Nuci de săpun - cel mai economic detergent ecologic


De nucile de săpun am aflat mulţi ani înainte, cam pe când am început să-mi schimb alimentaţia şi stilul de viaţă. De atunci le folosesc alternativ cu alţi detergenţi ecologici (multe dintre care le testez pentru magazin). Părerea mea este că deşi sunt unele cazuri în care ai nevoie şi de alt detergent, nucile de săpun rămân cea mai ecologică şi economică soluţie pentru spălarea rufelor.

Ce sunt nucile de săpun

Sunt fructele plantei sapindus mukorossi, ,,arborele de săpun''. Fiind bogate în saponine şi alte principii active, fructele speciilor sapindus au fost folosite din cele mai vechi timpuri de către populaţiile asiatice şi indieni americani ca agent de curaţare şi în scopuri terapeutice. În Ayurveda aceasta planta medicinală se numeşte reetha.  

Avantajele faţă de un detergent sintetic

  • 100% natural, biodegradabil, ecologic
  • Lipsit de substante toxice, substante care pot cauza alergii, iritaţii
  • Economic. O pungă de 500g costă cam 22-25 Ron si ajunge pentru jumătate de an (150-200 încărcături)
  • Uşor de folosit
  • Ajuta la păstrarea culorii hainelor colorate
  • Nu necesită folosirea balsamului după spălare, rufele rămân moi
  • Nu are miros strident si toxic (care pe mine mă deranjează foarte mult)
  • E un detergent versatil cu multiple întrbuinţări în casă: igiena personala, rufe, vase, geamuri şi orice alte suprafeţe, curăţarea animalelor.

Cum se foloseşte

1. Cea mai la îndemână e utilizarea cojilor întregi ca detergent pentru maşina de spălat. Câteva nuci (8-10 jumătăţi) se pun într-un săculeţ din pânză şi se introduc direct în cuva maşinii împreună cu haine. Aceasta metodă se foloseşte cu apă fierbinte (40 grade C şi mai mult). După spălare saculeţul se usucă (direct cu nuci în el) şi se refoloseşte încă de 2 ori. 

 Pentru a folosi nucile atunci cand spalam cu apa rece, pana la 40 de grade C, este bine să le infuzăm în prealabil sau să preparăm un decoct concentrat. 

2. Pentru infuzie nucile se pun în săculeţ, după care saculetul se infuzează cu apa fierbinte. Peste cateva minute lichidul impreuna cu saculetul se transfera in cuva masinii şi putem spăla la ce program dorim. 

3. Pentru lichid concentrat se pun la fiert aproximativ 15 jumătăţi de nuci la 1 l de apă. Fierbem până ramane cam 1/4 din lichidul iniţial. Lichidul împreună cu nucile (sau strecurat) se transfera intr-un recipeient inchis etans si se pastreaza la frigider câteva zile. Poate fi şi îngheţat în formă de gheaţă. 

Acest detergent poate fi folosit pentru spălarea manuală, ca detergent de vase, ca atare sau în diverse combinaţii pentru curaţenia casei, pentru spălarea animalelor şi chiar pentru spălarea părului şi a corpului nostru. Pentru spălare în maşină se folosesc aproximativ 50 ml de lichid concentrat.

Pont. Pentru un miros plăcut, puteţi adăuga câteva picături de ulei esenţial în lichidul concentrat sau picuraţi direct pe săculeţ cu nucile de săpun. Se poate folosi orice ulei, de exemplu lavanda, iasomie, lamaie, brad etc.

Nota. Nucile de săpun nu se folosesc pentru haine albe pentru că vor căpăta o nuanţă gălbuie. Dacă nu aveţi alt detergent la îndemână puteţi încerca să combinaţi cu bicarbonat de sodiu, însă nu recomand nici măcar aşa pentru un alb strălucitor. De asemenea, nucile nu scot pete. Pentru pete greu de îndepărtat se foloseşte local un săpun ecologic destinat pentru aşa ceva sau se combină nucile cu un alt detergent ecologic (bicarbonat, percarbonat, inalbitor pe baza de oxigen etc).

4. Combinat cu oţet de mere/vin alb lichidul. Adăugaţi la 250 ml apa 15 ml lichid concentrat de nuci de săpun şi 15 ml oţet. Aceasta soluţie poate fi folosită cu succes pentru geamuri, vase, gresie etc.

5. Pentru curăţarea bijuteriilor, acestea se lasă pentru o jumătate de ora in lichidul concentrat.

6. Ca şampon pentru oameni se foloseşte fie pulberea de nuci de săpun, fie lichidul concentrat uşor diluat (de exemplu cu ceai de urzică). În tradiţia indiană pulberea de reetha de obicei se combină cu alte pulberi bogate în saponine si cu efecte benefice pentru păr (de ex. shikakai). 

7. Ca şampon pentru animale se foloseşte lichidul concentrat ca atare.

8. Ca insecticid şi repelent. În acest scop plantele sunt stropite cu decoctul de nuci de sapun, simplu sau diluat. De asemenea, nucile folosite se arunca în grădină pentru îngrăşământ.

Unde le găsim şi cum alegem

De obicei nucile de săpun sunt importate din India. Se pare că există şi unele din China, dar de calitate discutabilă. Dacă puteţi găsiţi bio la un preţ decent, v-as recomanda să le alegeţi pe acestea. Acum nucile de săpun destul de cunoscute şi în România şi le găsiţi lejer în magazine online. În magazine fizice nu vazut niciodată în Bucureşti. Dacă găsiţi, să ne daţi de veste. În Călăraşi găsiţi nuci de săpun la mine în magazin (Muşeţelului J54). De asemenea, le gasiti in magazinul meu online:http://veda-store.ro/magazin?page=shop.product_details&category_id=52&flypage=flypage.tpl&product_id=138

Comentarii

Postări populare