Q&A: Suntem ceea ce mâncăm?

sursa foto: qldaily.com
Multe fete m-au întrebat de ce unele persoane mănâncă prostii şi sunt ok şi ele încearcă şi să ţină dietă, şi un stil de viaţă sănătos şi tot nu pot scăpa de anumite probleme. De fapt, eu însămi m-am întrebat deseori acealaşi lucru. Mă gândeam că fiecare are predipsoziţiile genetice, slăbiciunile şi punctele sale slabe. Aşa este, însă acum am aflat că Ayurveda are un răspuns şi mai bun: Nu suntem ceea ce mâncăm, ci ceea ce asimilăm. 
Ceea ce  face ca organismul nostru să digere şi să asimileze mâncarea este agni- focul nostru digestiv. Este un ,,foc'' interior care reglează toate procesele metabolice, inlcusiv ,,digestia'' informaţiei. Pe plan fizic acesta se manifestă spre exemplu prin sucurile gastrice, enzimele necesare digestiei şi aşa mai departe. Fiecare persoana are un agni diferit. De obicei persoanele de tip Vata au un agni mediu către slab, variabil, Kapha au un agni foarte slab şi Pitta au un agni foarte bun. Însă problemele cu focul digestiv pot apărea la orice constituţie, chiar şi Pitta poate creşte prea mult agni ceea ce iarăşi nu e bine.
Ce se întâmplă atunci când focul nostru digestiv este scăzut şi noi nu îl ajutăm deloc prin felul în care ne alimentăm? Sigur că da, mâncarea nu se digeră cum trebuie şi prin urmare nu se asimilează. Mâncarea nedigerată= toxine(ama) în Ayurveda. De cele mai multe ori aceasta problemă se manifestă sub forma de: constipaţie, scaun cu un miros extrem de urât, imunitate slabă, digestie grea (senzaţie de greutate după masă), un apetit slab (mâncăm mai degrabă din alte motive), balonare şi gaze, un strat albicios acoperă limba iar pe plan psihic, letargie, greutate în gândire [parcă ţi-e lene să gândeşti :))]. Boli care rezultă din acumularea de ama (toxine) sunt nenumărate, de fapt majoritatea.
Pe de altă parte, persoanele care au un agni bun: au o digestie foarte bună (genul acela de persoane care se uita la tine miraţi când le spui că laptele nu se combină cu roşii ;)), au o limbă de culoarea roz, o piele curată şi strălucitoare, un scaun regulat şi moale, o poftă de mâncare sănătoasă, un nivel de energie ridicat şi o gândire limpede. Atunci când mănâncă ceva nu tocmai sănătos sau o combinaţie greşită, focul lor digestiv este atât de puternic, încât reuşeşte să digere şi să obţină toate substanţele nutritive pe care le poate obţine din acea mâncare, iar toxinele sunt eliminate eficient. Sigur chiar şi având un agni bun nu putem să mâncăm prostii la nesfârşit pentru că focul poate scădea sau din contra, dacă nu avem o dietă potrivită pentru constituţia noastră (de cele mai multe ori Pitta), focul digestiv devine prea puternic ,,arzând'' ţesuturile şi genrând o serie de boli.
Aşadar, nu suntem ceea ce mâncăm, ci ceea ce asimilăm şi toate poveştile că dacă mâncăm numai ierburi sau superfoods vom fi sănătoşi tun sunt poveşti. Putem mânca numai vegan şi organic şi tot să avem toxine.  Dacă avem grijă de focul nostru digestiv, mâncarea va fi metabolizată complet, fără să lase reziduuri. Pentru a creşte agni, în primul rând trebuie să urmăm o dietă potrivită tipului nostru de constituţie. Plus, mai sunt anumite trucuri care ajută, dar despre asta vorbim data viitoare.

Sper că informaţiile sunt de folos, vă îmbrăţişez cu mare drag!

Comentarii

Postări populare