Ce mănânc eu în perioada asta



Probabil că aţi observat că nu am mai postat mai deloc reţete noi în ultimele luni. Motivul este faptul că îmi termin studiile în vară, unii dintre voi ştiţi. Din vară mă voi ocupa exclusiv de blog, de magazin, de cercetare în domeniul nutriţiei şi fitoterapiei. Am planuri mari pentru acest blog şi cu ajutorul vostru încet-încet le voi realiza.
Nu doar că nu am timp să pozez mâncarea şi să notez reţele, dar nici nu fac nimic nou demn de povestit. Am mai postat nişte poze cu mâncare pe Facebook, însă nu merită notate pe blog pentru că sunt variaţiuni ale reţelor deja existente.
M-am gândit că poate unii dintre voi aveţi de asemenea perioade în care nu aveţi timp să faceţi mâncăruri sofisticate şi să staţi să vă gândiţi ce să mai gătiţi, să mănâncaţi diversificat...Aşa că am hotărât să vă povestesc ce mănânc eu în aceasta perioadă. Mâncarea mea este extrem de simplă, rapid de făcut şi foarte hrănitoare pe de altă parte.
  • Orez cu diverse legume proaspete de sezon sau congelate. Ayurveda nu recomandă legumele congelate, însă atunci când nu avem timp să curăţăm şi să tăiem legumele, aceasta opţiune este de luat în calcul. Este oricum mai bine decât fast-food sau sandviciuri. Întotdeauna prepar orezul cu multe condimente şi ghee şi de multe ori îl servesc cu brânzica de casă sau alături de un lassi.
  • Kichari, adică tocăniţă de linte şi orez cu sau fără legume. Kichari mănânc aproape zilnic. Sincer nu mă satur de această mâncare simplă şi extrem de nutritivă. O varianta de kichari care am descoperit-o recent este mujadara, kichari în variantă arăbească preparată din linte şi orez (de preferat basmati) şi servită cu ceapa călită. 
  • Terciuri din cereale: ovăz şi orz integral, hrişca, mămăliga. Cerealele le consum cu legume gătite sau pur şi simplu cu ghee şi condimente. Mămăliga se face repede şi îmi place tare să o consum alături de ghee şi brânză  sau smântână de casă pentru o masă uşoara, dar consistentă. Din orz integral mai fac kichari înlocuind cu el orezul. 
  • Legume de sezon fierte, înăbuşite sau la cuptor. Nu consum legume din import sau crescute cu chimicale în seră. Prefer să mai aştept un pic până apar cele de grădină şi să mânânc decomadată cele de anul trecut (rădăcinoasele) şi cele care apar în această perioada (morcovi, mazăre verde, legume frunzoase, spanac). Au început să apară şi cartofi noi, dar nu sunt sigură cât de ok sunt, oricum legumele din familia solonaceae eu încerc să consum moderat (1-2 ori  pe săptămână). Şi mai mânâc şi ciuperci care sunt foarte consistente şi se pregătesc repede, tot cam 1-2 pe săptămână. Salatele nu mânânc, în schimb mai mânânc legumele crude separat. Ador mazărea verde care nu va fi mult timp aşa dulce şi îmi place tare să ronţăi morcovi micuţi atunci când lucrez. 
  • Ouă fierte sau sub formă de omletă ,,ayurvedică'' alături de legume cu puţin amidon (spanac, ciuperci, praz, ceapă- de obicei le călesc cu condimente un pic după care adaug oul bătut).
  • Peşte sălbatic congelat la cuptor (macrou, hering mic, merluciu, nototenia). Las peştele să se decongeleze, îl împachetez în folie (de cele mai multe ori nici măcar nu adaug condimente) şi îl bag la cuptor. Îl servesc ca atare sau cu ceva ierburi, legume gătite.  
  • Paste integrale. Nu am timp să fac sos, fierb pastele, adaug la ele ghee, nişte condimente (sare, piper, plante aromatice) şi puţină brânză de exemplu sau ceva ierburi dacă am (rucola, busuioc). Câteodata fac un ,,sos'' simplu din legume trase în ghee cu nişte condimente (de exemplu nişte ceapa+ ciuperci se face tare repede)
  • Lapte cald cu condimente, dimineata sau seara in loc de cină.
  • Iaurt de casă, pe care îl consum sub formă de lassi.
  • Budincă de ovăz preparată cu sau fără lapte din fulgi de ovăz, zilnic de dimineata.
  • Fructe de sezon, ca atare.
 Îmi plac aceste mâncăruri pentru că nu este nevoie mai mult de 5-10 minute să le fac. Le pui pe toate şi apoi se fac singure, nu e nevoie să stai lângă argaz. De supiţe şi ciorbiţe pe care le iubesc atât de mult din păcate nu am timp.  De menţionat este că fac mâncare doar pentru o singură masă şi de aici de asemenea rezultă nevoia de mâncăruri foarte rapide. În Ayurveda se spune că mâncarea răcită şi apoi reîncălzită contribuie la acumularea de ama (toxine) în corp şi o să vă spun şi de ce într-un articol separat.  Pâine nu consum în acesta perioadă, mai fac câteodată clătite din făina de năut care se fac foarte repid.

Pentru că nu pot ajunge la cumpărături decât o dată pe săptămână, îmi fac rezerve de:
  1. Orez (de toate felurile)
  2. Linte (de toate felurile)
  3. Fulgi de ovăz
  4. Legume care stau mult timp în frigider (rădăcini, ciuperci, ceapa, cartofi)
  5. Ghee
  6. Legume congelate 
  7. Peşte congelat
  8. Paste, diverse feluri
  9. Brânză de casă
  10. Ouă de casă
În rest mai cumpăr ceva fructe, lapte proaspăt atunci când am timp. De remarcat este şi că acest meniu este cel mai ieftin posibil :). Linte, cereale şi orez le cumpăr la plafarul de lângă mine, legumele în piaţă  de lângă mine şi lactatele şi ouă de lângă piaţă :). În supermaket intru rar, de obicei iau de acolo peşte şi legume congelate şi ghimbir proaspăt.
Mujadara (linte, orez, ceapa călită în ghee, condimente asitice)
Omleta cu praz şi ciuperci

Tocăniţă de boabe adzuki cu morcov, mazăre verde şi roşii conservate
tagliatelle, ciuperci trase în ghee, spanac, panir














Spaghete integrale, broccoli, spanac

Kichari din orz şi linte roşie cu ciuperci (reţeta asta cred că o voi publica, tare bună idee!)

Paste integrale cu rucola şi caşcaval de casă
Kichari din orez basmati, linte roşie, mazăre, praz şi morcov
Paste integrale, rucola, broccoli inabuşit, panir şi seminţe de susan


Cartofi noi preparate la cuptor cu ghee şi servite cu mărar din belşug

Comentarii

  1. ce frumos! mersi, chiar aveam nevoie de acest lucru!!! si eu sunt intr-unul din momentele cand nu stiu ce sa mai gatesc:(

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca a fost de folos, ma gandeam eu ca nu sunt singura ;))
    Apropo, 2 blog or not to blog suna bine, why not use this to blog? :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai ce frumos le spui tu draguta mea! Inspirativ....Bine ca ai pus si poze si mi-ai mai dat niste ideiiiiiiiii. Nu stiu cum se scrie in rusa muktumesc dar stiu cum se spune...deci multumesc in rusa.....la numele blogului mai gandeste-te trebuie sa fie simplu de tinut minte si cu impact...Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Tatiana, ma bucur ca ti-am mai dat niste idei :). Da, numele blogului va fi clar schimbat! :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare