Mujaddara (mâncare arăbească de linte şi orez)

Mujddara este o mâncare foarte populară printre popoarele arabe şi în general în Orientul Mijlociu.Se face de obicei din linte verde şi orez asezonate cu ceapa prăjită şi condimente asiatice, în mod special chimen. Se serveşte cu iaurt sau ayran. Este practic echivalentul lui kichari din bucataria indiana servit de asemenea cu lassi, care se face în principiu la fel ca ayran. Este foarte gustoasă această combinaţie şi, la fel ca şi kichari, reprezintă o masă completă, saţioasă şi nutritivă.

Ingrediente 1 persoană:
  • orez cu bob lung jum. cană (cu basmati iese tare gustos!)
  • linte jum. cană (eu am folosit linte roşie de data asta, dar iese mai fain ca aspect cu linte verde sau neagră)
  • 1 ceapă
  • 1 lingură ghee sau ulei de floarea-soarelui presat la rece
  • condimente după gust: sare neiodată, chimen măcinat, coraindru măcinat. Opţional pot fi adăugate şi nişte condimente picante: ghimbir, piper 

Preparare (30 min.):

Sunt mai multe modalităţi de a prepara mujaddara. Orezul şi lintea pot fi fierte împreună sau separat, pot fi fierte simplu în apă şi apoi amestecate cu ceapa şi condimente sau pot fi preparate cu ceapă călită şi condimente.

  1. Dacă folosim linte verde, este bine s-o fierbem separat. O spălăm bine (eventual o şi înmuiem în prealabil pentru o mai bună digestie) şi o punem la fiert în multă apă. Putem adăuga nişte condimente (nişte chimen, coriandru), dar de preferat să nu punem sare decât spre sfârşit. Lintea galbenă poate fi fiartă direct cu orez ca să fie mai repede.
  2. Spălăm  bine orezul şi îl punem la fiert într-o cantitate de 2,5-3 ori mai multă apă şi puţină sare. Fierbem la foc mediu cu capac inchis, fără să amestecăm.
  3. Ceapa se taie fâşii subţiri şi se căleşte în ulei la foc mic până devine aurie. În gerenral la ei se practică să se prăjească ceapa până devine maronie, însă eu o călesc mai ayurvedic :). Spre sfârşit adăugăm sare şi condimente şi călim 1 minut. O altă variantă este să luam o parte din ceapă şi s-o lăsăm pentru servire, iar în ceea ce a rămas să adăugăm orezul crud, să-l călim 1 minut, să adăugăm apă şi să-l lăsăm să fiarbă până e gata.
  4. Când lintea este fiartă (în jur de 30 min.), scurgem exces de apă, adăugăm la orez şi amestecăm uşor. Putem adăuga şi nişte unt sau ghee, condimente.
  5. Aşezăm ceapa călită deasupra şi servim imediat.
Îmi place tare să servesc această mâncare cu lassi. Lassi se prepară din iaurt simplu care se diluează cu puţină apă şi la care se adaugă diverse condimente. Lassi se digeră mult mai uşor decât iaurt şi nu are proprietatea de a forma mucus în organism la fel  de mult ca iaurt mâncat ca atare.





Lassi:
  • o cană mică iaurt de casă 
  • 1/3 cană apa plata
  • 1 cm ghimbir proaspat
  • un vf. cuţit sare
  • câteva fire de pătrunjel sau frunze de coriandru
Toate se pun în blender şi se mixează câteva secunde până la omogenizare. Adăugaţi o cantitate de apă mai mare sau mai mică în funcţie de consistenţa iaurtului. Lassi trebuie să fie ceva mai subţire decât un ,,iaurt  de băut'', să fie condimentat, dar nu sărat sau picant, ci să aibă un gust mai mult neutru, uşor acrişor, răcoritor.

Comentarii

  1. nu am mancat dar imi place bucataria arabeasca , cat am putut eu sa realizez din restaurantele noastre , normal !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daa, si imi plac multe chestii, mai ales supa de linte, hummus si acesta mujaddara :D

    RăspundețiȘtergere
  3. dar fatteh? nu va place? pasta aia de susan, crutoanele de lipie si mugurii de pin? mmmmm, ce bunatate, la fel si falafelul! eu si sotia mea suntem mari fani de bucatarie arabeasca!

    RăspundețiȘtergere
  4. lancelot, nu am incercat inca, dar suna tare bine :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare