Anotimpurile şi tipurile de constituţie

sursa: heymonicab.com/2009/06/seasonal-dosha-chart/
Acesta este un tabel pe care l-am găsit pe un site despre Ayurveda şi mi s-a părut destul de clar şi sintetic. Arată legătura între succesiunea anotimpurilor şi a elementelor predominante care se oglindesc în caracteristicile anotimpurilor, dar şi în noi şi tot ce ne înconjoară. Sigur că toate cele trei elemente se regăsesc în noi, ca şi în restul naturii, dar unele unele caracteristici predomină.
Anotipurile au şi ele un element predominant. Astfel, toamna şi începutul iernii este perioada lui Vata, sfârşitul primăverii şi vara este perioada Pitta şi iarna şi începutul primăverii este perioada în care predomină Kapha. De aici rezultă felul în care ne afectează anotimpurile. De exemplu, persoanele de tip Vata de obicei sunt stimulaţi de schimbările de anotimp, vânt şi în general atmosfera de toamnă. Vântul le declaşează imaginaţia şi creativitatea. Dacă Vata este în exces (dezechilibru), toamna şi iarna persoanele de tip Vata se simt slăbiţi, le e frig, slăbesc, au piele foarte uscată etc. În general persoanele de tip Vata trebuie să urmeze o dietă care scade Vata pe tot parcursul anului, dar mai cu seamă în perioada toamna-iarna ar trebui să acorde o mai mare importanţă dietei potrivite, ceaiurilor, programului zilic, odihnei, masajului cu ulei şi aşa mai departe.
Persoanele de tip Pitta nu se simt bine vara, atunci când este foarte cald şi trebuie să urmeze o dietă care scade Pitta pe perioada verii. Vara, soarele le poate afecta pielea şi capacitatea de lucru, apar iritaţii şi inflamaţii, transpiră mult şi le este mereu sete.
Persoanele de tip Kapha trebuie să urmeze o dietă care scade Kapha pe timpul iernii. Când Kapha este în dezechilibru, pe perioada iernii, când e timpul acela rece şi umed, zăpadă şi ploi, persoanele cu aceasta constituţie deseori răcesc şi apar afecţiuni ale mucoaselor şi ale căilor respiratorii, inflamaţii, pielea devine foarte grasă şi congestionată etc.
Cei care au o constituţie dublă trebuie să schimbe alimentaţia de 2 ori pe an.
Vata-Pitta adoptă o dieta care scade Vata în perioada toamna-iarna şi dieta care scade Pitta primăvara-vara.
Vata-Kapha adoptă o dietă care scade Vata în perioada vara-toamna şi iarna-primăvara cea pentru Kapha.
Pitta-Kapha: dieta care scade Pitta vara şi toamna şi dieta care scade Kapha iarna şi primăvara.
De asemenea, în afara de constituţiile individuale, în fiecare anotimp este bine să ţinem o dieta care să ţină cont de specificul lui. De exemplu, iarna avem nevoie de o alimentaţie ceva mai consistentă, caldă, gătită. În schimb vara putem să ne bucurăm de multitudinea de fructe şi legume în starea lor crudă sau gătite uşor, avem nevoie de mai multă apă şi nu trebuie să exagerăm cu alimente picante. Acelaşi lucru se aplică la ţările cu climat predominant rece sau cald. Dacă cei din ţările calde îşi pot permine o dietă uşoară plină de fructe proaspete, pentru un nordic aceasta dieta nu va fi indeajuns de consistentă.
Dietele pentru fiecare constutuţie le găsiţi aici (click): Vata, Pitta, Kapha.

Comentarii

  1. merci Coco! pt. mine informatia asta a fost foarte utila, caci nu stiam cum să-mi fac dieta având constituţia dubla. Sper sa fie de folos si vouă!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare