă omogenă şi mai lăsaţi la frigider maxim 1 oră. Se aşează frumos cu lingura în farfurioare şi se ornează cu frunze de mentă. De asemenea, această îngheţată poate fi adugată la o salată de fructe. Delicios şi răcoritor!
Comentarii
Trimiteți un comentariu