Sărăţele din făina integrală de grâu şi griş
Aceste sărăţele sunt un fel de crackers indiene (mathri) delicioase şi sănătoase în acelaşi timp. De obicei asociem sărăţele cu snack food, însă în Ayurveda gustările în afara meselor principale nu sunt ok. Recunosc, eu le-am făcut exact pentru acest scop, pentru drum. Însă aceste sărăţele pot fi servite la micul dejun, cu diverse mâncăruri de tip sos sau cremă, cum ar fi chutney, hummus sau alături de o masă principală, în loc de pâine.
Pot fi folosite diverse tipuri de făina şi diverse condimente sau chiar bucăţele mici de măsline, seminţe etc. nu ezitaţi să experimentaţi. Am văzut că cel mai des se condimentează cu chimen, însă eu nu am avut chimen şi am folosit coriandru. Mi-a plăcut tare mult această combinaţie, dar cred combinatia cu chimen e mai faina (daca va place chimenul desigur).
Ingrediente (un bol mare de sărăţele):
- 1 cană făină integrală de grâu (de preferat ecologică)
- 1/2 cană griş de grâu (gris organic de grau spelta si einkorn gasiti la veda-store.ro)
- 3 linguri ghee (puteţi folosi şi ulei de cocos sau ulei de masline, dar cu ulei de masline nu ies asa fragede!)
- condimente: 1 linguriţă coriandru măcinat, opţional un vf. de cuţit piper măcinat sau ghimbir
- 1/2 linguriţă sare (după gust)
- 1/3 linguriţă bicarbonat de sodiu pur (nu praf de copt)
- sare grunjoasă pentru a presăra deasupra
- seminţe de susan pentru a presăra deasupra
- în jur de jumătate de cană apă
Preparare(25 min):
- Se amestecă toate ingredientele uscate: faina, griş, bicarbonat, sare, condimente.
- Adăugăm ghee şi amestecăm cu mâna până se formează un aluat sfărâmicios.
- Adăugăm câte puţină apă până obţinem un aluat moale. Nu frământăm aluatul, doar amestecăm uşor cu ambele mâini.
- Întindem aluatul cu sucitorul intr-un blat subtire, cam de 0,5 cm, presărăm cu seminţe de susan şi cu sare. Trecem uşor cu sucitorul deasupra pt. a fixa seminţele în aluat.
- Tăiem blatul în romburi/pătrate/dreptunghiuri/triungiuri
- Aşezăm sărăţelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau presărată cu făină/griş în cuptorul preîncălzit.
- Coacem la foc mic-mediu în jur de 20 minute. Trebuie să se întărească şi să devină uşor aurii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu