Piele de tip Vata

sursa imagine: gotaccesssecrets.com
Pentru că acum este anotimpul Vata şi multe fete mi s-au plâns că au o piele foarte uscată, aş vrea să vă ofer mai multe informaţii despre piele de tip Vata şi cum s-o îngrijiţi, mai ales în anotimpul Vata (sezonul rece).

Caracteristici:

- ten palid, cu o nuanţă galben-maronie
- piele subţire, se văd venele foarte bine
- foarte puţină grăsime, tendinţă la uscare (mai ales în sezonul rece)
- pot apărea zone uscate, descuamate, crăpături
- sensibilitate la frig şi la uscăciune este mare, sensibilitate la căldură doar ocazională
- iritaţiile sunt puţin frecvente, reacţia la soare este normală (devine bronzat şi rozaliu)
- când este în echilibru, respiră a sănătate şi are textura fină şi catifelată a pielii de bebeluş

Nu este neapărat ca toate caracteristicile să corespundă, căci e posibil să aveţi o piele mixtă. 

Pielea de tip Vata este o piele fină şi sensibilă. Se încadrează în tipologia ten uscat sau ten normal. Persoanele de tip Vata au de obicei un simţ al pipăitului foarte dezvoltat şi resimt mult mai acut decât alţii atingerile sau orice alta influenţă din exterior. Pielea de acest tip reacţionează foarte mult la schimbările anotimpurilor. Dacă căldura şi soarele îi face mai degrabă bine, frigul şi vântul o usucă prea tare. Pot apărea zone de piele foarte uscată sau chiar crăpaturi. De asemenea, echilibrul pielii de tip Vata poate fi perturbat de stările emoţionale, de stres şi nelinişte, de oboseală.
Când Vata este în dezechilibru, o senzaţie de frig este resimţită în întregul corp, membrele sunt reci şi pielea este prea uscată. Pot apărea şi pete maronii. Dimineaţa (timp Kapha), pielea de tip Vata este suficient de hidratată, iar după amiază, începe să devină mai uscată.

Îngrijirea pielii de tip Vata

Deşi pielea de tip Vata este o piele sensibilă, aceasta nu necesită o îngrijire specială, căci nu prezintă iritaţii decât rareori. Trebuie avut grija ca pielea să fie hrănită din interior şi exterior. Din interior pielea este hrănită prin utilizarea uleiurilor (mai ales ghee) şi a alimentelor care conţin Omega 3 în mâncare, plus o cantitate suficientă de apă (2 l pe zi). Din exterior este bine să hrănim şi să protejăm pielea cu uleiuri potrivite. 
Pielea trebuie curăţată delicat, fără utilizarea săpunurilor şi a exfolianţilor agresivi. Pentru curăţarea tenului se pot utiliza: laptele, mierea, apa de trandafiri, zer, gel de aloe vera, iaurt, făina de cereale sau leguminoase. Nu necesită o curăţare profundă cu ajutorul băilor de aburi, a scruburilor.

Cele mai bune uleiuri pentru Vata sunt cele grase, mai ales ulei de susan şi migdale dulci. Pentru zonele aspre sau crăpate se poate utiliza ghee (unt clarificat). Ghee puteţi folosi şi pe tot corpul, dar problema e că pielea va mirosi a lăptic chiar şi după duş. Masajul zilnic cu ulei va hrăni pielea şi o va proteja de frig şi vânt. Încălziţi uleiul sub un jet de apă caldă sau al aburi şi faceţi masajul întregului corp sau a porţiunilor mai uscate, a picioarelor. Masaţi uşor cu mişcări circulare în jur de 10 minute. Apoi puteţi face un duş cald. La fel se ingrijeşte şi tenul: luaţi câteva picături de ulei şi masaţi cu mişcări circulare. Apoi puteţi spăla excesul de ulei cu ajutorul unei mănuşi speciale sau să folosiţi un Cleanser ayurvedic pentru Vata. Uleiul poate fi lăsat pe piele dacă s-a absorbit bine şi mai ales dacă urmează să ieşiţi afară.

Vă sfătuiesc să nu folosiţi cremele ,,hidratante'' din comerţ pentru că acestea conţin alcool, apă şi emolienţi sintetici care hidreatează aparent şi de fapt deshidratează tenul. Folosiţi cremele hand-made sau serumuri faciale care au ca ingrediente doar uleiuri şi eventual vitamine, extracte din plante. Nici într-un caz alcool (alcool denat.). Citiţi ingredientele atent, chiar dacă produsul e ,,bio''.
Pentru masajul corpului, în ulei se pot adăuga câteva picături de ulei esenţial, cele mai potrivite sunt: ulei de trandafir, iasomie, lavandă şi ilang-ilang.

Pentru măşti de faţă sunt potrivite: caise, papaya, piersici, morcov, smântână, ghee, ulei de migdale dulci, ulei de avocado, avocado proaspăt, banană, migdale decojite şi măcinate fin, miere, lapte, cardamom măcinat fin, turmeric etc.

Recomandări:

Comentarii

Postări populare