Q&A: ce tip de sport mi se potriveşte?

De multe ori aud de la cititorii si prietenii mei că fac sport şi totusi  mişcarea nu le ajută să-şi rezolve anumite probleme de sănătate. Spre exemplu, un amic de-al meu vrea să slăbească, merge la sală destul de des şi ţine dietă şi mă întreba de ce el nu obţine rezultatele promise de nutriţionistul lui. Iar o altă prietenă face cardio şi nu poate scăpa de problemele de digestie (balonare, constipaţie). Deşi de cele mai multe ori orice fel de sport ajută la îmbunătăţirea stării generale şi poate rezolva multe din problemele de sănătate, există totuşi tipuri de mişcare care ne pot face mai mult rău decât bine sau pot să nu aibă efectul scontat. Ca şi dieta şi fitoterapia, sportul trebuie făcut conform tipului individual de constituţie. Persoanele de tip Vata, care au un corp mai slab şi firav au nevoie de exerciţii care să le consolideze corpul: sistemul osos, ligamentele, muşchii. În plus, pentru că sunt persoane cu predominanţa elementului aer în planul fizic şi psihic, au nevoie de execiţii care să le ajute la ,,înrădăcinare'', destul de statice, care liniştesc spiritul, ajută la concentrare, exerciţii care se execută într-o anumită ordine etc. Dacă o persoana Vata face cardio, alergă şi merge mult cu bicicletă, riscă să dezechilibreze Vata dosha prin creşterea elementui aer şi urcarea energiei în sus în loc să o coboare. De asemenea, exerciţii foarte rapide în care ligamentele sunt forţate ar putea crea probleme la acest nivel.  Dacă vorbim de constituţia Kapha care presupune un corp solid, exerciţii de forţă (sală spre exemplu) sau alt tip de exerciţii statice nu vor putea să le ajute destul să activeze metabolismul. Kapha au nevoie de mişcare rapidă şi de transpiraţie. Pitta preferă în general sporturi şi competiţia, însă au nevoie de o mişcare moderat rapidă care contribuie la echilibrul emoţional în primul rând, de tip yoga. De cele mai multe ori, dorim exact opusul la ce ne trebuie: persoanele active de tip Vata vor prefera exerciţii foarte rapide, să danseze, să sară, să alerge etc, Pitta sporturi care implică adrenalina şi competiţia, iar Kapha în general se decid foarte greu să facă ceva, de cele mai multe ori preferă sală, power yoga sau alte exerciţii de forţă. Vorbim despre tipurile de yoga cu altă ocazie, până atunci puteţi vedea pe net cum arată  tipurile de yoga menţionate si să cautati cursuri de aşa ceva, multe din acestea sunt deja în mai multe oraşe din România, mai ales în Bucureşti.

Tipurile de mişcare potrivite pentru fiecare constituţie:
  • Vata (persoanele slabe, osătură uşoară, hiperactive, super creative, agitate, membre reci, dificultate de a se concentra, nu rezistă la efort prelungit, imunitate slabă): yoga, mai ales restorative yoga, power yoga (ashtanga), pilates (clasic), yogilates, exerciţii de forţă (abdomene, flotări etc), iyengar yoga, arte marţiale (stil intern).
  • Pitta (osătură medie, masa musculara bine dezvoltată, digestie puternică, nu suportă căldură şi soare, transpiră mult, spirit critic, lideri, hotărâre): bicicleta, alergare, înot, majoritatea tipurilor de yoga (în afară de hot yoga)
  • Kapha (osătură grea, corp solid, piele groasă şi catifelată, păr bogat, metabolism lent, digestie grea,  lentoare, super calmi): aerobics, cardio, alergare, bicicletă, hot yoga şi alte tipuri de yoga, yogilates, pilates, arte marţiale
Tipurile de mişcare pot fi combinate şi alternate, dar dacă facem sport pentru sănătate şi nu pentru performanţe sau pantru aspect, este bine să predomine tipul de mişcare potrivit pentru constituţia noastră.


Sursa imagine: www.modernmom.com

Comentarii

Postări populare