Ciorbiţă de iarnă cu paste de orez
Aceasta ciorbiţă este foarte bună pentru iarna: este nutritivă şi digestă, iar toate ingredientele sunt potrivite pentru anotimpul Vata. Pastele de orez sunt noua mea pasiune şi urmează o serie de reţete diferite cu ele :). Le găsiţi in mai multe superketuri mari şi aproape la orice magazin naturist. Puteţi folosi atât pastele din orez alb, cât şi cele din orez brun. De asemenea, puteţi înlocui cu nişte tăieţei sau alt fel de paste. Combinaţia mi s-a părut foarte gustoasă, aşa că m-am gândit să împărtăşesc cu voi. Ciorbiţa este potrivită pentru toate tipurile de constituţie (tridoshică).
Ingrediente 2 porţii:
- 1 morcov
- 1 cartof mare (sau 2 mici)
- 1 ceapă
- 1/3 rădăcină de ţelină
- câteva linguri mazăre îngheţată
- o mână de paste de orez (mărunţite pentru că sunt prea lungi)
- câteva linguri bulion de roşii (de casă)
- câteva linguri ulei presat la rece
- jumătate de legătură pătrunjel
- câte o jum.de linguriţă oregano şi busuioc
- 1 fir de cimbru
- 2 frunze de dafin
- 5 boabe de piper
- 1/3. lingurita seminte de fenicul (sau un vf de cuţit fenicul măcinat)
- 1/3 lingurita coriandru măcinat
- 1/3 linmguriţă ghimbir
- 1 linguriţă sare
- opţional un vârf de cuţit piper măcinat (Kapha)
- Puneţi în jur de 1 l de apă la fiert. Adăugaţi în apă frunzele de dafin, cimbru, seminţele de fenicul şi puţină sare. Curaţaţi legumele.
- Tăiaţi şi adăugaţi pe rând legumele când apa incepe să fiarbă: ceapa, apoi morcovii şi ţelina, apoi cartofii, apoi mazărea. Adăugaţi mai multe condimente: încă puţină sare, coriandru, boabele de piper. Fierbeţi la foc mic în jur de 10 minute.
- Când legumele sunt aproape gata, adăugaţi bulionul de roşii, plantele aromatice, puţin piper şi ghimbir măcinat. Verificaţi dacă mai e nevoie de sare.
- Când legumele sunt gata adăugaţi pătrunjelul tăiat mărunt, pastele de orez şi uleiul. Amestecaţi bine şi înghideţi focul. Lăasaţi câteva momente să se răcească şi serviţi supa caldă alături de pâine sau lipii de casă.
Suna bine....dar cu bors. :)
RăspundețiȘtergereFoarte interesant modul in care ai preparat ciorba. Mereu invat de la tine cate ceva......acum uite chestia asta cu fiert la inceput in apa semintele de fenicul, frunzele de dafin, chimbru...eu le adaugam la sfarsit dar acum imi dau seama ca asa cum faci tu aroma lor este mai pregnanta. Merci draga mea!!! Astept cu nerabdare retete cu paste de orez. Mie imi plac pastele foarte tare, am nevoie de inspiratie.....
RăspundețiȘtergereOana, acolo de unde sunt eu nu se mananca deloc cu bors si de aia nu prea sunt obisnuita cu ciorbe acre, dar sunt sigura ca va fi gustos :)
RăspundețiȘtergereTatiana, ma bucur mult. Eu pun o parte din condimente de la inceput (de obicei intregi, in afara de piper) si o parte spre sfarsit (de obicei macinate, plantele aromatice). Intr-adevar e ciorba are cu totul alt gust patrunsa de aroma condimentelor, in plus, gatite cu condimente alimentele devin mai usor digerabile.
RăspundețiȘtergere