Q&A: Cum să Conservăm Cătina şi un pic de Ayurveda

 

Astazi as vrea sa răspund la o întrebare mai veche de la Maria pentru a aborda în acelasi timp şi un detaliu ayurvedic despre conservarea alimentelor despre care demult voiam sa vă vorbesc. 

Q: ,,Buna Tatiana! Te rog sa-mi spui ce retete stii cu, catina si miere, si poate ai si o varianta mai pentru copii, adica mai placuta la gust si mai usoara de mancat. Din câte am inteles tot secretul acestei reţete-tratament pentru imunitate, sunt sâmburii din fruct, trebuie sa stoarcem fructele între dinţi.''

A:  
1. Din păcate nu stiu retete pt copii. Eu as face asa: as da prin blender fructele de catină, le-as strecura apoi prin sită şi as amesteca cu miere astfel încat sa fie dulce. Şi acest suc i-aş da copilului cu 15 min. înainte de masă. Se poate face mai mult şi păstrat în frigider în sticle sterilizate închise etanş. Eventual poate fi diluat cu puţină apă la servire. De asemenea, sucul poate fi obţinut şi prin stoarcere la rece cu ajutorul unui storcator special (se gasesc de vânazare în magazine specializate), aceasta variantă ar fi mai bună. Şi încă o variantă, care era folosită de bunicile noastre, este de a stoarce catina prin sită.
2. Cu siguranta, în mod ideal este ca fructele sa fie mestecate în gura şi nu zdrobite cu blender, însa nu cred că copilul mic le va manca ca atare. Dar poti sa încerci să amesteci fructele pur şi simplu cu miere (eventual doar putin zdrobite mecanic) şi să vezi dc îi place aceasta ,,dulceaţă''. Eu de obicei amestec cătina întreagă cu miere aproximativ  în proporţie de 1:3 în borcane sterilizate, le închid etanş şi le păstrez în frigider. Şi, în plus, nu este adevărat că doar dacă staorcem fructele între dinţi putem beneficia de proprietăţile lui, pentru că substanţele active se găsesc atât în săminţe, cât şi în pulpa fructului. Este ideal, dar nu obligatoriu. Pierderile pot fi compensate prin suplimentul de ulei de cătină care poate fi obţinut şi acasă şi segăseşte la plafare.
3. Apoi discuţia a ajuns la faptul că Maria are multă cătină şi că mai comod ar fi să o congeleze si dupa aceea sa faca suc din ea. Şi aici este chestiunea pe care o doream să discut cu voi, dragii mei cititori. Conform  Ayurvedei alimentele congelate îşi pierd mult mai repede prana (=forţa vitală, energia subtilă) şi de aceea proprietăţile acestora sunt alterate. Ba mai mult, consumul frecvent al alimentelor devitalizate duce la acumularea de ama (=toxine). Alimente congelate slăbesc agni (=focul digestiv) şi deci sunt contraindicate mai ales persoanelor Vata şi Kapha la care focul digestiv slab duce la o digestie proastă şi imunitate slaba, adică exact opusul a ceea ce ne dorim obţinem consumând cătina (stimularea lui agni). Dacă varianta conservarii cu miere a unei cantitati mari este imposibila din anumite motive (lipsa de spatiu pentru depozitare de exemplu), cea mai buna soluţie este deshidratarea fructelor. 
Sper că aportul meu la multitudinea de informaţii care se găsesc pe net a fost util şi aştept de la voi completari la acest subiect. Voi cum daţi copiilor cătina?

Comentarii

  1. /ascultatoarea.blogspot.ro/2013/08/ce-am-mai-facut-intre-timp.html ///la final am scris ce minunatie mi-a iesit dupa ce am urmat sfaturile tale, mersi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur foarte mult ca i-a placut siropul. Si-i super ca ai facut si asa si asa, fructele intregi daca n-o sa-i placa pot fi adaugate si la ceai dupa ce acesta se raceste oleaca. Sau le mancati voi, pana la urma cu totii avem nevoie de stimularea lui agni pe timpul iernii :).
    Cu mare placere, va imbratisez cu drag pe amandoua!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai acum fiecare cu borcanul lui, eu in primul rand trebuie sa fiu un exemplu bun de urmat, iar o parte la fel de importanta este ca in timpul racelilor dese si foarte lungi ale ei, am racit si eu anul trecut, cat nu am fost racita toata viata mea la un loc. Si ea nu poate concepe decat un ceia limpede, fara chestii prin ele, gen catina sau altceva, chiar si la patrunjelul din mancare imi spune pe un ton dojenitor: "Te mai prin eu ca m-ai pui!", asa ca sucul a fost un succes total, acum asteptam si rezultate, nu miraculoase, insa vindecatoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha ha buna asta! E bine ca bea suc totusi. Bine ca nu te astepti la miracole. Miracol ar insemna sa nu mai raceasca, adica ceva importiva naturii. Copilul trebuie sa raceasca pentru a capata imunitate. Trebuie doar sa ajutam organismul sa treaca cu bine de aceasta experienta :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare