Detoxifiere

Detoxifierea este un proces natural care are loc în organismul nostru pentru a elimina toxinele din organism. Toxinele sunt substanţele care nu pot fi asimilate şi de aceea se depozitează în diverse ţesuturi şi organe.  Toxinele sunt prezente în mâncarea şi băutura noastră (aproape tot ce e în comerţ), în aer poluat, în apa poluată. Toxinele pot rezulta şi din alimente bune dacă acestea nu sunt digerate şi asimilate cum trebuie. Nu există nici un om care să nu aibă nevoie de detoxifiere, oricât de sănătos ar mânca, căci toxinele sunt prezente peste tot în momentul acesta, mai ales în oraş: în aer, în apă, în materiale din care sunt construite casele, în materiale din care e făcut interiorul caselor şi mobila, în materiale din care sunt făcute hainele şi aşa mai departe.
Detoxifierea se practică din cele mai vechi timpuri sub diverse forme, în zona noastră geografică este mai ales cunoscută metoda postului, mai ales cel negru.
În afară de toxine din sânge sau cele depozitate în grăsime, prin detoxifiere sunt eliminate şi reziduuri care se adună în intestinele noastre. Puţini dintre noi ştim că purtăm în fiecare zi câteva kg bune de reziduuri toxice care ne otrăvesc organismul şi împiedică procesele naturale de detoxifiere a organismului şi de asimilare optimă a substanţelor nutritive.
Majoritatea bolilor cronice, aşa afecţiuni ca alergia, cancer, sunt cauzate de acumularea toxinelor sau sunt sunt agravate de acestea. În acelaşi timp, toxinele împiedică ca bolile să fie tratate, căci hrana şi preparatele fitoterapeutice nu se asimilează corespunzător.

Iată care sunt semnele unui organism intoxicat:
Generale:
  • prezenţa unui strat albicios pe suprafaţa limbii
  • respiraţie urât mirositoare
  • transpiraţie (abundentă) cu miros respingător
  • senzaţie greutate, slăbiciune, lipsă devitalitate, oboseala cronică
  • dificultate de concentrare, dureri de cap dese, memorie slabă
  • greutate prea mare
  • diverse afecţiuni inflamatorii, erupţii ale pielii
Pentru fiecare constituţie:
  • Vata: indigestie, balonare, constipaţie
  • Pitta: indigestie, aciditate crescută, diaree, toxine în sânge
  • Kapha:  indigestie, exces de mucus 

O cură de detoxifiere presupune renunţarea la mâncare  sau adoptarea unei diete uşoare, detoxifiante pentru o perioadă de timp. Aceasta perioadă este diferită, în funcţie de nevoile şi caracteristicile fiecărui organism.  Unii pot să renunţe la mâncare şi să ţină post negru, numai cu apă, unii optează pentru o cură de sucuri, alţii adoptă o dietă detoxifiantă pe o perioadă mai lungă de timp sau fac periodic zile de detoxifiere. Rezultatele sunt optime dacă se utilizează şi o modalitate de eliminare a reziduurilor din intestinul gros, de exemplu cu ajutorul clismelor, argilei, plantelor medicinale laxative. De asemenea, plantele medicinale detoxifiante, exerciţii fizice şi masajul ajută foarte mult.
În medicina ayurvedică, dar şi în medicina holistică modernă există un sistem de practici foarte clare care realizează detoxifierea organismului. Aici pe blog probabil că nu voi vorbi despre ele pentru că acestea nu sunt pentru oricine şi nu oricine trebuie să dea asemenea sfaturi. Asemenea practici nu sunt contraindicate în o grămadă de situaţii şi există risc destul de mare de a face mai mult rău decât bine dacă detoxifierea nu este făcută cum trebuie. Dacă doriţi să faceţi o detoxifiere completă vă recomand să apelaţi la un doctor sau la un sistem de detoxifiere complet, împărţit pe etape şi bine gândit, recunoscut, cunoscut şi apreciat de mulţi de mulţi specialişti. 

Aici eu vreau sa vă vorbesc despre dieta detoxifiantă şi plantele medicinale care contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Adică lucruri simple, pe care le poate face oricine periodic.Aceste practici sunt de fapt o etapă premergătoare detoxifierii, dar utilizate periodic pot avea aceleaşi beneficii, mai ales dacă ducem un stil de viaţă sănătos şi avem grijă să avem o alimentaţie adecvată tipului nostru de constituţie.

Comentarii

Postări populare