Ghebe cu sos de smântână


Ia uitaţi-vă ce ciuperci frumoase a găsit prietena mea în piaţă! Iubesc ciupercile sălbatice, gustul cărora este total diferit de cel al ciupercilor crescute în sere. Ghebele sunt nişte ciuperci foarte gustoase, un pic fibroase, şi vâscoase cu o aromă superbă. Găsiţi ghebe câteodată în piaţă, puteţi şi ruga oamenii care vin cu tot felul de chestii din pădure sau grădina lor să vă aducă. Se găsesc şi ghebe îngheţate care mi s-au părut destul de bune la gust, acum nu ştiu dacă sunt sălbatice sau nu.



Ateţiune, atenţiune, această mâncare este destul de grea pentru digestie! De aceea nu recomand decât celor care au o digestie bună şi oricum nu foarte des. Serviţi la masa de amiază, când focul digestiv este în culmea puterii sale. Cei cu o constituţie Vata-Pitta cu un foc digestiv puternic şi slăbuţi, aşa ca mine :) vor aprecia aceasta mâncare super nutritivă şi saţioasă. De calităţile sale ,,organoleptice'' nici nu mai vorbesc, e o nebunie. 

Aveţi nevoie de (1-2 porţii)
  • 2 căni Ghebe sălbatice, proaspete (puteţi înlocui cu alt tip de ciuperci)
  • 1 ceapă 
  • 2 linguri smântână de casă
  • 1-2 linguriţe ghee (puteţi folosi un ulei potrivit)
  • 1 linguriţă sare neiodată, jum lingurita seminte de fenicul, 1/3 lingurita coriandru macinat, jumatate lingurita rozmarin întreg, 1-2 cm ghimbir proaspat, opţional un vf de cutit piper măcinat
Pentru piure :
  • 3 cartofi
  • 1 cană mare dovleac placintar tăiat cubuleţe mici 
  • jum linguriţă sare, 1 crenguţă de cimbru, 1 frunză de dafin
 Sos
  1.  Ghee sau uleiul se încălzeşte la foc mic într-o tigaie adâncă. Se adaugă seminţele de fenicul şi rozmarin şi se călesc câteva secunde, până seminţele încep să pocnească sau îşi deschid aroma. 
  2. Adăugaţi ceapa şi căliţi până devine translucidă. Adăugaţi ghimbirul tăiat fin şi condimentele măcinate (coriandru). Căliţi 1-2 minute. 
  3. Adăugaţi ciupercile şi căliţi în jur de 10 minute amestecând des. 
  4. Amestecaţi bine smântâna cu câteva linguri de apă ca să obţineţi o consistenţă lichidă şi adăugaţi smântâna la ciuperci. Acum adăugaţi sarea, piper sau alte condimente. Dacă este nevoie, mai adăugaţi puţină apă. Înăbuşiţi 5-10 minute. 
Piure
  1. Cartofii se curăţă, se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-o cantitate de apă cât să le acopere 1-2 degete.
  2. Curăţăm şi dovleacul, îl tăiem cubuleţe şi adaugăm la cartofi. Adăugăm şi condimentele, încă puţină apă dc e nevoie, cât legumele să fie acoperite cu apă. Lăsăm să fiarbă până sunt gata (în jur de 10 minute). 
  3. Scurgem apa într-o cană şi o adăugăm câte puţin în timp ce pasăm legumele până obţinem consistenţa dorită (eu am pasat doar puţin, cu furculiţa). 
Poftă mare!

Comentarii

Postări populare