Dieta detoxifiantă

Aşa cum v-am spus în articolul precedent, o modalitate uşoară şi fără risc de a detoxifia organismul este o dietă detoxifiantă şi utilizarea plantelor medicinale.
Dieta seamănă cu cea pentru Kapha. Numai că, dacă în cazul dietei obişnuite nu suntem chiar aşa stricţi şi ne permitem şi alimente care nu ne sunt indicate din când în când, în cazul detoxifierei vom respecta strict toate principiile. Iar principiile sunt simple:
  • Mâncare uşoară, extrem de simplă (nu se combină multe feluri de alimente)
  • Alimente crude sau proaspăt gătite (nu se acceptă alimente refrigerate, încălzite, gătite cu 1 zi în urmă)
  • Se mănâncă puţin, cam de 3 ori pe zi, între orele 10-18 (nu după apusul soarelui)
  • Între mese trebuie să fie cel puţin 2 ore
  • Se evită mâncarea sărată, dulce şi acră. Favorizaţi alimentele cu gust iute şi amar 
  • Se evită orice conţine toxine: legume crescute cu chimicale, conserve, orice conţine conservanţi, tot ce a fost procesat şi rafinat
  • Nu se mănâncă deloc: carne, ouă, lactate, zahăr
  • Nu se consumă uleiurile. Ghee poate fi folosit în cantităţi mici.
Cel mai bine este ca detoxifierea să se facă primavara-vara, dar dacă simţiţi nevoia puteţi să ţineţi câteva zile de detoxifiere oricând, căci aceasta dietă nu este una extrema şi epuizantă. Începeţi cu 1 zi şi dacă merge uşor prelungiţi dieta sau faceţi peste o sătămână mai multe zile. Totul depinde de organismul vostru. Şi de voinţă bineînţeles. Persoanele de tip Vata nu trebuie s-o ţină mai mult de 2 săptămâni, Pitta- mai mult de o lună. Kapha pot ţine fără nici un pericol atâta timp cât e nevoie.

Iată care sunt alimentele recomandate:
  1. Legume. Trebuie consumate crude, sub forma de sucuri şi salate. Dacă ţineţi dieta pe o perioada mai lungă, puteţi să diversificaţi din când în când cu legume gătite la aburi, în slow cooker, opărite, fierte puţin. Morcovii şi cartofii nu sunt recomandaţi.
  2. Verdeaţa, vlăstari. Un efect puternic detoxifiant il au sucurile din frunze de ţelină, spanac, pătrunjel, coriandru, kale, salata, iarba de grâu etc. De asemenea, puteţi adăuga la sucul dvs. preferat  din legume pudre de iarba de grâu, de orz, pudra de spirulina, chlorella. Verdeaţa poate fi utilizată şi în salate, mai ales vlăstarii sunt extrem de valoroşi (de lucerna, de floarea-soarelui etc). 
  3. Miere- singurul îndulcitor acceptat, în cantităţi mici
  4. Fructe sau suc de fructe acre sau cu gust astringent: rodie, grapefruit, lămâie, diverse pomuşoare acre şi amare. Fructele se consumă în cantităţi mici, căci zahărul favorizează acumularea toxinelor. Fructele dulci, cum sunt bananele, curmalele, perele, struguri etc trebuie evitate pe perioada detoxifierii. 
  5. Cereale integrale uşor asimilabile: hrişca, quinoa, amarant, orez cu bob lung, mei. Toate produsele de panificaţie trebuie excluse.
  6. Fasole Mung, rar. Celelalte leguminoase trebuie excluse.
  7. Seminţe înmuiate crude, în cantităţi mici: de floarea-soarelui, de dovleac, seminţe de susan. Nucile şi seminţele foarte grase şi grele trebuie excluse. 
  8. Toate condimentele şi plantele aromatice. Sarea: nu mai mult de 1/2 lg sau nu se consumă deloc dacă se poate. Dacă aveţi dosha predominantă Pitta, puteţi exclude condimentele foarte picante (chili, ardei iute, boabe de muştar).
  9. Apa de izvor, minim 2 l pe zi (dacă consumaţi multe sucuri mai puţin). 
  10. Ceai din condimente: ghimbir, cardamom, fenicul, scortişoara, chimen etc. Dacă simţiţi mare nevoie de înviorare (sunteţi băutor de cafea), puteţi bea ceai negru sau verde.
  •  Cel mai bine este ca în ziua de detoxifiere să consumaţi numai sucuri şi suplimente, dar dacă nu vă simţiţi pregătiţi pentru asta, puteţi alege orice variantă de mai sus pentru 1-2 mese. Cerealele şi mung dal de preferat să se consume numai 1 dată pe zi. 
  • Cine nu are un storcător poate să cumpere un storcator manual cu ax melcat. Acesta presează la rece şi păstrează toţi nutrienţi intacti şi în plus este relativ ieftin în comparaţie cu un storcător electric. Este excelent pentru suc din verdeaţă. Dacă vă gândiţi să faceţi o investiţie mai mare luaţi un storcător cu ax melcat electric.
    Germenii şi vlăstarii ajută extrem de mult procesul de detoxifiere. Le puteţi produce singuri sau le găsiţi de vânzare.
  • De asemenea, ar fi bine să faceţi rost şi de suplimente de alge (spirulina, chlorella), pudră de iarbă de orz sau alte superalimente verzi. Alegeţi măcar unul dintre acestea pentru 1 zi de detoxifiere. 


Nota. Dieta nu  se potriveşte celor care au un organism foarte slăbit, copiilor şi bătrânilor. Persoanele foarte slăbite (şi slabe) trebuie mia întâi să-şi întăreasca corpul. Însă, pentru 1-2 zile nu cred ca e o problemă.

Urmează un exempu de meniu şi articolu desre plantele medicinale care ajută la detoxifierea organismului.

Comentarii

Postări populare